Проєкт рішення міської ради  "Про звернення Івано-Франківської міської ради ..."  № 183 від 07.07.2021р. 
Документ №183 від 07.07.2021р. На розгляді
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
 
від 07.07.2021р.  № 183
м.Івано-Франківськ
 































Про звернення Івано-Франківської міської ради





Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Івано-Франківська міська рада


вирішила:


  1. Схвалити звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України щодо відновлення історичної справедливості та проголошення 24 серпня Днем відновлення незалежності України (додається).
  2. Секретаріату міської ради (С.Козлов) направити дане звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України, оприлюднити в газеті «Західний кур’єр»  та на офіційному вебсайті міської ради.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на секретаря міської ради В.Синишина.





Міський голова                                                            Руслан Марцінків










Президенту України

Володимиру Зеленському


Голові Верховної Ради України

Дмитру Разумкову


Голова депутатських фракцій

у Верховній Раді України


Звернення Івано-Франківської міської ради

щодо відновлення історичної справедливості

та проголошення 24 серпня Днем відновлення незалежності України


Сьогодні, напередодні святкування 30-ї річниці незалежності сучасної Української держави необхідно відзначити, що знакове ХХ століття стало носієм одвічного духу творення Української нації.

22 січня 1918 року був проголошений IV Універсал Центральної Ради Української Народної Республіки, яким відновлено національну державність Української нації, проте з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року територія України була окупована. Окупацію територій Української Народної Республіки здійснювали РСФСР, а згодом СССР, Польська Республіка, Чехословацька Республіка, Королівство Румунія, Королівство Угорщина, Німецька імперія.

У період совєтсько-московської окупації продовжував діяти уряд Української Народної Республіки у екзилі. Також впродовж 20 століття робились спроби відновити Українську державність у 1938 році (у формі Карпатської України) та в 1941 році (у формі відновлення Української держави). Спадкоємцем всіх цих державних утворень виступає сучасна Україна, що було визнано передачею повноважень останнім легітимним головою уряду в екзилі Української Народної Республіки М. Плав’юком Президенту України Л. Кравчуку. Однак цей факт не був включений до законодавчого поля, через що Україна юридично визнавала себе спадкоємцем окупаційної адміністрації – так званої «Української Радянської Соціалістичної Республіки», на відміну від держав Балтії, що відразу ж проголосили відновлення втраченої у 1940 році незалежності, визнавши совєцький режим окупантом з усіма відповідними наслідками для державотворення. Такі дії пришвидшили євроатлантичну інтеграцію Естонії, Латвії та Литви, тоді як Україна ментально залишалась у полі колишнього окупанта.

Етап відновлення української Незалежності в 1991  році — це період повторного отримання Незалежності нашої держави. Це час, коли український народ скинув з себе тягар радянської влади та наслідки окупаційного режиму, загарбання й підкорення проти своєї волі. Суверенність України було відновлено 24 серпня 1991 року Актом проголошення Незалежності України. Цей Акт став фактом продовження складного процесу тисячорічної історії державотворення.

Звертаємося до Вас з пропозицією підтримати ініціативу народного депутат України Савчук Оксани та встановити днями  проголошення Української Незалежності 22 січня 1918 року як першу дату, з якої розпочався відлік історії сучасної України, а 24 серпня 1991 року визначити як дату відновлення Незалежності України. А також зазначити у Конституції України, що правонаступність сучасної Української держави започатковано ще в Руській  державі з центром у Києві, продовжено Галицько-Волинським князівством, Великим князівством Литовським та Руським, Українською козацькою державою, Гетьманщиною, Українською Народною Республікою, Західно-Українською Народною Республікою, Карпатською Україною та Українською державою, що відновлена Актом про відновлення Української держави 30 червня  1941  року.



Звернення схвалено

на пленарному засіданні

чергової 11-ї сесії

Івано-Франківської міської ради

08.07.2021 року





2011-2024 © Всі права застережено.