Проєкт рішення виконавчого комітету  "Про встановлення порячдку участі батькам у вихованні ді..."  № 784 від 24.12.2020р. 
Документ №784 від 24.12.2020р. Прийнятий
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Порядок денний  Порядок денний засідання виконавчого комітету 30.12.2020 року
Порядок денний  №50 від 30.12.2020р. 

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ
 
від 24.12.2020р.  № 784
м.Івано-Франківськ
 


Про встановлення порядку участі

батькам у вихованні дітей


Керуючись ст.ст. 19, 141, 150, 151, 153, 155, 157, 158, 159 Сімейного Кодексу України, ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», рішенням виконавчого комітету від 29.10.2020 р. № 1137 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради», ухвалою -, -,  міського суду -, -,  області від -, -,  року (справа № -, -, , провадження № -, -, -), беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від -, -,  року, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради


вирішив:


1. Надати -, -,  міському суду висновок про встановлення порядку участі -, -, -,   у вихованні  -, -, -, -, -,  року народження,  та -, -, -,  -, -,  року народження (додаток).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Олександра Левицького.



     Міський голова                                                 Руслан Марцінків


Додаток

до рішення виконавчого

комітету міської ради

від _____________№_____


Висновок

про встановлення порядку участі батькові

-, -, -,   у вихованні  -, -, -, -, -,  року народження,  та -, -, -, , -, -,  року народження.

У провадженні -, -, -,  міського суду -, -,  області перебуває справа за позовом -, -, -,  до -, -, -,   про визначення способу участі батька у вихованні дітей. Ухвалою -, -, -,   міського суду -, -,  зобов’язано надати письмовий  висновок  у справі.

Батьки дітей розлучені (рішення -, -, -,  міського суду від -, -.  року). Діти залишені на проживання з матір’ю.

У -, -,  -, -, року -, -,  звертався в службу у справах дітей із заявою про встановлення йому порядку участі у вихованні дітей. Однак, в подальшому на ім’я начальника служби подав заяву про припинення розгляду справи.

-, -,  у позовній заяві вказує на те, що «… до укладення договору про поділ спадкового майна подружжя, попри напружені відносини, що мали місце між мною та відповідачкою, непорозумінь щодо надання мені можливості бачитись з дітьми між нами не виникало. Однак, після цього відповідачка систематично перешкоджає  мені у можливості бачитись з дітьми, негативно їх налаштовує щодо мене, перешкоджає нашому спілкуванню». -, -, -,  зазначає, що такі дії -. -.  порушують його права як батька та права дітей на особисте спілкування. Тому він був вимушений звернутись із позовом до суду.

       Відповідно до позовної заяви просить встановити такий порядок участі у вихованні доньок:

  • для спілкування з дочкою та її виховання- -, -,  місяця у -, -, -,  -, з -, -,  год. до -, -,  год. у присутності психолога (соціального працівника) служби у справах дітей виконавчого комітету -, -,  міської ради;
  • для відпочинку та оздоровлення дітей – під час літнього періоду один календарний місяць та під час зимового періоду два тижні.

Згідно з актом обстеження умов проживання від -, -.  року,  складеного працівниками служби у справах дітей спільно з інспекторами КНП  «Муніципальна інспекція «Добродій» за адресою: вул. -, -, -, , кв.-. , м.-, -. , житлово-побутові умови проживання є задовільні. Зі слів -, -, -,  він є приватним підприємцем.

Відповідно до письмового пояснення -, -, -,  від -, -, -,  року відомо, що вона разом з дітьми проживає за адресою: м.-, -, вул. -, -, , -. -. , кв.-, -. . На даний час має іншу сім’ю, одружена. -, -.,  зазначає, що « … після розлучення один або два рази на місяць -, ,  звертався до мене із проханням зустрітися з дітьми, я ніколи не перешкоджала їхнім зустрічам. Були випадки, коли -, -, просив зустрічей, а дівчатка хворіли, про що я повідомляла йому. Однак, він ніколи не цікавився станом їхнього здоров’я, не пропонував допомогу, ліки, відвезти до лікаря. Коли -,  забирав дівчаток, він відвозив  їх до своїх батьків. В більшості діти відмовлялися зустрічатися з батьком, вони плакали та просили мене не віддавати їх йому. І діти, і я боялись його через психологічний тиск, який він чинить, тому я багато раз вмовляла їх піти до тата хоч трохи, інакше він починав кричати на мене і на дітей. Так тривало близько року. У -, -,  року -, -,  подзвонив до мене, але діти відмовились їхати з ним,  після чого кілька місяців він звертався до нас. На грудневі свята він знову почав проявляти ініціативи зустрічей з дітьми. До літа він забирав дітей приблизно раз на місяць».

