Рішення виконавчого комітету  "Про розгляд питань органу опіки та піклування..."  № 1164 від 01.11.2018р. 
Документ №1164 від 01.11.2018р. Чинний
        

 
Проєкти документа

Проєктів немає

 
Пов'язані документи

Рішення виконавчого комітету  Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради
Рішення виконавчого комітету  №940 від 05.09.2018р. Втратив чинність

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

05.11.2018



УКРАЇНА
 
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
 
РІШЕННЯ
 
від 01.11.2018р.  № 1164
м.Івано-Франківськ
 


Про розгляд питань органу опіки та піклування


Керуючись статтями 19, 150, 155, 164, 165, 166, 171 Сімейного Кодексу України, ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від - року (справа №- , провадження №-), ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від - року (справа №-, провадження № 2-), рішенням виконавчого комітету від 05.09.2018 р. № 940 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від 18.10.2018 року, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради


вирішив:


1. Надати Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області висновок щодо доцільності (недоцільності) позбавлення батьківських прав - стосовно дочки -, - року народження (додаток 1).

2. Надати Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області висновок щодо доцільності (недоцільності) позбавлення батьківських прав

- стосовно сина -, - року народження (додаток 2).

3. Надати Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області висновок щодо доцільності (недоцільності) позбавлення батьківських прав - стосовно сина -, - року народження (додаток 3).

4.Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Олександра Левицького.



Міський голова                                                                        Руслан Марцінків






Додаток 1

до рішення виконавчого

комітету міської ради

від _____________№_____


Висновок

щодо доцільності (недоцільності) позбавлення

батьківських прав - стосовно дочки

-, - року народження


У провадженні Івано-Франківського міського суду перебуває справа за позовом - до - про позбавлення батьківських прав стосовно дитини -, - року народження.

Ухвалою суду службу у справах дітей зобов’язано надати висновок у справі.

- у позові зазначає, що проживала з відповідачем у незареєстрованому шлюбі. У них народилася донька -, яка проживає та зареєстрована з матір’ю за адресою: м.-, вул. -,-, кв.-. Одразу після народження дитини відповідач залишив сім’ю, і з того часу жодного разу не цікавився, як проживає його донька. 

Позивачка зазначає, що батько добровільно не надає коштів на утримання дитини. Відповідно до рішення Івано-Франківського міського суду від - року призначено стягнення з - аліментів на утримання дочки - в розмірі 1/4 частини  зі всіх видів заробітку відповідача щомісяця до досягнення дитиною повноліття, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Стягнення розпочато з 11.09.2017 року. Згідно з розрахунком зі сплати аліментів, виданим головним державним виконавцем ВДВС ГТУЮ в Івано-Франківській області - сума заборгованості станом на - року становить - грн.

Відповідно до довідки ЖБК «-» від - року, виданої -, її донька - проживає в задовільних умовах, нестачі в піклуванні та харчуванні не виявлено. Згідно з довідкою  ФОП - від - року № - -, - року народження, дійсно з серпня 2018 року відвідує дитячий клуб «-» в м.Івано-Франківську за адресою: вул. -, -, оплата вноситься - вчасно.

Позивачка зазначає, що дитині вже п’ять років, вона не пам’ятає  батька та не має до нього ніяких почуттів, оскільки за всі ці роки жодного разу його не бачила. Дівчинка знаходиться на обліку в дитячій міській поліклініці, їй вчасно проводяться профілактичні щеплення, регулярні амбулаторні огляди; стан здоров’я задовільний. Батько - участі у цій сфері життя доньки не бере. В уточненій позовній заяві позивачка додає, що відповідач жодним чином не був позбавлений інформації стосовно місця перебування її та дитини, а з боку матері ніколи не створювалися перешкоди у спілкуванні з дочкою. Це свідчить про фактичну можливість, але вольове небажання виконувати відносно дитини батьківські обов’язки, покладені на батька законом.

