Проєкт рішення виконавчого комітету  "Про внесення змін до Положення про порядок звільнення з..."  № 72 від 03.03.2021р. 
Документ №72 від 03.03.2021р. Прийнятий
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ
 
від 03.03.2021р.  № 72
м.Івано-Франківськ
 












Про внесення змін до Положення про порядок звільнення земельних ділянок, що зайняті без правових підстав та належать до комунальної власності Івано-Франківської міської територіальної громади від 08.08.16                  № 186-6



Керуючись ст. ст. 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи Правила благоустрою міста Івано-Франківська, затверджені Івано-Франківською міською радою, міська рада


в и р і ш и л а :


          1. Внести зміни у Положення про порядок звільнення земельних ділянок, що зайняті без правових підстав та належать до комунальної власності Івано-Франківської міської територіальної громади, затвердженого рішенням Івано-Франківської міської ради від 08.07.2016 року № 186-6, виклавши його в новій редакції (додається).

          2. Секретаріату Івано-Франківської міської ради (Н. Карабин) опублікувати це рішення в газеті «Західний кур`єр»

          3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови В. Сусаніну.



Міський голова                                                        Руслан Марцінків




















Про внесення на розгляд Івано-Франківської міської ради проєкту рішення «Про внесення змін до Положення про порядок звільнення земельних ділянок, що зайняті без правових підстав та належать до комунальної власності Івано-Франківської міської територіальної громади від 08.08.16 №186-6»



Керуючись ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи Правила благоустрою міста Івано-Франківська, затверджені Івано-Франківською міською радою, виконавчий комітет міської ради


в и р і ш и в :


          1. Внести на розгляд Івано-Франківської міської ради проєкт рішення    « Про внесення змін до Положення про порядок звільнення земельних ділянок, що зайняті без правових підстав та належать до комунальної власності Івано-Франківської міської територіальної громади, затвердженого рішенням сесії Івано-Франківської міської ради від 08.07.2016 року                № 186-6», (додається).

          2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови В. Сусаніну.






Міський голова                                                        Руслан Марцінків


Перший заступник міського голови

В. Сусаніна____________________________ 2021р.


Секретар міської ради

В.Синишин____________________________2021р.


Керуючий справами виконавчого

комітету міської ради

І. Шевчук _____________________________ 2021р.


Директор Департаменту

правової політики Івано-Франківської міської ради

Н. Кедик______________________________ 2021р.


Директор Департаменту містобудування

та архітектури Івано-Франківської міської ради

О. Кошик_____________________________ 2021р.


Директор Департаменту комунальних

ресурсів Івано-Франківської міської ради

І. Гриненько___________________________ 2021р.


Директор Департаменту економічного розвитку,

екології та енергозбереження

Івано-Франківської міської ради

С. Криворучко ___________________________ 2021р.


Заступник начальника відділу роботи з

розпорядчими документами управління

документального забезпечення

У. Панишак __________________________ 2021р.


Директор КП «Муніципальна інспекція

«Добродій»

М. Шутак ____________________________ 2021р.











Додаток

до рішення сесії міської ради

від _________  року № _____



ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОРЯДОК ЗВІЛЬНЕННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК, ЩО ЗАЙНЯТІ БЕЗ ПРАВОВИХ ПІДСТАВ ТА НАЛЕЖАТЬ ДО КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ


  1. Загальні положення


Статтею 14 Конституції України передбачено, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.  Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

При цьому ст. 142 Конституції України встановлено, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Умови, підстави та порядок набуття та реалізації права на землю регламентовано земельним законодавством України.

Згідно зі ст. 125, 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав та  оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". 

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 16 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» на об'єктах благоустрою забороняється самовільно встановлювати торговельні лотки, павільйони, кіоски тощо.

Разом з тим, порядок демонтажу тимчасових споруд на законодавчому рівні не врегульовано.

Нормами частин 1. 2 статті 4 Європейської хартії місцевого самоврядування, що ратифіковано Законом України «Про ратифікацію Європейської хартії місцевого самоврядування», головні повноваження і функції органів місцевого самоврядування визначаються конституцією або законом. Однак це положення не перешкоджає наділенню органів місцевого самоврядування повноваженнями і функціями для спеціальних цілей відповідно до закону. Органи місцевого самоврядування в межах закону мають повне право вільно вирішувати будь-яке питання, яке не вилучене із сфери їхньої компетенції і вирішення якого не доручене жодному іншому органу.

