Рішення виконавчого комітету  "Про розгляд питань органу опіки та піклування..."  № 11 від 03.01.2019р. 
Документ №11 від 03.01.2019р. Чинний
        

 
Проєкти документа

Проєктів немає

 
Пов'язані документи

Рішення виконавчого комітету  Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради
Рішення виконавчого комітету  №940 від 05.09.2018р. Втратив чинність

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

07.01.2019



УКРАЇНА
 
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
 
РІШЕННЯ
 
від 03.01.2019р.  № 11
м.Івано-Франківськ
 


Про розгляд питань органу опіки та піклування


Керуючись статтею 3 Конвенції ООН про права дитини, статтями 19, 141, 150, 155, 164, 165, 166, 171, 176 Сімейного Кодексу України, статтями 64, 109 Житлового кодексу України, статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від - року (справа №-, провадження №-), ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від - у (справа №-), рішенням виконавчого комітету від 05.09.2018 р. № 940 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від 22.12.2018 року з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради

вирішив:


1. Надати Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області висновок щодо доцільності (недоцільності) позбавлення батьківських прав - стосовно дитини -, - року народження (додаток 1).

2. Надати Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області висновок у справі про виселення малолітньої -, - року народження (додаток 2).

3.Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Олександра Левицького.




Міський голова                                                                        Руслан Марцінків




Додаток1

до рішення виконавчого

комітету міської ради

від __________ №____



Висновок

щодо доцільності (недоцільності)

позбавлення батьківських прав

- стосовно дитини

-, - року народження.


       У провадженні Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області перебуває цивільна справа за позовом - до - про позбавлення батьківських прав стосовно дитини -, - року народження.

Ухвалою суду орган опіки та піклування м.Івано-Франківська залучено до участі у справі як третю сторону без самостійних вимог та зобов’язано надати висновок щодо розв’язання спору.

Рішенням Івано-Франківського міського суду від - року шлюб між позивачем та відповідачкою розірвано, а малолітню доньку залишено на проживання з матір’ю.

- зареєстрована та фактично проживає з матір’ю  за адресою: м.Івано-Франківськ, вул.-, -. Відповідно до акта обстеження житлово-побутових умов сім’ї від - року у помешканні створені належні умови для проживання, виховання та навчання дитини. 

У позовній заяві вказується, що з часу припинення подружніх відносин та розірвання шлюбу відповідач не надавав коштів на утримання дочки, не брав участі у її вихованні, не відвідував школу, не піклувався про її фізичний та духовний розвиток, не вітав з днем народження та урочистими святами. Позивачка зазначає, «що відповідач жодного разу навіть не поцікавився за які кошти виховується дитина і чи потрібна мені допомога у її вихованні. До припинення шлюбних відносин між мною та відповідачем призвело часте зловживання - спиртними напоями, внаслідок чого у нього були напади агресії свідком чого неодноразово ставала наша донька -, після чого у неї з’явився страх до відповідача та боязнь спілкуватися з ним, що впливає на психічне здоров’я дівчинки». До матеріалів позовної заяви позивачкою доданий розрахунок із сплати аліментів з - відповідно до якої сума заборгованості станом на - року становить - грн.

У письмових поясненнях від 04.10.2018 року - вказується «що причиною звернення до суду з даним позовом було безпека моєї дочки - та байдужість батька до неповнолітньої дочки. - часто зловживав алкоголем, не сплачував аліменти, не цікавиться та не приймає участі у вихованні та оздоровленні дочки». Позивачка зазначає, що відповідач бачився з дівчинкою раз на тиждень. «З 02.02.2018 року дочка не спілкується з батьком». 

Відповідно до наказу - від 18.07.2018 року № - - прийнята на посаду економіста першої категорії -- р. тимчасово на період відпустки по вагітності та пологах основного працівника».

Відповідно до інформації Івано-Франківської ЗОШ №- від 30.11. 2018 року №- є ученицею 4-Б класу. Згідно з характеристикою на ученицю від 04.12.2018 року, дівчинка товариська, доброзичлива, врівноважена. Мати співпрацює та радиться з класним керівником щодо виховання та навчання доньки. За останні два роки батько не цікавився вихованням дитини. Згідно з висновками індивідуальної психологічної діагностики проведеної практичним психологом навчального закладу дитина достатньо соціалізована і інтелектуально розвинена, хоча присутні внутрішні побоювання. У сімейних взаєминах дитина ігнорує контакти з батьком, віддаючи перевагу спілкуванню з матір’ю. Можна зробити висновок про сильну прихильність до матері.

Згідно з виписки амбулаторної карточки - від - року медичні огляди дитини здійснювалися у супроводі матері.

Батька дитини-- було запрошено в службу у справах дітей для надання пояснень з даного питання. У письмових поясненнях відповідач зазначив, що на даний час перебуває за кордоном. Він повідомляє, що поїхав до родичів, щоб пройти лікування, а також заробити кошти для оплати за навчання сина у ВНЗ та сплатити аліменти. Відповідач повідомив: « Від донечки я не відмовляюся і не відмовлюсь ніколи, як цього хоче моя колишня дружина, яка різними шляхами забороняє мені спілкуватися з моєю донечкою, залякуючи дитину поліцією, яка ніби то її забере якщо вона буде спілкуватися зі мною, чи своїм братом та бабусею. Номер телефону дитини заблоковано, коли я телефонував  до сусідів чи родичів, які проживають в одному будинку, дитина боялася зі мною розмовляти. Колишня дружина заборонила приймати від мене подарунки. 18 років я дбав про свою сім’ю, виховував дітей. Син став багаторазовим чемпіоном України в спорті, навчається у ВНЗ… Прошу захистити мої права, як батька двох діток, яких я дуже люблю».