У письмових поясненнях, поданих у службу у справах дітей, - зазначає, що з часу подачі позову (- р.) про позбавлення батьківських прав - жодного разу не телефонував, на судові засідання не з’являвся.

Батька дитини - неодноразово запрошено в службу у справах дітей за адресами, вказаними у позовній заяві: с.-- району Івано-Франківської області та м.Івано-Франківськ, вул.- , -, кв.-, рекомендованими листами з повідомленням про вручення, однак, батько в службу у справах дітей не з’явився та не надав жодних пояснень по суті справи.

Відповідно до інформації - ради від - року №- відомо, що -, - року народження, дійсно зареєстрований на вул. -, - у с.--району Івано-Франківської області, але фактично не проживає, тому сільська рада не може надати характеристику на даного громадянина.

Керуючись статтями 19, 150, 155, 164, 165, 171 Сімейного Кодексу України, ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від - року (справа №-, провадження №-), постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», рішенням виконавчого комітету від 05.09.2018 року №940 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від 18.10.2018 року, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради

вважає за доцільне


позбавлення батьківських прав - стосовно дочки --- року народження.


Керуючий справами виконавчого

комітету міської ради                                                                 Ігор Шевчук




Додаток 2

до рішення виконавчого

комітету міської ради

від __________ №____



Висновок

щодо доцільності (недоцільності) позбавлення

батьківських прав - стосовно сина

-, - року народження.


У полі зору працівників служби у справах дітей перебувають -, - року народження, як дитина, що опинилася в складних життєвих обставинах (адреса реєстрації та проживання: м. Івано-Франківськ, вул. -, буд. -, кв.-).

На даний час -, - року народження, проживає разом з дідусем по лінії матері -, - року народження, та братами -, - року народження, - - року народження, за адресою: м. -, вул. -, буд. -, кв.-.

Діти перебувають під наглядом дідуся -. Їх мати - померла у червні - року. Батько -, - року народження, мешканець с.-району, ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків, утриманням, вихованням та навчанням дітей не займається.

10.11.2017 року на засіданні комісії з питань захисту прав дитини розглядалося звернення - щодо спільного проживання з ним сина -, - року народження. За підсумками розгляду даного питання було вирішено залишити малолітнього - проживати з дідусем - Батькові було рекомендовано брати участь у вихованні та утриманні дитини, а міському центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді продовжувати соціальний супровід сім’ї - (-).

Відповідно до інформації МЦСССДМ від - року № - сім’я - з - року по - року перебувала під соціальним супроводом. Батько, -, оформив на своє ім’я соціальні допомоги, які призначені на -, та передав картку дідусеві - Однак, батько більше фінансово не допомагає і не бере участі у вихованні дитини. - дитина-інвалід, двічі прооперований в ОДКЛ, на даний час перебуває в лікарні та потребує постійного догляду та лікування. - шість разів перебував у лікарні, батько жодного разу дитину не відвідував і станом здоров’я не цікавився. За період соціального супроводу зібрано та подано документи в державну нотаріальну контору щодо вступу у право володіння дідуся - після смерті дружини -, влаштовано - до ДНЗ № - «-», здійснено сприяння у лікуванні дитини, встановлено інвалідність, вирішено питання щодо погашення заборгованості за комунальні послуги, оформлено субсидію, створено групу благодійників, які допомагають коштами, медикаментами, одягом та інше. На даний час сім’я отримує послуги згідно картки обліку роботи з сім’єю. Оскільки батько - не виконує батьківські обов’язки, не цікавиться - та не проживає з ним від дня його народження, не іде на контакт та співпрацю з метою задоволення потреб та інтересів дитини, не прислухається до рекомендацій фахівця із соціальної роботи, МЦСССДМ пропонує розглянути питання щодо позбавлення батьківських прав - відносно -.