Окрім того, згідно з пунктом 44 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішується питання, зокрема, встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку.

       Однак, на території Івано-Франківської міської територіальної громади існують непоодинокі випадки порушення наведених принципів, зокрема, самовільне захоплення (зайняття) та використання земельних ділянок без належних правових підстав. Такі факти істотно порушують гарантовані матеріально-фінансові основи місцевого самоврядування, а також вимоги земельного та містобудівного законодавства. Враховуючи специфіку вказаних порушень, їх масовість та очевидний протиправний характер, вказані обставини змушують власника землі діяти адекватно по відношенню до вказаних порушень, захищаючи таким чином інтереси міської територіальної громади.

Згідно з ч. 1 ст. 16 та ч. 1 ст. 20 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Право на захист особа здійснює на свій розсуд. 

Приймаюче дане рішення міська рада керується ст. 19 Цивільного кодексу України, якою передбачено, що особа має право на самозахист свого цивільного права та права іншої особи від порушень і протиправних посягань. Самозахистом є застосування особою засобів протидії, які не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства. Способи самозахисту мають відповідати змісту права, що порушене, характеру дій, якими воно порушене, а також наслідкам, що спричинені цим порушенням. Способи самозахисту можуть обиратися самою особою чи встановлюватися договором або актами цивільного законодавства.

        Положення є обов'язковим для виконання на всій території Івано-Франківської територіальної громади, виконавчими органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності і підпорядкування, їх керівниками, працівниками та громадянами, а також фізичними особами-підприємцями.

       У Положенні терміни вживаються в такому значенні:

       - контролюючий орган – КП «Муніципальна інспекція «Добродій» або інший суб’єкт уповноважений Івано-Франківською міською радою або виконавчим комітетом Івано-Франківської  міської ради.

       - робочий орган – Департамент містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради або інший суб’єкт уповноважений Івано-Франківською міською радою або виконавчим комітетом Івано-Франківської  міської ради.

.

       - виконавець робіт - підприємство, організація, або інший суб’єкт господарювання, який залучається на підставі договору для технічного забезпечення демонтажу.

       - виконавець демонтажу (виконавець) – КП «Муніципальна інспекція «Добродій» або інший суб’єкт уповноважений Івано-Франківською міською радою чи виконавчим комітетом Івано-Франківської  міської ради.

- демонтаж – комплекс заходів, які передбачають відокремлення об’єкта від місця його розташування, завантаження, розвантаження, розбирання на окремі частини, транспортування та зберігання, з приведенням місця розташування об’єкта в належний стан з відновленням його благоустрою.

- комісія з демонтажу – колегіальний орган, який створюється згідно розпорядження міського голови для забезпечення виконання рішення виконавчого комітету міської ради щодо демонтажу самовільно встановлених  об’єктів.

- особа – підприємства, установи, організації незалежно від форм власності і підпорядкування, їх керівники, працівники та громадяни, а також фізичні особи-підприємці, які без правових підстав встановили об’єкт.

- об’єкт – це мала архітектурна форма, пристрої примусового обмеження швидкості руху, холодильне обладнання, літній торговий майданчик, всесезонний торговий майданчик (ВТМ), тимчасова споруда , збірно-розбірний металевий гараж, об’єкти дрібнороздрібної торгівлі, окремо стоячі рекламні конструкції та інші об’єкти визначені рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради , які розміщенні самовільно та/або розміщенні без дотримання встановленого порядку на земельних ділянках, що належать до комунальної власності Івано-Франківської міської територіальної громади та підлягають демонтажу.

       - мала архітектурна форма (МАФ) – це елемент декоративного чи іншого оснащення об`єкта благоустрою, а саме: альтанки, павільйони, навіси, паркові арки (аркади), колони (колонади), вуличні вази, вазони, амфори, декоративна та ігрова скульптура, вуличні меблі (лавки, лави, столи), сходи, балюстрада, паркові містки, ворота, огорожі, грати, інформаційні стенди, дошки, тощо.

