Рішення виконавчого комітету  "Про розгляд питань органу опіки та піклування..."  № 587 від 10.08.2017р. 
Документ №587 від 10.08.2017р. Чинний
        

 
Проєкти документа

Проєктів немає

 
Пов'язані документи

Рішення виконавчого комітету  Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради
Рішення виконавчого комітету  №36 від 21.01.2016р. Втратив чинність

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

14.08.2017



УКРАЇНА
 
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
 
РІШЕННЯ
 
від 10.08.2017р.  № 587
м.Івано-Франківськ
 


Про розгляд питань органу опіки та піклування


Керуючись ст.ст. 19, 141, 150, 151, 153, 155, 157, 158, 164, 165, 171 Сімейного Кодексу України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від - року  (справа № -, провадження №-), рішенням виконавчого комітету від 21.01.2016 р. № 36 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», рекомендаціями комісії з питань захисту прав дитини, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради


вирішив:


1. Надати Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області висновок щодо доцільності (недоцільності) позбавлення батьківських прав - стосовно дитини -, - року народження (додаток 1).

2. Надати Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області висновок щодо доцільності (недоцільності) позбавлення батьківських прав - та - стосовно дітей -, - року народження, -, - року народження, - -, - року народження, та-, - року народження.

3. Встановити такий порядок участі батькові - у вихованні -, - року народження: щосереди з - год. до - год.; перша та третя субота, друга та четверта неділя з - год. до - год.

4. Встановити такий порядок участі батькові - у вихованні -, - року народження, та -, - року народження: щопонеділка та щосереди з - год. до - год.; щонеділі з - год. до - год.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови  Олександра Левицького.




Міський голова                                                         Руслан Марцінків









Додаток 1

до рішення виконавчого комітету міської ради

від _____________№_____

Висновок

щодо доцільності (недоцільності) позбавлення батьківських прав

–– стосовно дитини ––, –– року народження.


В провадженні Івано-Франківського міського суду перебуває цивільна справа за позовом –– до –– про позбавлення батьківських прав стосовно дитини ––, –– року народження. Ухвалою суду (справа № ––, провадження №––) від –– року  орган опіки та піклування міста Івано-Франківська залучено як третю особу без самостійних вимог.

       З позовної заяви відомо наступне: « –– року народилася ––, батьками якої згідно свідоцтва про народження записані батько - –– та ––. Відповідачка є одинокою матір’ю, оскільки батьки не перебувають у шлюбних відносинах. Відповідачка з грудня –– року переїхала на постійне місце проживання в ––, не повідомивши позивача, де працює і на якій посаді. Окрім того відповідачка не повідомила позивачці адресу, за якою вона проживає в ––. Свою дочку –– з –– року залишила на проживання з позивачкою бабусею та прабабусею в –– району –– області по вул. ––, ––. Малолітня – не відвідує дитячий садок та перебуває на утриманні позивачки.  Відповідач не бере участі у вихованні дитини, не провідує дочку, не цікавиться її здоров’ям, матеріально не підтримує ні позивачку, ні дочку».