Згідно інформації Департаменту соціальної політики міської ради від - р. № -, - р.н., отримує державну допомогу при народженні дитини на сина -, - року народження, в розмірі - грн. щомісячно, та соціальну допомогу на дитину з інвалідністю - з надбавкою на догляд, у розмірі - грн. щомісячно.

Згідно з інформацією ДНЗ №- «-» від -р. - швидко адаптувався до життя в дитячому колективі. Хлопчик активний, бере участь у всіх заходах садка, допитливий. Дідусь щоденно вчасно приводить та забирає онука з дитячого садка, цікавиться життям дитини в групі. - завжди чистий та охайний. На даний час хлопчик відстає у фізичному розвитку, простежується педагогічна запущеність дитини. Батько - в садок не приходить і участі у вихованні хлопчика не бере.

11.10.2018 року практичним психологом ДНЗ №- «-», -  було проведено психодіагностичне обстеження -. Під час проведення обстеження були використані методи та методики: бесіда, «Малюнок сім’ї», «Сходинки», «Вибери потрібне обличчя». Згідно результатів обстеження можна зробити висновок, що обрані дитиною під час малювання кольори свідчать про нормальний рівень емоційного розвитку та про емоційний комфорт у звичних для неї умовах. Травматичних переживань з приводу сім’ї не виявлено. Найбільш значимим персонажем для дитини є дідусь. - чітко відображає ступінь авторитетності даного члена сім’ї у своєму сприйнятті. Братів, які з ним проживають, хлопчик не зображає, що може свідчити про незначні емоційні зв’язки з ними. За результатами дослідження у дитини простежується середній рівень тривожності та середній рівень самооцінки.

11.10.2018 року комісією у складі сільського голови та депутатів сільської ради проведено обстеження матеріально-побутових умов проживання жителя села - за адресою: с.- району Івано-Франківської області. вул.-, -. Згідно акта обстеження - на даний час проживає разом з сином -, - року народження, який навчається в Івано-Франківському професійному будівельному ліцеї. Будинок газифікований, придатний для проживання, складається з двох жилих кімнат загальною площею 78,6 кв.м. За господарством рахується 0,85 га земельної ділянки, утримується дрібна птиця.

Згідно характеристики -сільської ради - тимчасово не працює, часто виїжджає на сезонні роботи. За час проживання на території сільської ради характеризується з позитивної сторони. За характером спокійний, ввічливий. Спиртними напоями не зловживає, скарги на нього з боку жителів села, сусідів до виконавчого комітету сільської ради не поступали. Громадського порядку на території сільської ради не порушував.

У жовтні 2018 року працівниками служби у справах дітей проведено бесіду з батьком - щодо його участі  у вихованні дитини -. У своїх письмових поясненнях від - року - повідомляє, «що сину - я матеріально не допомогаю (грошима), оскільки пенсію і допомогу я не отримую, її одержує дідусь -, бачуся рідко, тому що проживаю у селі та тимчасово не працюю, займаюсь домогосподарством, час від часу я привожу продукти харчування, сина -останній раз бачив приблизно місць назад». Зі слів батька, «син - на даний час проживає з дідусем за домовленістю».

Відповідно до інформації Івано-Франківської ОДКЛ від -р. № - відомо, що малолітній -, - року народження, поступив у хірургічне відділення лікарні - року на контрольне обстеження. Хворому проведено Rtg обстеження: у порожнинних системах обох нирок залишається велика кількість контрастної речовини. 13.09.2018 року хворому проведена операція – внутрішньо-міхурова корекція устів сечоводів з обох боків. 02.10.2018 року виписаний на амбулаторне лікування. У дитини важка вроджена патологія сечовидільної системи, вторинний хронічний пієлонефрит, рецидивуючий перебіг, хронічна ниркова недостатність, нервово-м’язова дисфункція сечового міхура по гіпорефлекторному типу, затримка фізичного розвитку. В подальшому рекомендовано контрольне обстеження в умовах хірургічного відділення та лікування ендокринологом ОДКЛ. Під час перебування дитини у хірургічному відділенні лікувального закладу  догляд за дитиною здійснював дідусь - -, фінансову допомогу надавала та постійно провідувала дитину -, фахівець із соціальної роботи МЦСССДМ.

