Проєкт рішення виконавчого комітету  "Про звіт Початкової школи № 9 Івано-Франківської міськ..."  № 658 від 30.04.2021р. 
Документ №658 від 30.04.2021р. Прийнятий
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Порядок денний  Порядок денний засідання виконавчого комітету 06.05.2021 року
Порядок денний  №21 від 06.05.2021р. 

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ
 
від 30.04.2021р.  № 658
м.Івано-Франківськ
 


Про звіт Початкової школи № 9

Івано-Франківської

міської ради за 2020р.



Керуючись статтею 52 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради


вирішив:


  1. Звіт про роботу Початкової школи  № 9 Івано-Франківської міської ради за 2020р. взяти до відома (додається).
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови В.Дротянко.




Міський голова                                        Руслан Марцінків





Звіт

Початкової школи  № 9 Івано-Франківської міської ради за 2020 рік


                                                         

Початкова школа № 9 Івано-Франківської міської ради є комунальним закладом загальної середньої освіти I ступеня, що здійснює освітню діяльність на рівні початкової освіти.

Початкова школа  № 9 знаходиться за адресою: вулиця Гетьмана Мазепи, 169, корпус 4, обслуговує  освітній округ № 2. Поряд  розташовані заклад дошкільної освіти № 23 «Дударик» та Ліцей № 2 Івано-Франківської міської ради.  

Близько 95%  випускників Початкової школи продовжюють навчання у 5-му класі Ліцею № 2 Івано-Франківської міської ради, решта – в інших закладах загальної середньої освіти Івано-Франківської міської ради.

Місія Початкової школи:  компетентний випускник школи – успішний учень гімназії, згодом - ліцею, згодом – успішний громадянин України.

Мета Початкової школи: створення сприятливого освітнього середовища для розвитку, саморозвитку та самореалізації особистості учня молодшого шкільного віку на засадах етнонаціональної та загальної культури в умовах нового соціокультурного інформаційного суспільства.

Початкова школа № 9 – це простір освіти для сучасних маленьких українців.

Школа увійшла у сотню шкіл України, які з 1 вересня 2017 року розпочали  пілотне впровадження нового  Державного стандарту початкової освіти. 

Наша заявка на участь у конкурсі була попередньо підкріплена протоколом педагогічної ради та схвалена батьківськими зборами двох перших класів (учителі Коновал О.А. та Маркевич Л.М.). Експеримент триває четвертий рік і наближається до завершення.

З 1 вересня 2018 року всі першокласники розпочали навчання за новим стандартом Нової української школи, таке навчання триває третій рік.

Освітнє середовище в школі організоване так, що кожна дитина почуває себе у класі затишно і безпечно, а кожен клас відображає спільноту дітей, яка в ньому навчається. У такому просторі задовольняються індивідуальні потреби кожної дитини і сприяють роботі дітей у малих групах. Є спеціальні шафки відкритого типу, де зберігаються особисті речі учнів, які вони приносять у школу. На стінах і на полицях меблів розміщені дитячі роботи. Така увага до праці підвищує  самооцінку учнів і формує гідність.

Усі класи Нової української школи обладнані одномісними регульованими партами, інтерактивними дошками, дидактичним та ігровим матеріалом, комп’ютерною технікою. 

Школа укомплектована працівниками відповідно до штатного розпису на 100%.  Освітній процес у школі забезпечує 41 педагог, це 38 жінок та 3 чоловіки. Розстановка педагогічних кадрів здійснюється відповідно до фахової освіти з максимальним збереженням наступності при вивченні навчальних предметів. При підборі нових кадрів враховується як фахова підготовка претендентів, так і їх особисті якості. Середнє тижневе навантаження педагогічних працівників по школі становить 19 год, при нормі 18 год/тиждень.

Стаж педагогічних працівників становить:  до 3-х років праці –  7 педагогів, (17%),  від 3 до10 років –  6 педагогів (15 %),  від 10 до 20 років –  11 педагогів, (27 %),  20 років стажу і більше –  17 педагогів (41 %).

Щодо фахового складу: 14 педагогів-спеціалістів (34%), 6 педагогів другої кваліфікаційної категорії (15%), 5  педагогів першої кваліфікаційної категорії (12%), 16 педагогів вищої кваліфікаційної категорії (39%).

12 педагогам присвоєно педагогічне звання «старший вчитель» (29 %),  2 присвоєно педагогічне звання «вчитель-методист» (5%).

