Проєкт рішення міської ради  "Про Програму модернізації багатоквартирних житлових буд..."  № 171 від 01.07.2021р. 
Документ №171 від 01.07.2021р. На розгляді
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
 
від 01.07.2021р.  № 171
м.Івано-Франківськ
 














Про Програму модернізації багатоквартирних житлових будинків Івано-Франківської міської територіальної громади на 2021-2026 роки




З метою проведення системних та комплексних заходів з ремонтів житлових будинків Івано-Франківської міської територіальної громади, підвищення комфорту та безпеки проживання, покращення естетичного вигляду багатоквартирних будинків, керуючись законами України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про житлово-комунальні послуги» та ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада


вирішила:


  1. Затвердити Програму модернізації багатоквартирних житлових будинків Івано-Франківської міської територіальної громади на 2021-2026 роки (додаток 1).
  2. Затвердити Перелік заходів і видатків з реалізації Програми модернізації багатоквартирних житлових будинків Івано-Франківської міської територіальної громади на 2021-2026 роки (додаток 2).
  3. Рішення Івано-Франківської міської ради від 25.12.2015 року № 64 «Про Програму модернізації багатоквартирних житлових будинків міста Івано-Франківська на 2016-2020 роки» вважати таким, що втратило чинність.
  4. Фінансовому управлінню Івано-Франківської міської ради (Яцків Г. М.) профінансувати Програму в межах бюджетних призначень.
  5. Секретаріату міської ради (С. Козлов) опублікувати рішення в газеті «Західний Кур’єр» та оприлюднити на офіційному сайті Івано-Франківської міської ради.
  6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови – директора Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Івано-Франківської міської ради Смушака М. В. та постійну депутатську комісію з питань житлово-комунального господарства, транспорту і інфраструктури (В. Бурко).





Міський голова                                                Руслан Марцінків


Затверджено

рішенням сесії міської ради

від _______________ №______







ПРОГРАМА
модернізації багатоквартирних житлових будинків
Івано-Франківської міської територіальної громади

на 2021-2026 роки






Заступник міського голови -

Директор Департаменту інфраструктури, житлової

та комунальної політики

Івано-Франківської міської ради                                                   М.Смушак







ПОГОДЖЕНО:



Директор Департамент економічного розвитку,

екології та енергозбереження                                            С. Криворучко



Начальник фінансового управління                                   Г. Яцків



Директор департаменту

правової політики                                                                Н. Кедик




Паспорт Програми


Назва Програми

Програма модернізації багатоквартирних житлових будинків Івано-Франківської міської територіальної громади на 2021-2026 роки

Дата затвердження Програми


Замовник Програми

Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради

Головний розробник Програми

Департамент  інфраструктури, житлової та комунальної політики Івано-Франківської міської ради

Відповідальні за виконання програмних заходів (головні виконавці)

Департамент інфраструктури, житлової та комунальної політики Івано-Франківської міської ради; фінансове управління Івано-Франківської міської ради, управителі житлового фонду, ОСББ.

Основні цілі Програми

  • створення організаційних, матеріально-економічних засад системного виконання ремонтно-будівельних робіт, пов'язаних з підтриманням, відновленням або поліпшенням експлуатаційних показників багатоквартирних житлових будинків, що перебувають в управлінні управляючих компаній та ОСББ, ремонтом, заміною або відновленням несучих або огороджувальних конструкцій, інженерного обладнання будинків, утеплення будинків (стін, міжпанельних швів, панелей,горищ), встановлення та заміна вікон, вхідних дверей та віконно-балконних конструкцій, реконструкція будинкових електричних мереж та сходового освітлення, мереж теплопостачання, а також виконання інших заходів з енергозбереження та благоустрою.

Основні завдання Програми

Виконання заходів Програми передбачають максимальне залучення коштів співвласників житлових будинків до утримання власного майна у поєднанні з механізмами співфінансування вартісних робіт коштом бюджету міської територіальної громади чи підприємств-управителів та ОСББ.

Розділи Програми

  1. Ключові проблеми.
  2. Організаційні засади.
  3. Матеріально-економічні засади.
  4. Фінансування програми.
  5. Очікувані результати.

Термін реалізації Програми

2021-2026 рр.

Основні джерела фінансування заходів Програми

Бюджет Івано-Франківської міської територіальної громади

Орієнтовний обсяг коштів міського бюджету

У межах кошторисних призначень, передбачених на цю програму в бюджеті Івано-Франківської міської територіальної громади

Система організації контролю за виконанням Програми

Координацію за виконанням Програми буде здійснювати Департамент інфраструктури, житлової та комунальної політики Івано-Франківської міської ради; фінансове управління Івано-Франківської міської ради.

Щорічний контроль за виконанням Програми здійснює постійна депутатська комісія міської ради з питань планування фінансів, цін та бюджету та постійна депутатська комісія з питань житлово-комунального господарства.

Додаток 1
до рішення сесії міської ради
від___________  № ________



ПРОГРАМА
модернізації багатоквартирних житлових будинків
Івано-Франківської міської територіальної громади на 2021-2026 роки


Ця Програма має на меті створення організаційних, матеріально-економічних засад системного виконання ремонтно-будівельних робіт, пов'язаних з підтриманням, відновленням або поліпшенням експлуатаційних показників багатоквартирних житлових будинків, що перебувають в управлінні управляючих компаній та ОСББ, ремонтом, заміною або відновленням несучих або огороджувальних конструкцій, інженерного обладнання будинків, утеплення будинків (стін, міжпанельних швів, панелей,горищ), встановлення та заміну вікон, вхідних дверей та віконно-балконних конструкцій, реконструкцію будинкових електричних мереж та сходового освітлення, мереж теплопостачання, а також виконання інших заходів з енергозбереження та благоустрою.

