Рішення виконавчого комітету  "Про розгляд питань органу опіки та піклування..."  № 943 від 05.09.2018р. 
Документ №943 від 05.09.2018р. Чинний
        

 
Проєкти документа

Проєктів немає

 
Пов'язані документи

Рішення виконавчого комітету  Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради
Рішення виконавчого комітету  №36 від 21.01.2016р. Втратив чинність

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

09.09.2018



УКРАЇНА
 
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
 
РІШЕННЯ
 
від 05.09.2018р.  № 943
м.Івано-Франківськ
 


Про розгляд питань органу опіки та піклування


       Керуючись ст.ст. ст.19, 122, 141, 145, 146, 150, 155, 160, 161 Сімейного, ст.56 Цивільного Кодексу України, ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», ухвалою –– міського суду Івано-Франківської області від –– року (справа ––, провадження №––), наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 р. №52/5 «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні», рішенням виконавчого комітету від 21.01.2016 р. № 36 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради


вирішив:


1. Надати –– міському суду Івано-Франківської області висновок щодо доцільності (недоцільності) визначення місця проживання малолітніх ––, –– року народження, та ––, –– року народження (додаток).

2. Надати дозвіл матері –– без згоди другого з батьків –– на реєстрацію новонародженої дитини (дівчинки), –– року народження, та присвоєння їй прізвища «––», імені «––» .

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Олександра Левицького.



Міський голова                                                                        Руслан Марцінків



Додаток

до рішення виконавчого

комітету міської ради

від _____________№_____


Висновок

про надання висновку щодо визначення місця проживання

малолітніх ––, –– року народження,

та ––, –– року народження.


       У провадженні –– міського суду Івано-Франківської області перебуває справа за позовом –– до –– про розірвання шлюбу. –– року позивач надав до суду заяву про збільшення позовних вимог та визначення місця проживання дітей з ним, просив залучити до участі у справі службу у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Відповідачка та її представник заперечили щодо проживання дітей з батьком та заявили клопотання про залучення до участі у справі органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету –– міської ради. Ухвалою суду від –– року (справа № ––, провадження № ––) третіх осіб  зобов’язано надати письмовий висновок для розв’язання спору.

       У заяві про збільшення позовних вимог позивач не погоджується щодо проживання дітей з матір’ю, наполягає на визначенні їх місця проживання з ним. Батько вказує, що працевлаштований на двох роботах. Відповідно до довідки від –– року №–– –– працює в ТОВ «––» на посаді  начальника відділу. Дохід за період з ––р. по ––р. склав –- грн. Згідно довідки від –- року №–– –– також працює з ТОВ «––», займає посаду бухгалтер-ревізор. Дохід за період –– р. по –– р. склав – грн.

       Відповідно до довідки-виписки № –– від –- р. КП «–-» –– проживає та зареєстрований за адресою: м.Івано-Франківськ, вул.––, ––, кв.–– і є власником даного помешкання. Відповідно до акта обстеження, складеного працівниками служби у справах дітей від 11.06.2018 року на запит служби у справах дітей –– міської ради, у квартирі створені належні умови для проживання та виховання дітей.

       Позивач у заяві зазначає, що спиртними напоями та наркотичними засобами не зловживає, за місцем роботи і проживання характеризується позитивно, під слідством за вчинення кримінальних правопорушень не перебував, хронічними психічними розладами не хворіє, добре ставиться до дітей. Вважає, що перебування дітей у сім’ї відповідача негативно впливатиме на їх виховання та здоров’я. Відповідач звертає увагу на те, що  у дітей згадка про маму викликає стривоженість. «Після відвідин дітьми відповідачки, я був змушений водити їх до психолога протягом двох місяців і не дивлячись на це їм ще і на сьогоднішній день рекомендовано проводити корекційну роботу, спрямовану на зниження рівня тривоги». У заяві також вказується, що відповідачка –– перебувала на лікуванні у Івано-Франківській обласній психоневрологічній лікарні.

       До матеріалів справи позивачем додано психологічні характеристики –– та –– від –– року, проведених психологом, кандидатом педагогічних наук –– (БО «––»). З даних характеристик відомо, що вони проводилися у присутності батька –- (згода матері відсутня) з метою дослідити та оцінити тривожність дітей в типових для них життєвих ситуаціях.

       У результаті обстеження виявлено, що –– – розвинена дитина, легко і швидко вступає і встановлює контакт. При дослідженні емоційно-особистісної сфери –– були виявлені такі особливості: особистісна тривожність активізується при сприйнятті певних стимулів: згадка про маму. У результаті обстеження –– виявлено, що вона розвинена дитина, легко і швидко встановлює контакт. При згадуванні про маму проявляє скритність, замкнутість, закритість свого внутрішнього світу. Базуючись на порівнянні результатів обстеження психологічного стану дітей, рекомендовано постійне проживання з батьком ––

Згідно довідки від ––р. № –– ––, –– року народження, відвідує групу молодшого віку закладу (ясла-садок №–– «––» Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області з ––р.  Довідками від –– р. № –– та від –– р. №––, а також характеристикою підтверджено факт навчання –– у 1-Б класі Івано-Франківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №–– з середини –– ––р. У характеристиці адміністрація загальноосвітнього закладу повідомляє, що дівчинка проживає разом з батьком та сестрою в 3-кімнатній квартирі, в якій є дитяча кімната. Батько був присутній на батьківських зборах, цікавиться поведінкою та досягненнями доньки. З часу навчання дівчинки у школі класний керівник з мамою не спілкувалася, батько повідомив, що вона проживає у м.––.