       - пристрої примусового обмеження швидкості руху – це шлагбаум, боларди, стовпчики, бетонні блоки, клумби, автошини, антипаркувальні стійки, та інші об`єкти, що обмежують рух.

- об’єкти дрібнороздрібної торгівлі - кіоски, ларі, ларки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, візки, роль-бари, торговельні автомати, автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, спеціальне технологічне обладнання, розноски, лотки, столики тощо та послуги у сфері розваг (послуги з прокату іграшкових машинок, дитячих мотоциклів, електро-веломобілів та послуги,які надаються при використанні тварин).

- збірно-розбірний металевий гараж (МГ) - тимчасова споруда для зберігання транспортних засобів з відповідним терміном експлуатації без улаштування фундаменту, розміщена на підставі рішення виконавчого комітету міської ради та укладеного договору на право тимчасового користування елементами благоустрою комунальної власності;

       - літній торговий майданчик (ЛТМ) - тимчасовий, збірно-розбірний пункт громадського харчування, який розташовується поруч фасаду закладу ресторанного господарства або окремо стоячий від стаціонарного закладу ресторанного господарства, виготовляється з полегшених конструкцій та встановлюється без влаштування фундаментів, функціонує в теплий період року з 01 квітня по 01 листопада при наявності витягу з рішення виконавчого комітету міської ради на розміщення та облаштування на території міста та укладеного договору на право тимчасового користування окремими  елементами благоустрою комунальної власності;

- тимчасова споруда для провадження підприємницької діяльності (ТС) - одноповерхова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного призначення для здійснення підприємницької діяльності, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту, має закрите приміщення для тимчасового перебування людей і площею не більше 30 кв.м (по зовнішньому контуру) та висотою не вище, ніж 4 м, розміщена на підставі паспорта прив’язки та укладеного договору на право тимчасового користування елементами благоустрою комунальної власності;

- Всесезонний торговий майданчик - тимчасовий, збірно-розбірний пункт громадського харчування, який розташовується поруч фасаду закладу ресторанного господарства. Термін розміщення всесезонного торгового майданчика визначений у рішенні виконавчого комітету міської ради, не може бути встановлений більший ніж на 1 рік, крім випадків коли заявник звертається щодо його розміщення на менший термін.

Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі України «Про благоустрій населених пунктів», Правилах благоустрою в м. Івано-Франківську, Положенні про розміщення та порядок облаштування літніх торгових майданчиків в м. Івано-Франківську, Положенні про порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в м. Івано-Франківську, Положенні про дрібнороздрібну торгівлю та надання послуг у сфері розваг на території м. Івано-Франківська та Положення про тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових споруд для підприємницької діяльності, літніх торгових майданчиків та збірно-розбірних металевих гаражів.


2. Порядок звільнення земельних ділянок, що зайняті без правових підстав та належать до комунальної власності територіальної громади Івано-Франківської МТГ


2.1. ТС (в тому числі холодильні вітрини), ЛТМ, МГ, МАФ, ВТМ пристрої примусового обмеження швидкості руху, об’єкти дрібнороздрібної торгівлі, окремо стоячі рекламні конструкції та інші об’єкти визначені рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради підлягають демонтажу, а відповідна земельна ділянка, зайнята без правових підстав, звільненню у випадках розміщення даних об’єктів з порушення вимог Правил благоустрою затверджених рішенням Івано-Франківської міської ради, Положення про порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в м. Івано-Франківську, Положення про порядок надання та продовження терміну дії дозволу на тимчасове встановлення збірно-розбірних металевих гаражів в дворах багатоквартирних житлових будинків на території загального користування м. Івано-Франківська, Положення про дрібнороздрібну торгівлю та надання послуг у сфері розваг на території м. Івано-Франківську, Положення про розміщення та порядок облаштування літніх торгових майданчиків в м. Івано-Франківську, Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами у м. Івано-Франківську  та інших нормативно-правових актів, які регулюють дані відносини, .

2.2. Звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок проводиться за рішенням виконавчого комітету міської ради.