-, -, -,  в своєму поясненні вказує, що не заперечує зустрічам дочок з їхнім батьком -, -,  але виключно за умови їхнього бажання та згоди. Зазначає, що діти травмовані і примусові зустрічі з ним призведуть до психологічних розладів, які можуть негативно позначитися на їхньому подальшому житті. Також  заперечує зустрічам  дочок з батьком в присутності психолога, оскільки вважає діти вже налякані, а психолог є чужою людиною, яку вони не знають і присутність двох людей, яких вони вважають сторонніми, призведе тільки  до погіршення їхнього психологічного стану. Мати дітей пропонує зустрічі в її присутності та за  попереднім погодженням з періодичністю -, -,  у -,  тижні тривалістю -, -,  місяці – -,  годину, -,  місяці – -,  години поспіль в зручний час та місці для дітей. 

    Згідно з актом обстеження умов проживання від -, -,  року,  складеного працівником служби у справах дітей спільно з інспекторами КНП  «Муніципальна інспекція «Добродій» за адресою: вул. -, -,  -,-, кв.-, , м.-,-, -, -, , житлово-побутові умови проживання є задовільні. Дівчатка мають місце для сну та навчання, ігор в окремій кімнаті, облаштованій дитячими меблями. Діти мають особисті речі, шведську спортивну стінку, фортепіано, велосипеди, самокати, комп’ютери, скейтборди.

Відповідно до інформації №-,  -,  приватної гімназії «-, » від -, -.  року про участь батьків учениці у шкільному житті дитини відомо, що дитина регулярно відвідує заняття у гімназії, завжди охайна, доглянута, старанна. Мати дитини -, -, -,  спілкується з педагогами, які навчають доньку, цікавиться шкільним життям дитини, регулярно відвідує батьківські збори, бере участь у позакласних заходах. Батько дитини -, -, -, жодного контакту із гімназією, де вчиться дитина, не підтримує, із вчителями не спілкується, батьківські збори та позакласні заходи не відвідує. Дитину до гімназії, де вчиться дитина  приводять і забирають, вносять оплату за навчання мати та вітчим -, -, -, . Батько -, -, -,  жодного разу у навчальному закладі не з’являвся.

В інформації №-, -,  приватної гімназії «-, » від -, -,  року під час психодіагностичного обстеження учениці -, -,  -, року народження, використовувались такі методики: набір субтестів дослідження психічної діяльності, методика -,  на визначення самооцінки, метод колірного вибору, тест «-, -», «-, -, », тест тривожності -, . За результатами психодіагностики встановлено:

  • рівень розвитку мислительних процесів у відповідності до вікової норми, простежується оригінальність мислення, багата уява, багатий словниковий запас, активність, комунікабельність;
  • самооцінка висока, сформована, однак нестійка, оскільки залежить від думки значущих оточуючих. Емоційний стан задовільний, настрій оптимістичний, рівень тривожності середній, викликаний страхом зустрічей із біологічним батьком. Прагнення до яскравих вражень, потреба у визнанні, критичність і вимогливість до себе, підвищена чутливість до зовнішніх подразників. Акуратність і самостійність в діяльності. Добре розвинений естетичний смак;
  • психологічний мікроклімат в сім’ї позитивний та сприятливий. До членів сім’ї дівчинка відносить матір, батька -, -,  (дівчинка пояснює, що в неї є біологічний батько, але  вона його не вважає батьком, оскільки він погано ставився до неї та сестри, застосовував силу). Батька -,  вважає справжнім батьком та пояснює таку ситуацію його добрим ставленням до неї та до сестри. Проективні методики вказують на емоційну близькість дитини з матір’ю та батьком -, . Біологічний батько в сімейну ситуацію не включений, ставлення до нього негативне, відсутній емоційний зв'язок, зважаючи на його дії в минулому. Дівчинка роздратовано реагує на власне прізвище, соромиться його, усі зошити та роботи підписує прізвищем -, , що належить матері та вітчиму.                                                                                                 

