Проєкт рішення виконавчого комітету  "Про внесення на розгляд міської ради проєкту рішення "П..."  № 558 від 09.04.2021р. 
Документ №558 від 09.04.2021р. Прийнятий
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Порядок денний  Порядок денний засідання виконавчого комітету 15.04.2021 року
Порядок денний  №18 від 15.04.2021р. 

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ
 
від 09.04.2021р.  № 558
м.Івано-Франківськ
 


Про внесення на розгляд

міської ради проєкту рішення

«Про Порядок спорудження

пам’ятників, встановлення пам’ятних

знаків, меморіальних дощок на території

Івано-Франківської міської

територіальної громади»



Керуючись ст. 37 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою впорядкування розгляду питань стосовно спорудження пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків та меморіальних дощок на території Івано-Франківської міської територіальної громади, виконавчий комітет міської ради

вирішив:

1. Внести на розгляд міської ради проєкт рішення «Про Порядок спорудження пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок на території Івано-Франківської міської територіальної громади» (додається).

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови В. Дротянко.


Міський голова                                                                        Руслан Марцінків




Про Порядок спорудження

пам’ятників, встановлення пам’ятних

знаків, меморіальних дощок на території

Івано-Франківської міської

територіальної громади



Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Порядком спорудження (створення) пам’ятників та монументів, Порядком проведення архітектурних та містобудівних конкурсів, з метою впорядкування розгляду питань стосовно спорудження пам’ятників, меморіальних дощок на території Івано-Франківської міської територіальної громади, міська рада

вирішила:

1. Затвердити Порядок спорудження пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок на території Івано-Франківської міської територіальної громади (додаток 1).

2. Затвердити Положення про комісію з найменування об’єктів благоустрою та встановлення пам’ятних знаків (додаток 2).

3. Вважати пункти 2, 3 рішення міської ради від 20.01.2017р. № 367-9 про затвердження Порядку спорудження пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок у м.Івано-Франківську та Положення про комісію з найменування або перейменування об’єктів благоустрою, спорудження пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок у м.Івано-Франківську такими, що втратили чинність.

4. Секретаріату міської ради (Н. Карабин) опублікувати дане рішення в газеті «Західний кур’єр».

5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови В. Дротянко.



Міський голова                                                                        Руслан Марцінків




Додаток 1

до рішення  міської ради

від __________№__________


Порядок

спорудження пам’ятників,

встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок

на території Івано-Франківської міської  територіальної громади


1. 3агальні положення.

1.1. Порядок спорудження пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок на території Івано-Франківської міської територіальної громади  (далі – Порядок) встановлює вимоги щодо підготовки та внесення пропозицій, визначає черговість розгляду питань, пов’язаних зі спорудженням пам’ятників та монументів, встановленням пам’ятних знаків, меморіальних дощок, їх обліком та збереженням на території Івано-Франківської міської  територіальної громади

1.2. Терміни, наведені в Порядку, вживаються в таких значеннях :

- замовник конкурсу – виконавчий орган міської ради, уповноважений орган містобудування та архітектури, юридична особа, а також громадянин, який організовує і проводить конкурс та здійснює його фінансування;

меморіальна дошка – мала архітектурна форма, встановлена на нерухомих історико-культурних об’єктах чи пам’ятних місцях, із текстом, що розкриває зв'язок історико-культурного об’єкта з історичними подіями чи визначними діячами;

пам’ятник – це мала архітектурна форма, яка є об’єктом монументального мистецтва, призначена для увічнення подій, людей, об’єктів, (іноді – тварин, літературних та кінематоргіфічних персонажів, технічних засобів та інше); встановлюється у визначених місцях та організовує громадський простір;

пам’ятний знак – мала архітектурна форма, встановлена у визначених місцях міського ландшафту та/або інтер’єрах будівель, пов’язаних з історичними подіями, життям і діяльністю видатних осіб.

1.3. Пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні дошки виготовляються з якісних, довговічних матеріалів (природний камінь, метал, тощо).

1.4. Написи на пам’ятниках, пам’ятних знаках, меморіальних дошках подаються українською мовою в простій, стислій формі, без скорочень. Написи на них можуть дублюватися мовою народу, до якого належить особа, пам'ять якої увічнюється.