–– року в службу у справах дітей з’явилася мати дитини та пояснила, що з –– року  вона перебуває у шлюбі з ––, що підтверджується свідоцтвом про шлюб, виданим –– –– ––  відділом державної реєстрації актів цивільного стану  –– ––.  Відповідачка вказує, що на даний час її прізвище «––», а не «––» як вказано в позовній заяві. Вона додає, що ––  –– року визнав батьківство і на даний час є офіційним батьком її дочки ––, –– року народження (про що свідчить повторне свідоцтво про народження, видане –– року –– відділом державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ в –– області, серія ––). У письмових поясненнях від –– року –– та –– зазначають, що вказані у позовній заяві відомості є неправдивими, зокрема, той факт, що мати залишила дитину на –– роки. –– додає, що була відсутня максимум –– місяців. Зі слів відповідачки, –– переховується з дитиною та не дає їй спілкуватися з дочкою навіть по телефону. –– зазначає, що з самого народження займалася вихованням дитини. В –– –– року вона виїхала з –– до ––. Кожні –– місяці приїздила до ––, спілкувалася в телефонному режимі. –– року вона з чоловіком  приїхали з наміром забрати дочку, однак –– та –– не було ні за місцем реєстрації (м.Івано-Франківськ, вул.––, ––, кв.––), ні за місцем фактичного проживання (–– району –– обл., вул.––, ––). З даного приводу подружжя звернулося до відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП  в Івано-Франківській області з письмовою заявою. Відповідно до інформації від ––  № ––  відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Івано-Франківській області малолітня ––, ––р.н., та ––, ––р.н.,  перебувають в –– –– району –– обл., вул.––, ––, тому підстав для оголошення в розшук дитини немає.  З метою усунення перешкод у спілкуванні з дитиною, а також  для визначення місця проживання малолітньої –– батькам рекомендовано звернутися з відповідним позовом до суду. –– зазначає, що працює неофіційно «фрілансером», візажистом, інколи моделлю у студії чоловіка «на його торгову марку». Відповідачка зазначає, що вона з чоловіком має намір проживати в м.Івано-Франківську на вул.––, ––, кв.–– (співвласником даного помешкання є ––).

        У письмових поясненнях бабусі від –– року та від –– р., поданих в службу у справах дітей, зазначено наступне. –– проживає з бабусею від народження. Мати –– дитину не утримує, не виховує та не цікавиться її здоров’ям.  Дівчинка проживає в належних умовах та добре харчується. З акта оцінки потреб дитини та її сім’ї від –– р., складеного –– –– РЦСССДМ, зі слів ––, відомо, що сім’я складається з –– осіб: ––, –– р.н., її мати ––, ––р.н., дочка ––, –– р.н., та внучка ––, –– р.н. –– добре харчується, на даний час дитячий садок не відвідує, проте бабуся не заперечує щодо відвідування дитиною ДНЗ. Дівчинка спокійна, врівноважена, однак останні події (конфлікт між матір’ю та бабусею) дитина сприймає зі страхом, ховається. Позивачка зазначає, що –– спілкується зі  своїм біологічним батьком –– в телефонному режимі, він допомагає фінансово, хоч і не багато. Зі слів ––, мати –– іноді поводила себе неадекватно, проявляла жорстокість та агресію по відношенню ще до новонародженої дитини. Сім’ї допомагають сусіди, дочка ––  та сільська рада. В селі –– сім’я має шанобливе ставлення. У – році –– передала своїй матері кошти в сумі –– грн. та –– доларів США на виховання та потреби своєї дочки ––.  Будинок, де проживає родина, складається з двох кімнат, коридору і ванни. Санітарно-гігієнічні умови проживання задовільні. Дитина має окреме ліжечко. У результаті бесіди з бабусею  зроблено висновок про відсутність матері та батька, така їх байдужість вказує на те, що батьківський потенціал дуже слабкий.

З акта обстеження умов проживання сім’ї ––, складеного працівниками  служби у справах дітей –– РДА від –– року, відомо, що –– приїжджає в –– раз на тиждень, вона працює і –– знаходиться з нею,  місце перебування правнучки та своєї дочки  їй невідоме. Згідно з актом обстеження  матеріально-побутових умов сім’ї ––, складеного  соціальним інспектором виконавчого комітету –– сільської ради, будинок по вул. ––, –– належить ––. –– та –– в даному помешканні не зареєстровані. Зі слів ––, її дочка –– та правнучка –– не проживають за  даною адресою, а переховуються, щоб не забрали дитину.

Відповідно до довідки  –– сільської ради від –– року №–– –– та її онука  –– на даний час в селі не проживають.

Дане питання розглядалося на засіданні комісії з питань захисту прав дитини 11.07.2017р., однак, було відкладено та рекомендовано службі у справах дітей запросити на чергове засідання  бабусю дитини (позивачку) ––.

–– року питання надання висновку до суду повторно розглядалося на засіданні комісії з питань захисту прав у присутності позивачки, відповідачки,  –– і батька відповідачки. Заслухавши пояснення сторін, комісія рекомендувала виконавчому комітету міської ради прийняти рішення про надання висновку міському суду щодо недоцільності позбавлення батьківських прав.

