Рішення міської ради  "Про звернення Івано-Франківської міської ради..."  № 160-37/1 від 02.10.2023р. 
Документ №160 від 02.10.2023р. Чинний
        

 
Проєкти документа

Проєктів немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

06.10.2023



 
РІШЕННЯ
 
Івано-Франківської міської ради
(37/1  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 02.10.2023р.  № 160-37/1
 


Про звернення

Івано-Франківської міської ради





       Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Івано-Франківська міська рада


вирішила:


  1. Схвалити звернення до Верховної Ради України та Міністра закордонних справ України щодо визнання Дивізії «Галичина» учасниками національно-визвольної боротьби (додається).
  2. Секретаріату міської ради (С.Козлов) направити дане звернення до Верховної Ради України та Міністра закордонних справ України, оприлюднити в газеті «Західний кур’єр» та на офіційному вебсайті міської ради.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на секретаря міської ради (В.Синишина).





Міський голова                                                         Руслан МАРЦІНКІВ








                               Верховній Раді України


                               Міністру закордонних справ України

                               Дмитру КУЛЕБІ


Звернення

Івано-Франківської міської ради

щодо визнання Дивізії «Галичина» учасниками

національно-визвольної боротьби


Події довкола майже сторічного ветерана Дивізії «Галичина» Ярослава Гунька, якого було запрошено у канадський парламент і вшановано як «того, хто воював проти росіян», а згодом ганебно зацьковано, вимагають від нас українців чіткої та рішучої реакції.

Ганебне цькування пана Гунька у Канаді свідчить, що історична правда про українців у світі програє й досі.

На наш погляд - українське закордонне відомство, Міністерство закордонних справ України, у своїй млявій реакції на ці події проявляє слабкість та поступливість антиукраїнським наративам, коріння яких явно йдуть від рашистської пропаганди.

За знаковим посилом історії саме в Канаді 1985 року розпочала роботу комісія Жуля Дешена, яка повторно розглядала справу Дивізії «Галичина». Причина створення комісії – звинувачення, кинуті на адресу українських дивізійників, які начебто під час Другої світової війни знищували юдеїв.     Це попри те, що Нюрнберзький процес не визнав Дивізію «Галичина» співучасником нацистських злочинів, як і інші дивізії, що були сформовані з хорватів, латвійців, естонців та інших націй.

12 вересня 1987 року комісія Дешена завершила свою грандіозну роботу, відображену у звіті на 966-х сторінках. Від так звинувачення на адресу Дивізії «Галичина» не були підтверджені проти жодного з ветеранів Дивізії.

Чому ж зі здобуттям незалежності країн Балтії, їм вдалось визнати свої частини дивізій учасниками національно-визвольних змагань, а Україна до сьогоднішнього дня цього зробити ще не спромоглася?

Ми вважаємо, що Дивізія «Галичина» – це складник українського національно-визвольного руху під час Другої світової війни.

Звертаємось до українського парламенту, адже вважаємо, що саме сьогодні настав час коли дивізію «Галинчина» слід визнати протиборчою стороною з московським ворогом, як і Українську повстанську армію, на тій підставі, що основний мотив дивізійників – це боротьба з Червоною Армією під час окупації Західної України – наслідку нацистсько-радянського пакту Молотова-Ріббентропа.

Дивізія «Галичина» невід?ємна героїчна частина нашої боротьби з тим самим нашим відвічним ворогом – московською імперією зла. Інститут національної пам`яті як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу повинен активніше доносити історичну правду як до українського народу так і до світу.

Дивізія, як доведено Комісією Дешена, не вчиняла жодного злочину проти людяности, її члени категорично не поділяли нацистської ідеології, саме дивізійники стали основним джерелом офіцерських кадрів для УПА – і це були люди вийнятково самостійницького і державницького світогляду. Вони заслуговують на виняткову шану, славу, пам'ять і правду про них. Це борці за волю України!

Вважаємо, що Міністерство закордонних справ України повинно рішучіше давати ідеологічну відсіч на основі історичних фактів та матеріалів тим підступним брехунам, що й сьогодні стають спільниками москви.

Хто не вміє пошанувати своєї історії і захистити своїх героїв, той не збудує для нації вільного майбутнього.


               Звернення схвалено

               на пленарному засіданні

               позачергової 37/1-ї сесії

               міської ради

               02 жовтня 2023 року




2011-2024 © Всі права застережено.