Рішення міської ради  "Про звернення Івано-Франківської міської ради..."  № 200-10 від 04.06.2021р. 
Документ №200 від 04.06.2021р. Чинний
        

 
Проєкти документа

Проєктів немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

08.06.2021



 
РІШЕННЯ
 
Івано-Франківської міської ради
(10  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 04.06.2021р.  № 200-10
 

Про звернення

Івано-Франківської міської ради





Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Івано-Франківська міська рада


вирішила:


  1. Схвалити звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, голів фракцій політичних партій і депутатських груп щодо підтримки проекту Закону України № 5486-3 від 31.05.2021 року щодо відтермінування запровадження ринку землі до 1 січня 2026 року, зареєстрованого народним депутатом України Савчук О.В. (додається).
  2. Секретаріату міської ради (С.Козлову) направити дане звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, голів фракцій політичних партій і депутатських груп, оприлюднити в газеті «Західний кур’єр» та на офіційному вебсайті міської ради.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на секретаря міської ради В.Синишина.




Міський голова                                                                  Руслан Марцінків







Президенту України

Володимиру Зеленському


Голові Верховної Ради України

Дмитру Разумкову


Головам фракцій політичних

партій і депутатських груп


Звернення щодо підтримки проекту Закону України

№ 5486-3 від 31.05.2021 року щодо відтермінування

запровадження ринку землі до 1 січня 2026 року,

зареєстрованого народним депутатом України Савчук О.В.


Набрання чинності з 1 липня 2021 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» в умовах існуючої законодавчої бази призведе до обезземелення українського селянства, знищення сімейного фермерства, фермерських господарств, малих та середніх сільськогосподарських підприємств, концентрації земель у руках агрохолдингів та іноземних транснаціональних корпорацій.

Ці процеси, в свою чергу, призведуть до серйозних загроз для продовольчої безпеки України, істотно збільшать рівень безробіття, трудової міграції сільського населення, зменшення надходження до бюджетів усіх рівнів і, як результат, бідності усіх українців.

При умовах нині діючого законодавства у звичайних селян та власників земель практично немає шансу на збереження ведення свого господарства.

Сьогодні країни Європейського Союзу застосовують різні регуляторні механізми, виходячи з національних інтересів, необхідності гарантування продовольчої безпеки та особливостей економіки й організації ведення раціонального сільського господарства. При цьому пріоритет надається збереженню і розвитку фермерських господарств сімейного типу.

Так у Польщі статтею 23 Конституції визначено, що основою аграрного устрою Польської держави є сімейне фермерське господарство. З огляду на це, політика Польщі у галузі сільського господарства спрямована на розвиток сімейного фермерства. Натомість українське законодавство до тепер не дало визначення яку саме модель аграрного устрою ми будуємо.

Україна протягом усієї своєї тридцятилітньої історії декларує свій європейський цивілізаційний вибір і намагається долучитися до тіснішого євроатлантичного співробітництва, проте існуюче законодавство України фактично унеможливлює створення нових сімейних ферм та фермерських господарств.

З огляду на це, Україна має повернутися до традиційної для неї фермерської моделі ведення сільського господарства. Саме тому введення в дію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» необхідно відтермінувати до 1 січня 2026 року.

За цей час на конституційному рівні необхідно визначити, що основою аграрного устрою України є сімейне фермерське господарство (фермерське господарство), розробити дієві законодавчі механізми інституційного та фінансового сприяння створенню і розвитку сімейних фермерських господарств.

Враховуючи викладене, просимо підтримати проект Закону України
№ 5486-3 від 31.05.2021 року «Про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», зареєстрований народним депутатом України Савчук О.В., під час розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.        



Звернення схвалено

на пленарному засіданні

позачергової 10-ї сесії

Івано-Франківської міської ради

04.06.2021 року




Додатки:



2011-2024 © Всі права застережено.