Керуючись ст.ст. 19, 164, 165, 171 Сімейного Кодексу України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» зі змінами та доповненнями, рішенням виконавчого комітету від 21.01.2016 р. № 36 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», рекомендаціями комісії з питань захисту прав дитини 28.07.2017 р., з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради

вважає за недоцільне

позбавлення батьківських прав –– стосовно дитини ––, ––  року народження.


Керуючий справами виконавчого

комітету міської ради        Ігор Шевчук


















Додаток 2

до рішення виконавчого

комітету міської ради

від _____________№_____


Висновок

щодо доцільності (недоцільності) позбавлення батьківських прав

–– та ––  стосовно дітей ––, –– року народження, ––, –– року народження, ––, –– року народження, та ––, –– року народження


На обліку в службі у справах дітей перебувають четверо дітей –– та –– – ––, –– року народження, ––, –– р.н., ––, –– року народження, та ––, –– року народження. Батьки в шлюбі ніколи не перебували. Діти після народження реєструвалися –– в органах РАЦСу на підставі ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України і носили прізвище матері. Однак, –– р. відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції внесено відповідні зміни до Книги реєстрації народжень та видано нові свідоцтва про народження на підставі ст. 126 Сімейного кодексу України (за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою).

       Старші діти перебували на обліку як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах, з –– року. У зв’язку з позбавленням одинокої матері батьківських прав, діти з –– року перебували відповідно до рішення суду під опікою дідуся ––. –– року дітей повернуто на виховання матері –– в зв’язку з поновленням її батьківських прав відповідно до рішення Івано-Франківського міського суду від –– р.

       Однак, –– року вже четверо дітей повторно були взяті на облік у службі у справах дітей як такі, що перебувають в складних життєвих обставинах, у зв’язку з ухиленням матері від виконання батьківських обов’язків. Відповідно до акта обстеження житлово-побутових умов сім’ї –– від –– р., в належному дітям на праві користування житлі за адресою: м.Івано-Франківськ, вул.––, ––,  відсутнє електропостачання, продукти харчування, мати не виконує рекомендації лікарів, відмовляється від госпіталізації ––, безвідповідально ставиться до виховання дітей, часто залишає їх з бабусею та тіткою.

––р. –– звернулася в службу у справах дітей з заявою про тимчасове влаштування трьох старших дітей у Міжрегіональний центр соціально-психологічної реабілітації для дітей у с.Мединя Галицького району в зв’язку з припиненням газо- та електропостачання в квартирі. Від влаштування наймолодшої дочки в міський соціально-реабілітаційний центр матері та дитини «Містечко милосердя Святого Миколая» –– відмовилася. –– р. працівниками служби черговий раз запропоновано –– пройти медичне обстеження наймолодшої дитини –– Після тижневого перебування в стаціонарі МДКЛ бабуся дівчинки написала заяву про тимчасове влаштування онуки в Містечко милосердя Святого Миколая, оскільки матір ухиляється від виконання батьківських обов’язків.

Питання участі матері у вихованні дітей розглядалося на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини –– та ––, за результатами розгляду дітей з закладу соціального захисту матері на виховання не повернуто.

Сім’я –– з –– по – р. перебувала під соціальним супроводом МЦСССДМ.  Згідно інформації Івано-Франківського МЦСССДМ від –– №–– відомо, що –– не виконувала батьківські обов’язки (недогляд за дітьми, спостерігається недостатній розумовий розвиток дітей згідно віку, відсутність здорового харчування відповідно до віку, не здійснено медичне обстеження дітей відповідно до вікових потреб, невідвідування дітьми навчального закладу, відсутність у дітей одягу та речей першої необхідності). Сім’ю –– було знято з соціального супроводу з негативним результатом у зв’язку з невиконанням матір’ю умов договору.

Відповідно до витягу обласної психолого-медико-педагогічної комісії та направлення Департаменту освіти та науки ОДА від ––. №–– –– навчається в –– спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті. Впродовж –– навчального року жоден з батьків не відвідував дитину за місцем навчання. Опікується дитиною дідусь по лінії матері. Зі слів дідуся, мати –– майже весь час перебуває на заробітках (інформація закладу від –– №––).