Підготовка проєктів вказаних рішень здійснюється робочим органом на підставі приписів, або протоколів контролюючого органу.

          2.3. Звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок здійснюється в добровільному порядку особами, що встановили(користуються) об’єктом демонтажу протягом 2-х календарних днів з моменту оприлюднення рішення на сайті.

          2.4. У разі невиконання особами, що використовують земельну ділянку без правових підстав, рішення виконавчого комітету міської ради, згідно п.2.3 Положення, виконання рішення здійснює виконавець, самостійно та/або із залученням виконавця робіт, за участю комісії з демонтажу. Під час проведення демонтажу до роботи комісії можуть залучатися представники правоохоронних органів.

         2.5. Під час демонтажу комісією складається акт демонтажу.

2.6. Після складання акта демонтажу, об’єкт, що підлягав демонтажу, опечатується, демонтується і перевозиться на майданчик тимчасового зберігання. Пошкодження, заподіяні під час демонтажу, не підлягають відшкодуванню.

2.7. Якщо розмір, вага, конфігурація, тощо не дозволяє провести демонтаж в цілісному стані, демонтаж проводиться шляхом розділення об’єкта, що підлягає демонтажу на окремі частини. При цьому комісією складається відповідний акт.

          2.8. У випадку наявності майна всередині об’єкта, що підлягав демонтажу, комісія складає опис такого майна, який є додатком до акту демонтажу.


3. Порядок демонтажу самовільно встановлених об’єктів на території Івано-Франківської МТГ, власники яких невідомі.


          3.1 У випадку відсутності особи або якщо особу таких об’єктів неможливо встановити, демонтаж проводиться на підставі рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

       Підготовка проектів вказаних рішень здійснюється робочим органом на підставі документів наданих контролюючим органом.

        3.2 Контролюючий орган надає наступні документи:

    - акт обстеження та довідку про неможливість встановити власника/користувача;

-     припис про усунення порушень вимог законодавства у сфері благоустрою та фотофіксацію з наклеєним приписом на об’єкті, який підлягає демонтажу

       3.3 Копія рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про демонтаж розміщується на об’єкті, який підлягає демонтажу із фотофіксацією.

3.4  У випадку невиконання рішення виконавчого комітету міської ради демонтаж здійснює виконавець демонтажу, самостійно та/або із залученням виконавця робіт, за участю комісії з демонтажу, та у разі потреби із залученням представників правоохоронних органів. Демонтаж проводиться в порядку визначеному п.2.5-п.2.8 Положення.


4. Порядок врегулювання майнових питань після звільнення самовільно захоплених (зайнятих) земельних ділянок.


4.1.Після проведення демонтажу виконавець надсилає повідомлення про демонтаж об’єкта або видає наручно особі повідомлення, у якому зазначає місце його тимчасового зберігання, суму коштів, яка підлягає відшкодуванню за демонтаж об’єкта із відповідним розрахунком та суму штрафних санкцій. Якщо особа невідома, виконавець  розміщує відповідне оголошення на сайті.

4.2. Особи, що використовували земельні ділянки без правових підстав, зобов’язані оплатити понесені виконавцем витрати по звільненню земельних ділянок, зайнятих без правових підстав, витрати по зберіганню вказаного майна та суму штрафних санкцій у розмірі 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за встановлення об’єкта без погодження.

4.3  Якщо особа, після оприлюднення  рішення, самостійно здійснить демонтаж об’єкта, штрафні санкції нараховуватись не будуть 

4.4. У разі, якщо протягом трьох місяців з моменту демонтажу від особи не надійде заява про повернення демонтованого об’єкта із підтверджуючими правовстановлюючими документами на неї та/або особа не відшкодує витрат, пов’язаних з демонтажем такого об’єкта, такі дії відповідно до частини 1 статті 347 Цивільного кодексу України будуть свідчити про відмову від права власності на об’єкт, який підлягав демонтажу.

4.4. Після закінчення вказаного терміну зберігання демонтованих об’єктів, рішення щодо подальшого використання таких об’єктів приймає виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради.




Секретар міської ради                                                Віктор Синишин



2011-2024 © Всі права застережено.