   Згідно з інформацією Івано-Франківського дитячого закладу «-, -, » від -, -, -, року -, -,  є вихованкою старшої групи «-,». Від початку перебування -, - в дитячому закладі «-, -, » зі сторони батьків з закладом співпрацювала виключно мама дитини: приводила, забирала її з садка забезпечувала усім необхідним, спілкувалася з педагогами та психологом, відвідувала дитячі свята та ранки, цікавилась особливостями поведінки дитини, труднощами та здобутками -, -, . Батько дівчинки участі в її вихованні у дитячому закладі «-, » не приймав, з педагогами не спілкувався».

Під час психологічної діагностики -, -,- , -,  року народження, психологом використовувались такі проективні методики: малюнок сім’ї, кінетичний малюнок сім’ї, техніки незакінчених речень, ігрових методів діагностики, опитування та бесіди. Згідно результатів безпосереднього спілкування з -, -,  щодо сімейних відносин вдалося виявити, що до складу сім’ї дівчинка включає матір, її  чоловіка, якого вважає батьком, себе та сестру. -_ -,  стверджує, що всі вище зазначені члени сім’ї ставляться до неї добре, люблять та піклуються. Негативно характеризує ставлення батька по відношенню до себе та сестри у більш ранньому віці. Батька дівчинка називає «поганим» та «чужим» такі характеристики пояснює поганим ставленням до себе та сестри із його боку. Тереза дуже хоче забути його та час, коли проживала з ним. -,  із задоволенням розповідає про взаємовідносини з батьками, якими вважає матір та батька -, -. Дівчинка із захопленням розповідає про проведене дозвілля, а також, ставлення цивільного чоловіка матері до неї та сестри. Найбільше -,  спілкується з сестрою, мамою та батьком -, -. Важливу роль у її житі відіграє бабуся та дідусь по лінії матері. Найбільш прихильна -,  до батька -, . Дівчинка стверджує, що вже довгий час не спілкується з  батьком та категорично не виявляє бажання спілкуватися з ним у майбутньому. При проговорюванні дій батька та особливостей його поведінки по відношенню до себе та сестри, -, -, помітно нервує, простежується тривога та страх. Дівчинка не бажає повертатися до подій, пов’язаних із поведінкою батька, навіть у думках.

Відповідно до протоколу бесіди з дитиною -, -,   від -, -, року, проведеного працівниками служби спільно з директором Центру практичної психології та соціальної роботи Департаменту освіти та науки в присутності матері -, -, -,  відомо, що малолітня -, -,  вважає своїм батьком вітчима -, .  З батьком -, -,  спілкувалась більше року тому. Дитина повідомляє, що не хоче зустрічатись з батьком, бо боїться його, згадала про те, що він вдарив їх з сестричкою по обличчю під час однієї із зустрічей. Також дитина повідомляє, що -, -, з днем народження не вітав, подарунків не дарував. Дівчинка говорить про те, що «.. -,  все, що обіцяв, нічого не виконував, ніяким чином не хочу зустрічатися, навіть як ми підем всі троє, то я не хочу, і -, -, сестричка не хоче».

Керуючись ст.ст. 19, 141, 150, 151, 153, 155, 157, 158, 159 Сімейного Кодексу України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», рішенням виконавчого комітету від 29.10.2020 р. № 1137 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради», ухвалою -, -, міського суду -, -,  області від -, -.  року (справа №-, -, -, провадження № -, -, ) беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від -, -,  року, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет -, -,  міської ради


вважає за доцільне


встановити такий порядок участі батькові -, -,   у  вихованні  -, -, -, -, -,  року народження,  та -. -, -. , -, -, року народження: -,  з -,  год  до -,  год за -, -, -, та у присутності матері дітей; -, -, -,  свята, дні народження, вихідні, канікули –  за -, -,  та -, -, у присутності матері.



Керуючий справами виконавчого

комітету міської ради                                                     Ігор Шевчук




2011-2024 © Всі права застережено.