Віковий та якісний склад педагогічного колективу свідчить про те, що навчають та виховують учнів справжні професіонали, в яких вдало поєднується досвід зрілості й  енергія молодості.

У школі діють: педагогічна рада, методична рада, школа молодого педагога, методичні об’єднання вчителів початкових класів, вихователів груп подовженого дня, класних керівників.

Роботу педагогічного колективу спрямовано на реалізацію науково-методичної  проблеми:  «Гармонійний розвиток дитини відповідно до її вікових особливостей та потреб. Виховання загальнолюдських цінностей, розвиток самостійності, творчості та допитливості  в умовах вимог Нової української школи».

Усі педагоги пройшли підвищення кваліфікації на сайті студії онлайн-освіти Ed-Era, Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти за програмою підвищення кваліфікації педагогічних працівників, розробленою відповідно до Концепції Нової української школи.

Смола С.С., заступник директора з навчально-виховної роботи, пройшла відповідно до Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти  «Нова українська школа» навчання в ІФОІППО за програмою тренінгу «Супервізія як стратегія покращення викладання» та залучалась управлінням Державної служби якості освіти в Івано-Франківській області до проведення у 2019-2020 році експертного оцінювання професійних компетентностей учителів початкових класів області, учасників сертифікації.

  Педагоги Кухарик О.І, Смола С.С., Маркевич Л.М. запрошувалися як члени журі загальноміських конкурсів та олімпіад. Вони охоче діляться довідом роботи з колегами.

На базі школи щорічно проводяться міські та обласні семінари, другий  (обласний) етап всеукраїнського конкурсу «Вчитель року - 2020» у номінації «Вчитель початкових класів».

Відповідно до фактичної мережі у школі функціонує 16 класів, в яких  навчається 476 дітей. Середня наповнюваність у класах становить 30 учнів.

Відповідно до потреби, організовано інклюзивне навчання. У чотирьох інклюзивних класах навчається 6 учнів із особливими освітніми потребами.

Для двох учнів було організовано індивідуальне навчання (педагогічний патронаж).

З 1 вересня 2020 року збільшиласть кількість груп подовженого дня.

З 1 вересня 2020 року освітній процес розпочався  у дві зміни. У першу зміну навчаються учні перших, других та четвертих класів, у другу зміну -учні 3-х класів. Для учнів третіх класів організовано роботу груп подовженого дня зранку.

Справжнім викликом у 2020 році  стало питання організації освітнього процесу під час дистанційного навчання та створенню умов для дотримання карантинних обмежень у закладі.

Педагог, який демонструє здатність навчатися новому — найкращий приклад для учнів і джерело натхнення для їх розвитку.  Усі учасники освітнього процесу  переконались,  що використання технологій дистанційного навчання – це найкраща новація, яку запровадили в такий складний час.

Співпраця між учасниками освітнього процесу здійснюється з використанням різних онлайн-платформ (Zoom,  Google Meet, Viber).  Учні долучаються до роботи разом із вчителем згідно з складеним розкладом. Чітко визначається час початку кожного уроку. Вчителі  надають учням зрозумілі інструктажі. Для уникнення непорозумінь із батьками, розроблені й для них чіткі правила. Батьки отримують від учителів багато інформації, тому відчувають себе частиною команди,  довіряють педагогам, звідси – процес навчання є  комфортним для всіх сторін.

Звичайно, є і труднощі. На думку педагогів, найбільш складним у процесі використання технологій дистанційного навчання є: налагодження ефективної взаємодії з учасниками освітнього процесу, оскільки  не всі учні виходять на зв’язок, виконують домашні завдання, беруть участь в онлайн-уроках, не в усіх є вдома наявна якісна техніка, швидкісний  Інтернет, ненормований робочий день (постійний зв’язок із батьками, перевірка робіт учнів, підготовка до навчальних занять та завдань з детальними інструкціями займають багато часу). На думку батьків, найбільш складною є проблема обмеженого доступу дітей до комп’ютерної техніки, коли в сім’ї є двоє-троє школярів. На думку учнів, складним є те, що вони обмежені у живому спілкуванні з однолітками та педагогами.

Учні школи беруть активну участь у Міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру», Міжнародному природничому інтерактивному   конкурсі «Колосок», всеукраїнській українознавчій грі «Соняшник».

Виховання здійснюється в процесі урочної, позаурочної та позашкільної роботи з ними. Цілі виховного процесу визначаються на основі принципів, закладених у  Конституції України, законах та інших нормативно-правових актах України.