До служби у справах дітей свої пояснення також подав - у яких зазначив, що після розлучення він залишився проживати з батьком, оскільки під час судового процесу мати у позовній заяві просила залишити дочку з нею, а сина з батьком. - повідомив, що мама заборонила йому спілкуватися з сестрою пояснюючи це тим, що він забирає її з дому щоб батько міг поговорити з нею безперешкодно.  Він просить «захистити батька від позбавлення батьківських прав».

Згідно з довідкою розрахунком про стягнення аліментів з - станом на - року сума коштів, сплачених боржником становить - грн., заборгованість становить - грн.

          Керуючись ст.ст. 19, 150, 155, 164, 165, 166, 171 Сімейного Кодексу України,  Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини, рішенням виконавчого комітету від 05.09.2018 р. № 904 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», - року (справа №-, провадження №-) беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від 22.12.2018 року, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради

вважає за недоцільне


позбавлення батьківських прав - стосовно дитини

-, - року народження.

.



Керуючий справами

виконавчого комітету міської ради                                        Ігор Шевчук





Додаток 2

до рішення виконавчого

комітету міської ради

від _____________№_____



Висновок у справі про виселення

малолітньої -, - року народження


Івано-Франківським міським судом розглядається цивільна справа №- за позовом ПАТ «-» до -, - та їх малолітньої дочки -, - року народження, про звернення стягнення та виселення.

Ухвалою суду від -р. орган опіки та піклування міста Івано-Франківська залучено до розгляду справи з метою належного захисту законних прав та інтересів дитини.

Спірне житло – квартиру - на вул.- - в м.- - придбав за кредитні кошти відповідно до п.п. 1.2, 1.3 Договору кредиту №-, укладеного - року між ним та АКБ «-» та передав його в іпотеку банку у якості забезпечення виконання зобов’язання за договором кредиту (іпотечний договір від -р., посвідчений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу - за Р-). На час укладення договору - був зареєстрований за адресою: м.-, вул.-, -, кв.-.

20.12.2018р. під час обстеження умов проживання сім’ї за адресою: м.-, вул.-, -, кв.-, працівником служби у справах дітей не встановлено факту проживання сім’ї -. А саме: вхідні двері в квартиру ніхто не відчинив, домофон, встановлений на дверях під’їзду, в даній квартирі не обслуговується. Зі слів сусідів з квартири -, їм невідомо про проживання в спірній квартирі сім’ї з дитиною. Вхідні двері в квартиру пошкоджені.

Як вказано в позовній заяві, згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо суб’єкта від -р. №-, у - є у власності трикімнатна квартира за адресою: м.-, вул.-, -, кв.-. Однак, 26.10.2018р. приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу - зареєстровано договір купівлі-продажу даної квартири, на даний час її власником є - (інформація з Державного реєстру від -р. №-).

На все належне - майно (земельну ділянку на вул.-,- в с.- Івано-Франківської міської ради, земельну ділянку в урочищі - у с.- - району та спірну квартиру зазначену вище) відділом державної виконавчої служби накладено арешт.

Судова справа неодноразово розглядалася судом без присутності відповідачів. На офіційному сайті суду розміщувалася інформація про виклик сторони у судове засідання та повідомлялося, що згідно з ч.3 ст.131 ЦПК України учасники судового процесу зобов’язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з’явилися в судове засідання без поважних причин.

З телефонних розмов (за № -) з -, двоюрідним братом -., відомо, що сім’я - на даний час перебуває за межами України (-), не може повернутися в Україну у зв’язку з відсутністю певних документів, однак йому відомо про існування даного спору в суді.

Житловий кодекс УРСР визначає перелік осіб, які належать до членів сім'ї наймача, серед них дружина наймача, їх діти і батьки (ст.64), а також порядок виселення із займаного житлового приміщення. Згідно із ст.109 громадянам, яких виселяють з жилих приміщень, одночасно надається інше постійне жиле  приміщення, за винятком виселення громадян при зверненні стягнення на жилі приміщення, що були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку чи іншої особи, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного жилого приміщення. Постійне жиле приміщення, що надається особі, яку виселяють, повинно бути зазначено в рішенні суду.

Місцем проживання малолітніх дітей є місце проживання їх батьків.

Сімейний кодекс України визначає рівність прав та обов'язків батьків щодо дитини (ст.141). Відповідно до ст.176 Кодексу батьки зобов'язані передати у користування дитини майно, яке має забезпечити її виховання та розвиток.

Ст. 3 Конвенції ООН про права дитини визначає, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Керуючись ст.3 Конвенції ООН про права дитини, ст.ст.64, 109 Житлового кодексу України, ст.ст. 19, 141, 176 Сімейного кодексу України, ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від -. (справа №-), з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради вважає виселення -, - року народження, таким, що не відповідає інтересам дитини.



Керуючий справами

виконавчого комітету міської ради                                                                Ігор Шевчук



2011-2024 © Всі права застережено.