Проєкт рішення міської ради  "Про звернення Івано-Франківської міської ради ..."  № 18 від 23.01.2020р. 
Документ №18 від 23.01.2020р. Прийнятий
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
 
від 23.01.2020р.  № 18
м.Івано-Франківськ
 

Про звернення Івано-Франківської міської ради 



Керуючись статтями 25, 26, 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Івано-Франківська міська рада


вирішила:


  1. Схвалити звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо підтримки проекту Закону України 2769 від 17.01.2020 р.  «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)» (додається).
  2. Секретаріату міської ради (Н.Карабин) направити дане рішення Президенту України, Голові Верховної Ради України, Голові комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, оприлюднити в газеті «Західний кур’єр» та на офіційному веб-сайті міської ради.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на секретаря міської ради (В.Синишина).





Міський голова                                                           Руслан Марцінків







Президенту України


Голові Верховної Ради України


Голові Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування



Звернення

щодо підтримки проекту Закону України № 2769 від 17.01.2020 р.

«Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України

(щодо розміру грошової застави)»



Конституція України гарантує право громадян України бути обраними до органів державної влади та місцевого самоврядування.

У 2019 році Верховна Рада України ухвалила Виборчий кодекс України з зауваженнями Президента України, який набрав чинності 1 січня 2020 року.

У новій редакції Виборчого кодексу України містяться неприйнятні норми збільшення грошової застави для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч) майже у 40 разів порівняно з місцевою виборчою кампанією 2015 року.

Так, згідно прийнятих змін розмір грошової застави для реєстрації партійного списку на наступних виборах до Івано-Франківської міської ради складатиме 340 тис. грн. Таким же самим буде і розмір  грошової застави для кандидатів на посаду міського голови.

Це особливо обурливо, оскільки не відбулося суттєвих змін у розмірах грошових застав для кандидатів у Президенти України та виборчих списків партій до Верховної Ради України порівняно з розмірами, які були встановлені чинними до ухвалення Виборчого кодексу України законами.

Вважаємо, що сума застави є непомірною, адже перевищує в рази середній річний дохід в Україні, який становив у 2019 році близько 125 тисяч гривень. Неприйнятним є те, що для загальнонаціональних та місцевих виборів застосовуються різні принципи для розрахунку розміру грошової застави. І ці принципи дискримінаційні щодо місцевих рад, у яких розмір грошової застави у розрахунку на одного виборця майже в п'ятнадцять разів більше, ніж на парламентських, і в понад 20 разів більше, ніж на президентських виборах.

17 січня 2020 року народний депутат України Савчук Оксана Василівна зареєструвала у Верховній Раді проект Закону № 2769 «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)», співавторами якого стали ще 20 народних депутатів із різних фракцій: Батьківщина, Голос, ЄС, групи «Довіра» та представників СН.

Метою  проекту Закону № 2769 є усунення дискримінаційного підходу, що встановлений новим Виборчим кодексом України до розміру грошової застави. Ухвалення законопроекту дозволить відновити порушене Виборчим кодексом України право громадян України бути обраними та встановити уніфікований підхід до визначення розміру грошової застави незалежно від типу виборів.

Просимо невідкладно розглянути зареєстрований проект Закону № 2769 «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)» в Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і винести на розгляд парламенту.


Звернення прийняте

на позачерговій 36-й сесії

Івано-Франківської міської ради

24 січня 2020 року



2011-2024 © Всі права застережено.