16.07.2018 та 12.10.2018 р. комісією в складі працівників служби у справах дітей, інспектора відділу ювенальної превенції, дільничного педіатра обстежено умови проживання сім’ї - за адресою: вул.-,1-, кв.-. Умови проживання дитини задовільні. У помешканні створені задовільні умови для проживання та виховання дітей. Під час обстеження встановлено, що батько - з дітьми не проживає. Зі слів дідуся -, вихованням та утриманням дітей батько не займається.

Керуючись ст.ст. 19, 150, 155, 164, 165, Сімейного Кодексу України,  Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини, рішенням виконавчого комітету від 05.09.2018 р. № 904 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від 18.10.2018 року, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради


вважає за доцільне


позбавлення батьківських прав - стосовно -, - року народження.


Керуючий справами виконавчого

комітету міської ради                                                               Ігор Шевчук



Додаток 3

до рішення виконавчого

комітету міської ради

від _____________№_____




Висновок,

щодо доцільності (недоцільності)  позбавлення

батьківських прав -  стосовно сина

-, - року народження



Сім’я - перебуває в полі зору служби у справах дітей з - року. Неодноразово питання її участі у вихованні дітей розглядалося на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини.

Факт зловживання матір’ю алкогольними напоями є непоодинокий, оскільки хлопчика вже неодноразово (21.07.2016 року, 11.06.2017 року, 29.12.2017 року, 11.10.2018 року) доставляли до медичного закладу працівники ювенальної превенції без супроводу дорослих у зв’язку з перебування його матері в стані алкогольного сп’яніння.

Так, на підставі  інформації  КЗ «МДКЛ» від - р. №- відомо, що - року о 13.40 год. працівниками ВП ГУНП доставлено без супроводу дорослих _ з вул.- (зі слів працівників поліції, мати була в стані сильного алкогольного сп’яніння).

Наступний випадок зафіксовано в інформації КЗ «МДКЛ» від - року №-. Відомо, що - р. о 15.45 год. працівниками ювенальної превенції ВП ГУНП доставлено без супроводу дорослих - (зі слів працівників поліції, мати була в стані сильного алкогольного сп’яніння).

22.06.2017 р. сім’ю відвідано за місцем проживання, однак, вдома не було нікого. Того ж дня мати надала в службу у справах дітей пояснення, в яких зобов’язалася належним чином дбати та піклуватися про дітей, в подальшому таких інцидентів не повторювати. Згідно з інформацією ВП ГУНП від - року №- відомо, що - р. поступило повідомлення на лінію 102 про те, що в дворі на вул.-, - невідома особа перебуває в стані алкогольного сп’яніння з малолітньою дитиною. У зв’язку з цим малолітнього - було влаштовано до лікувального закладу, а  з громадянкою -було проведено бесіду  профілактичного характеру, в ході якої роз’яснено про її обов’язки щодо виховання дітей та складено протокол про адміністративну відповідальність за ст.184 КУпАП. 20.07.2017 року комісією в складі спеціалістів служби у справах дітей, ГПОП, МП №1, ювенальної превенції, БО «БФ Карітас УГКЦ» обстежено умови проживання дітей, де були створені належні умови для виховання, навчання та розвитку дітей.

У 2018 році питання двічі слухалося на засіданнях комісії питань захисту прав дитини. 05.01.2018 року в службу у справах дітей надійшла інформація КЗ «МДКЛ» від 03.01.2018 р. №-, згідно з якою заклад просить вирішити питання відібрання - від матері -. Відомо, що 29.12.2017 року о 00:25 год. у заклад працівниками ювенальної превенції доставлено малолітнього - без супроводу дорослих. Зі слів працівників ювенальної превенції, мама дитини - перебувала в стані сильного алкогольного сп’яніння. Того ж дня мати самовільно забрала дитину та покинула стаціонар.