За –– роки  діти перебували в колі рідної сім’ї тільки три місяці (з –– по ––); а з –– року  по –– року – в Міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації для дітей, з –– по –– р. – Івано-Франківському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей, а з –– р. по даний час – в Івано-Франківському міському соціально-реабілітаційному центрі матері та дитини «Містечко милосердя Святого Миколая».

Відповідно до інформацій Містечка милосердя Святого Миколая:

- від –– р:. –– відвідувала дітей рідко, не дуже цікавилася їхнім вихованням, останній раз бачила дітей на початку –– –– року; ––, батька дітей, працівники центру бачили лише один раз, коли він разом з матір’ю дівчинки забирав –– на початку –– року;

- від – р.: дітей відвідують тільки бабуся, дідусь та тітка по лінії матері.

Згідно з інформацією сектора КМСД від ––р. № ––  працівники сектора кримінальної міліції у справах дітей склали на ––, –– р.н., жителя м.Івано-Франківська, вул.––, ––, та ––, –– р.н., жительку м.Івано-Франківська, вул.––, ––,  протоколи про адміністративне правопорушення за ст.184 КУпАП (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей).

Відповідно до інформації Івано-Франківського міського військового комісаріату від ––р. №–– ––, –– р.н., проходив військову службу по мобілізації з –– р. по ––р., в період з ––р. по ––р. перебував у зоні проведення АТО.

Відповідно до письмового пояснення ––,  наданого –– р. службі у справах дітей,  він «визнав батьківство щодо дітей з метою надання допомоги, однак відмовляється від дітей і не заперечує проти позбавлення батьківських прав».

––р. до служби у справах дітей надійшло звернення Івано-Франківського соціально-реабілітаційного центру матері та дитини «Містечко милосердя Святого Миколая» за №–– про сприяння у вирішенні стабільного життя цієї родини.

З письмових пояснень батьків –– – –– та –– від ––р. вбачається, що матір дітей проживає в –– області, з якою вони підтримують зв’язок у телефонному режимі. Зі слів матері дітей, вона хоче приїхати і забрати дітей з собою.

––р. учасниками рейду з питань захисту прав дітей та профілактики правопорушень в мікрорайонах міста обстежено помешкання родичів дітей у м.Івано-Франківську: матері (вул.––, ––) та дідуся (вул.––, -–). Під час перебування за місцем реєстрації матері проведено бесіду з бабусею та тіткою дітей, отримано номер телефону матері (м.т.––). У гучному телефонному режимі учасники рейду спілкувалися з ––. З її слів, вона разом із співмешканцем –– проживає без реєстрації в м.–– –– області за адресою: вул.––, ––, пристосовується до життя в населеному пункті, має намір у подальшому, а саме не раніше, ніж через рік, забрати дітей до себе.

В помешканні дідуся –– виявлено онуків ––, –– та ––. У будинку та на прилеглій території бруд і антисанітарія, велика кількість тварин (4 собаки, 10 кіз),  відсутні умови для проживання та виховання дітей. Комісійно прийнято спільне з дідусем рішення про повернення –– та –– в Містечко милосердя, а також влаштування – в заклад соціального захисту дітей.

На даний час діти продовжують перебувати поза сімейним оточенням. Батьки не виконують обов’язків щодо утримання та виховання своїх дітей.

Керуючись ст.ст. 19, 164, 165, 171 Сімейного Кодексу України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» зі змінами та доповненнями, рішенням виконавчого комітету від 21.01.2016 р. № 36 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», рекомендаціями комісії з питань захисту прав дитини 28.07.2017 р., з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради

вважає за доцільне

позбавлення батьківських прав –– та ––  стосовно дітей ––, –– року народження, ––, –– року народження, ––, –– року народження, та ––, –– року народження.



Керуючий справами виконавчого

комітету міської ради                                                                                Ігор Шевчук



2011-2024 © Всі права застережено.