1.5. Пам’ятний знак чи меморіальна на дошка встановлюється  не раніше, ніж через 1 рік після смерті особи, пам’ять якої увічнюється. На згадку про видатну особу в межах міста може бути встановлено тільки одну меморіальну дошку –  за колишнім місцем проживання або роботи.

1.6. Не допускається встановлення меморіальної дошки на фасаді будівлі, що повністю втратила історичний вигляд, відповідний часу подій чи періоду життя видатної особи, пам’яті якої вона присвячена.

1.7. Відкриття пам’ятників, пам’ятних знаків та меморіальних дощок приурочується до визначеної дати (ювілею, етапу життєвого шляху особи чи ювілейній даті події) та відбувається в урочистій обстановці із залученням громадськості.

1.8. Обмеження щодо термінів встановлення пам’ятних знаків та меморіальних дощок не поширюються на осіб, удостоєних звання «Герой України», «Почесний громадянин міста».

1.9. Витрати на виготовлення та встановлення пам’ятника, пам’ятного знака, меморіальної дошки, як правило, здійснюються за рахунок коштів міського бюджету, в рамках відповідних цільових програм або здійснюється за рахунок коштів організації-замовника, благодійних внесків, інших не заборонених законом джерел.

1.10. Знесення, переміщення та заміна пам’ятних знаків та меморіальних, дощок здійснюється згідно з чинним законодавством України.

1.11. Цей Порядок не розповсюджується при встановленні пам’ятників та пам’ятних знаків на територіях кладовищ.


2. Порядок розгляду клопотань.

2.1. Клопотання про спорудження пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних, дощок (далі – Клопотання) подається на ім’я міського голови.

2.2. До Клопотання додаються такі документи:

- обґрунтування доцільності встановлення пам’ятника, пам’ятного знака чи меморіальної дошки у місті;

- біографічна або історична довідка про особу чи подію, що історично склалась;

- фотофіксація місця (архітектурного середовища, всього фасаду будівлі або більшої його частини) для встановлення пам’ятного знаку чи меморіальної дошки відповідно;

- ескіз меморіальної дошки з пропозицією стосовно тексту на ній;

- фінансово-економічне обґрунтування вартості спорудження (створення) пам’ятника, пам’ятного знака, меморіальної дошки;

- зазначення відповідних джерел фінансування;

       - погодження з Департаментом містобудування та архітектури міської ради місця встановлення пам’ятника з урахуванням генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, планування та забудови, що історично склались;

- лист-погодження органу охорони культурної спадщини, якщо будівля, на якій має бути розміщено меморіальну дошку, віднесена до категорії об’єктів культурної спадщин чи пам’ятний знак встановлюється в її охоронній зоні.

- лист-згода власника (балансоутримувача) будівлі, на якій має бути розміщено меморіальну дошку, якщо будівля не є об’єктом комунальної власності міста.

2.3. Питання вшанування визначних подій і увічнення пам’яті видатних осіб розглядає комісія з найменування об’єктів благоустрою та встановлення пам’ятних знаків (далі – Комісія).

2.4. За результатами розгляду клопотань Комісія приймає одне з таких рішень:

– підтримати Клопотання;

– перенести розгляд Клопотання у зв’язку із необхідністю отримання додаткових відомостей та документів;

– відхилити Клопотання, направити ініціаторам мотивовану відмову.

2.5. Рішення про спорудження пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок приймає виконавчий комітет міської ради, враховуючи висновки та пропозиції Комісії.

Проєкти рішень виконавчого комітету міської ради про встановлення пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дощок готує Департамент містобудування та архітектури міської ради.

2.6. Рішення виконавчого комітету міської ради міської ради про спорудження пам’ятників та встановлення пам’ятних знаків та меморіальних дощок оприлюднюються на офіційному сайті виконавчого комітету.

2.7. Після прийняття виконавчим комітетом міської ради рішення про спорудження (створення) пам’ятника, встановлення пам’ятного знака, меморіальної дошки замовник конкурсу:

- організовує та проводить конкурс на визначення переможця ескізного проєкту;

- виплачує премії переможцям (за наявності коштів);

2.8. Фінансування конкурсного проєктування може здійснюватися за рахунок коштів замовника або за рахунок учасників конкурсу.