Свої таланти учні розвивають, будучи активними учасниками вокального гуртка «Джерельце», танцювального «Смайлики», декоративно-ужиткового «Умільчики», драматичного «Вулик». Силу, витривалість та спритність розвивають, займаючись  у спортивні секції з вільної боротьби. Вивчають основи християнських цінностей,  відвідуючи курс за вибором  «Основи християнської етики».

До послуг учасників освітнього процесу соціально-психологічна, медична та логопедична служби школи.

Одним із основних завдань школи є забезпечення учнів якісним,  безпечним харчуванням.

Учні школи харчуються згідно з рецептурним збірником, напрацьованим Євгеном Клопотенком. В наявності план заходів щодо створення належних умов для безпечного  харчування учнів. Увагу зосереджено на впровадженні системи НАССР, організації харчування відповідно до вимог нового санітарного регламенту.

За кошти бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади харчуються  103  учні пільгових категорій (22%). З них: 63 дитини з багатодітних сімей, 8 дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», 1 дитина з особливими освітніми потребами, які навчається в інклюзивному класі, 2 дітей внутрішньо переміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, 20 дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків, учасників бойових дій у зоні антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, які загинули/ зникли безвісти/ потрапили у полон чи отримали інвалідність або померли під час виконання службових обов’язків, учасників бойових дій (на підставі посвідчень встановленого зразка для учасників бойових дій), 1 дитина, якій згідно з Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантується пільгове харчування, 7 дітей  із інвалідністю. 11 дітей, котрі виховуються в матеріально незахищених сім’ях. Решту учнів харчуються за кошти батьків.

З метою внесення раціональних змін в систему шкільного харчування, проводяться зустрічі адміністрації школи, приватного підприємця Надії Буханової, котра надає послуги з гарячого харчування, завідувачки шкільної їдальні Ніни Довган із учнями, педагогами, батьками. Здійснюється систематичний батьківський контроль. Питання щодо організації харчування розглядаються на нарадах, батьківських зборах, висвітлюються на сайті закладу.

Батьки здобувачів освіти – активні учасники освітнього процесу. У 2020 році була організована робота щодо активної участі у конкурсі «Бюджет участі», однак для перемоги не вистачило голосів.

Початкова школа № 9 є неприбутковою  бюджетною організацією. Її утримання здійснюється за рахунок коштів місцевого, державного бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством  України.

Щорічно розвиває власну матеріальну базу. З 1 січня 2018 року школа веде самостійний бухгалтерський облік.

Силами працівників школи та батьків щорічно проводяться ремонтні роботи класних приміщень, спортивного та актового залів, їдальні, коридорів, санвузлів. Навчальні класи та кабінети дообладнуються меблями згідно з діючими нормативними документами. Школа підключена до мережі швидкісного Інтернету.

Щорічну допомогу в поповненні навчально-матеріальної бази надають батьки. Налагоджена тісна співпраця з депутатами міської ради п. Мар’яном Вагилевичем та  п. Сергієм Абрам’яком. 

Активно використовуються у роботі можливості сайту школи, сторінка у  Фейсбук,  групи для оперативного обміну інформацією у Viber. На сайті висвітлюються основні заходи, оголошення, інформації, в тому числі про використання коштів.

               Перспективи розвитку школи:

- продовження створення в мікрорайоні привабливого іміджу школи як відкритої соціально-педагогічної системи;

- забезпечення високої якості початкової освіти учнів молодшого шкільного віку;

- покращення умов для росту, розвитку та самореалізації особистості учня та педагога;

- упровадження інноваційних педагогічних технологій як засобів підвищення ефективності освітнього процесу;

- покращення співпраці з батьками, депутатами міської ради, громадськими організаціями;

- віднаходження та залучення додаткових джерел фінансування, позабюджетних коштів для покращення навчально-матеріальної бази школи.

Питання, що потребують вирішення:

- завершення заміни вікон та вхідних дверей на енергозберігаючі;

- капітальний ремонт приміщення харчоблоку;

- ремонт сходових та коридорів;

- встановлення пожежної сигналізації.

З 1 березня 2021 року розпочалась електронна реєстрація  майбутніх першокласників. На сьогоднішній день до першого класу подали документи  125 батьків.  30 учнів будуть навчатись за  програмою  «Інтелект України», решта - за програмою Нової української школи.

На часі – вирішення питання щодо добудови Початкової школи № 9 Івано-Франківської міської ради.



Директор Початкової школи № 9

Івано-Франківської міської ради                                        Ольга Дорошенко



2011-2024 © Всі права застережено.