- та - разом з матір’ю зареєстровані та проживають за адресою: м. -, вул. -, -, кв.-. За даною адресою  зареєстрована та проживає також бабуся по лінії матері -, яка - року пояснила наступне. - відомо, що її дочка - систематично зловживає алкоголем, фактично вона вже є хворою людиною, яка потребує лікування. З її слів, вона неодноразово пропонувала їй пройти курс лікування, але дочка або відмовлялася, або говорила, що зможе кинути пити сама».

Згідно з інформацією Івано-Франківського міського відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції в області від 11.01.2018 р. №- встановлено, що відомості про батька в свідоцтві про народження - записані відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України.

Матір неодноразово попереджено про встановлену чинним законодавством України відповідальність за утримання, виховання та навчання дітей.

Рішенням  комісії з питань захисту прав дитини (протокол №1 від 16.01.2018р. ) вирішено взяти сім’ю - під соціальний супровід.

Згідно із інформацією КНП «Міська дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради» від 12.10.2018р. № -  11 жовтня 2018р. о 23:30 год. до закладу лікарні ювенальною превенцією було доставлено дитину -, - Дитина залишена батьками на вулиці без догляду. Батьки знаходилися в стані сильного алкогольного сп’яніння.

У своїх поясненнях службі у справах дітей 12.10.2018 року - підтвердила, що дійсно перебувала 11.10.2018 року у стані алкогольного сп’яніння у зв’язку з тим, що біологічний батько хлопчика - прийшов привітати дитину з днем народження. Між нею і біологічним батьком виникли суперечки на вулиці та патрульні вилучили дитину. - зобов’язувалася негайно відвідати наркодиспансер та повідомити службу про результати відвідування. - попереджено про відповідальність у вигляді позбавлення батьківських прав  за систематичне зловживання алкогольними напоями.

З інформації Івано-Франківського обласного наркологічного диспансеру від 17.10.2018р.  №  - відомо, що згідно із запису лікаря нарколога від 12.10.2018р. в амбулаторній карточці, - звернулася в поліклініку наркодиспансеру о 11 год. 30 хв. На час звернення пацієнтка перебувала в стані алкогольного сп’яніння. Проведено алкотест «Drager» № 05909 – 2.61%о у видихуваному повітрі. Від запропонованого стаціонарного лікування в Івано-Франківському обласному наркологічному диспансері - категорично відмовилася. Надалі Івано-Франківський обласний наркологічний диспансер листом від 18.10.2018р. № - проінформував службу у справах дітей про те, що - 17.10.2018р. поступила на стаціонарне лікування в 2-ге відділення даного медичного закладу з діагнозом: розлади психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю. Стан абстиненції неускладнений. F 10.30. Після завершення стаціонарного лікування хвора буде потребувати проходження курсу реабілітації.

Рішенням комісії питань захисту прав дитини (протокол №11 від 10.08.2018р. ) вирішено зняти сім’ю - із соціального супроводу та надавати їй соціальні послуги за карткою обліку.

З інформації відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності  ГУНП в Івано-Франківській області відомо, що на громадянку - протягом 2017 та початку 2018  року було складено шість протоколів про адміністративне правопорушення за ст. 184 КУпАП, а саме: 18.01.2017р., 11.06.2017р., 14.06.2017р., 13.12.2017р. та 05.01.2018р.

Керуючись ст.ст. 19, 150, 155, 164, 165, 171 Сімейного Кодексу України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини, рішенням виконавчого комітету від 05.09.2018 р. № 904 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», рекомендаціями комісії з питань захисту прав дитини 18.10.2018 року, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради

вважає за доцільне


позбавлення батьківських прав - стосовно сина ---  року народження.



Керуючий справами виконавчого

комітету міської ради                                                                                Ігор Шевчук



2011-2024 © Всі права застережено.