2.9. Склад ескізного проєкту пам'ятного знака, меморіальної дошки:

- генплан М 1:500 (1:200; 1:100);

- фотофіксації місця (архітектурного середовища, всього фасаду будівлі або більшої його частини) для встановлення пам’ятного знаку, меморіальної дошки;

- план М 1:20 (1:10);

- фасад М 1:20 (1:10);

- розріз М 1:20 (1:10) – за потреби;

- макет М 1:10 (1:20; 1:5);

- візуалізація  або перспектива (масштаб довільний);

- пояснювальна записка з визначенням орієнтовної вартості.

2.10. Відповідно до обраного на конкурсній основі та рекомендованого містобудівною чи художньо-експертною радою ескізного проєкту пам'ятника (монумента) замовник доручає виконання окремих видів проєктних і будівельних робіт особам, які мають відповідну ліцензію (кваліфікаційний сертифікат).


3. Реєстр та збереження пам’ятників, пам’ятних знаків та

меморіальних дощок.

3.1. Реєстр пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дощок веде Департамент містобудування та архітектури міської ради.

3.2. Реєстр містить:

-        номер рішення виконавчого комітету міської ради про встановлення;

- адресу встановлення;

-        фотофіксацію;

-        прізвище автора (скульптор, архітектор);

3.3. Ініціатор клопотання здійснює (за потреби) заходи з приведення у належний стан території, де буде встановлено пам’ятний знак, фасаду будівлі, на якій має бути відкрито меморіальну дошку, заходи з їх передачі на баланс комунальному підприємству «Міська ритуальна служба» або на баланс власника (балансоутримувача) будівлі для забезпечення та підтримання в належному стані після встановлення.




Секретар міської ради                                                        Віктор Синишин




Додаток 2

до рішення міської ради

від _______№_______



Положення

про комісію з найменування об’єктів благоустрою

та встановлення пам’ятних знаків


1. Комісія з найменування об’єктів благоустрою та встановлення пам’ятних знаків (далі – Комісія) створена з метою фахового вивчення і підготовки до розгляду виконавчим комітетом та міською радою питань, пов’язаних зі спорудженням пам’ятників та монументів, встановленням пам’ятних знаків, меморіальних дощок, перейменуванням існуючих об’єктів благоустрою, а також присвоєнням імен фізичних осіб, назв ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій новоствореним об’єктам.

2. Склад Комісії з фахівців у галузі історії, архітектури та містобудування, краєзнавців, громадських діячів і представників відповідних депутатських комісій та структурних підрозділів виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради у складі голови, секретаря та членів Комісії затверджується рішенням виконавчого комітету міської ради.

3. У засіданнях Комісії за запрошеннями можуть брати участь представники засобів масової інформації та громадськості міста, голови відповідних постійних депутатських комісій, а також інші депутати міської ради з правом дорадчого голосу.

4. Робота Комісії проводиться гласно.

5. Організаційне забезпечення роботи Комісії здійснюють працівники виконавчого комітету міської ради.

6. Голова, секретар і члени Комісії працюють на громадських засадах.

7. Голова Комісії керує роботою Комісії та головує на її засіданнях.

8. Комісія у своїй діяльності керується Порядком найменування та перейменування об’єктів благоустрою на території Івано-Франківської міської територіальної громади, Порядком спорудження пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок на території Івано-Франківської міської територіальної громади, чинними законодавчими та підзаконними нормативно-правовими актами України.

9. Засідання Комісії вважаються правочинними за умови присутності більше 1/2 її членів.

10. Комісія має право:

11. Отримувати додаткові документи, які необхідні для повного і всебічного вивчення питання щодо найменування або перейменування об’єктів міського підпорядкування.

12. Для розгляду питань Комісія збирається один раз на місяць.

13. Комісія приймає рішення у вигляді рекомендації, і воно вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 2/3 членів Комісії, що присутні на засіданні.

14. Протокол засідання Комісії підписують її голова та секретар.



Секретар міської ради                                                        Віктор Синишин



2011-2024 © Всі права застережено.