       У відзиві на заяву про збільшення позовних вимог –– вказує, що позовну вимогу про залишення дітей на проживання з позивачем не визнає, вважає, що слід визначити місце проживання дітей з нею. Зазначає, що « позивач жорстокий домашній тиран, він неодноразово бив дітей по руках за першої ліпшої нагоди, бив мене на очах у дітей, він  байдужий до дітей, не піклувався про них, ніколи не брав на руки молодшу дочку ––, його весь час не було вдома. Коли ми з позивачем ще проживали разом і домовлялися, що він забере молодшу дочку –– з дитсадка, він забував її забрати, а мені телефонувала вихователька і питала, чому не забрали дитину. Позивач зловживав алкогольними напоями, часто приходив додому п’яний та навіть у поліклініку». Відповідачка повідомляє, «що обставини про те, що малолітні діти досягли віку, з якого можуть приймати участь щодо визначення свого місця проживання шляхом надання особистої прихильності одному з батьків, і що самі діти бажають проживати з позивачем, які наведені останнім у заяві про збільшення позовних вимог, не відповідають дійсності. Вказані психологічні характеристики викликають  сумнів. Крім того, позивач після того, як забрав дітей, постійно настроює їх проти мене».

       –– повідомляє, що працює контролером в –– виробничому управлінні водопровідно-каналізаційного господарства з –– року, її заробітна плата складає – грн., що підтверджується довідками поданими відповідачкою до матеріалів справи – року. За час роботи зарекомендувала себе позитивно.  –– разом з дітьми зареєстрована та проживає за адресою: м – вул.–, ––, де створені задовільні житлово-побутові умови проживання, що підтверджується актом обстеження від –– року. –– зазначає, що має у власності земельну ділянку, яка призначена для ведення особистого селянського господарства і веде підсобне господарство (договір дарування  земельної ділянки від –– року).

       У відзиві на заяву про збільшення позовних вимог відповідачка вказує, що не перебуває на обліку в наркологічному та психіатричному кабінетах –– ЦМКЛ, що підтверджується довідкою від –– року, поданою до матеріалів справи. Додає, що вона не притягувалася до адміністративної чи кримінальної відповідальності, приділяє значну увагу  навчанню та вихованню дітей, дбає про добробут сім’ї. Відповідачка підтверджує той факт, що вона проходила лікування у Івано-Франківській обласній психоневрологічній лікарні (виписка від –– р. ОМКВ –– №––, повний діагноз: перенесла гострий стресовий розлад, тривожно-депресивний синдром.). Вона повідомляє: «Це позивач та його батьки довели мене до такого стану 30.08.2017 року я випадково дізналася, що у нього є інша жінка. Тоді в нас з позивачем почалися сварки, у ході яких він мене бив. У –– –– року під час чергового скандалу він мене сильно побив, після побиття я забрала дітей і переїхала в м. ––». З довідки ––ЗОШ І-ІІІ ст. №–– відомо. що ––, –– року народження, навчалася у даному закладі з –– року по –– року у –– класі.

У письмових поясненнях від –– року, поданих в службу у справах дітей, –– пояснила, що –– чиняться перешкоди у спілкуванні з дітьми. Заявниця не має можливості  спілкуватися з ними у телефонному режимі  та зустрічатися. З боку батька дітей неодноразово лунали погрози і у бік родичів ––, чиниться психологічний тиск на дітей. Незважаючи на рішення служби у справах дітей щодо проживання дітей з матір’ю за місцем реєстрації, –– року черговий раз заборонив їй бачитись з дітьми.

––р. –– надав службі у справах дітей  виконкому Івано-Франківської міської ради свої пояснення, у яких спростовує доводи –– про те, що чинив їй перешкоди у спілкуванні зі спільними дітьми та висловлює свою думку про доцільність проживання –– та –– з ним, так як він забезпечений як житловими, так і матеріальними ресурсами значно краще, ніж матір. –– заявляє також, що мама в розмовах з дітьми по телефону не цікавилася успіхами дітей у навчанні, у школі, їхнім станом здоров’я. Крім того, заявник повідомив, що –– р. добровільно повернув дітей матері.

Відомо, що рішенням виконкому –– міської ради від –– року №–– «Про затвердження висновку щодо визначення місця проживання дітей» затверджено висновок про доцільність визначення місця проживання малолітніх дітей з їх матір’ю ––. 

Оскільки –– у письмових поясненнях від –– року повідомив, що діти проживають з –– року з матір’ю в м.–– працівниками служби у справах дітей направлено запит в –– службу з метою обстеження умов для проживання дітей. Згідно з актом обстеження, складеним –– року відомо, що матір’ю створено належні умови для проживання та виховання дівчат, вони доглянуті та забезпечені в повному обсязі одягом і взуттям, предметами побутового вжитку.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини –– року були присутні обидві сторони –– та ––, які надали свої пояснення у справі.

Керуючись ст.ст. 19, 141, 150, 155, 160, 161 Сімейного, ст.56 Цивільного Кодексів України, ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  ухвалою –– міського суду Івано-Франківської області від –– року (справа №––, провадження №––), постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», рішенням виконавчого комітету від 21.01.2016 року №36 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради

вважає за доцільне


визначення місця проживання малолітніх –-, –– року народження, та ––, –– року народження, з матір’ю ––.



Керуючий справами виконавчого

комітету міської ради        Ігор Шевчук



2011-2024 © Всі права застережено.