Виконання заходів Програми передбачають максимальне залучення коштів співвласників житлових будинків до утримання власного майна у поєднанні з механізмами співфінансування вартісних робіт коштом бюджету міської територіальної громади чи підприємств-управителів та ОСББ.


  1. Ключові проблеми

Важливим аспектом реалізації Програми є встановлення факту власності житлового будинку, як цілісного комплексу. Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» говорить, що всі приміщення загального користування та обладнання таких будинків є спільною сумісною власністю співвласників житлових та нежитлових приміщень.

Відсутність правовстановлюючих документів на спільне майно чи не створення юридичної особи (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) не має наслідком будь-якої зміни статусу такого майна.

Допоміжні приміщення (підвали, сараї, кладові, горища, колясочні і т. ін.) передаються безоплатно у спільну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків. Підтвердження права власності на допоміжні приміщення не потребує здійснення додаткових дій, зокрема створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Таким чином, власники мають право і повинні нести витрати з утримання належного їм майна.

«Співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком» (Ст. 10  ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

«Власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом». (Ст. 322 ЦКУ).

«Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав» (Ст. 382 ЦКУ).

«Утримання приватизованих квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках здійснюється за рахунок коштів їх власників згідно з Правилами користування приміщеннями жилих будинків та прибудинкових територій, які затверджуються Кабінетом Міністрів України, незалежно від форм власності на них». (Ст. 10 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду»).

«Громадяни, які мають в приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку прибудинкову територію.

На даний час загальний стан житлового фонду можна оцінити як задовільний. Близько десяти будинків мають статус аварійних або перебувають у стадії оцінки визнання аварійними.

Кожен другий будинок потребує реконструкції будинкових мереж, кожен третій ліфт потребує ремонту чи заміни, близько 50 дахів перебувають у незадовільному стані.

Втім, з огляду на рівень доходів громадян остаточне перенесення всіх видатків з утримання належного їм майна видається передчасним. Значна частина громадян не готова до цього не лише фінансово, але й морально.

Чинне законодавство передбачає можливість певного фінансування таких робіт за участі бюджету.

З метою забезпечення участі власників приміщень, квартир або кімнат у співфінансуванні поточних та капітальних ремонтів (реконструкції, модернізації), що проводяться у багатоквартирних житлових будинках м. Івано-Франківська міська рада прийняла Положення про дольову участь у поточному та капітальному ремонтах затвердженого рішенням від 25.12.2015 р. №67-2.

Реалізація вимог цього Положення успішно тривала у 2015-2020 роках.


  1. Організаційні засади

Виходячи зі свого статусу, вимог законодавства виконанням заходів з енергетичної модернізації багатоквартирних житлових будинків займаються визначені в установленому порядку управителі будинків, а також виконавці послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд.

Заходи передбачають:

    1. планування заходів щодо енергозбереження і модернізації, а також сталого функціонування наданого в управління об’єкта житлового фонду;
    2. ведення передбаченої законодавством звітності, а також технічної документації щодо стану, утримання, експлуатації та ремонту будинків;
    3. проведення планових та позапланових оглядів об’єктів управління;
    4. встановлення технічного стану багатоквартирних житлових будинків, визначення обсягів робіт щодо поточного та капітального ремонту будинків;
    5. визначення обсягу робіт з підготовки жилих будинків до експлуатації у весняно-літній і осінньо-зимовий періоди;
    6. проведення заходів щодо енергозбереження та модернізації;
    7. визначення виконавця робіт з поточного та капітального ремонтів, підготовка та/чи оцінка проєктно-кошторисної документації, протоколів намірів, інших встановлених документів;
    8. організацію роботи з співвласниками житлового будинку;
    9. звітність та інформування щодо проведених заходів, робіт.


  1. Матеріально-економічні засади

Приймання, обслуговування (утримання) житлових будинків та прибудинкових територій, як цілісних майнових комплексів здійснюється відповідним управителем або ОСББ, якщо інше не встановлено власником.

Обслуговування (утримання) житлових будинків та прибудинкових територій здійснюється коштом співвласників багатоквартирних житлових будинків у межах погоджених кошторисів витрат на управління, комунальних тарифів (внесків), а також за рахунок інших, передбачених Програмою джерел.


  1. Фінансування програми

Фінансування Програми здійснюється шляхом поєднання бюджетних та приватних інвестицій. Джерелами фінансування є:

– кошти бюджету міської територіальної громади, виділені через відповідних розпорядників;

– власні кошти управителів житлового фонду та ОСББ (в т.ч. отримані, як власні надходження чи через формування статутних капіталів);

– кошти співвласників та наймачів об’єктів житлового фонду (квартир, кімнат в гуртожитку та нежитлових приміщень);

– спонсорські кошти та інші джерела.

Залучення небюджетних коштів відбувається на договірних умовах. Кошти можуть надходити:

– через відкриття управителем (ОСББ) спеціального накопичувального рахунку;

– цільовим переказом відповідним підрядним та постачальним організаціям.

Джерелами поповнення власних коштів управителів є кошти статутного капіталу, доходи, отримані від надання послуг, трансферти, кошти будинкових фондів.

Кошти співвласників квартир та квартиронаймачів залучаються, як правило, на умовах співфінансування з іншими інвесторами, в порядку, передбаченому для співфінансування поточних та капітальних ремонтів житлового фонду.


  1. Очікувані результати

Реалізація Програми дозволить підвищити якість та безпечність проживання мешканців міської територіальної громади, залучити позабюджетні кошти до модернізації житлового фонду, сприятиме енергоефективності та енергозбереженню.



Секретар міської ради        Віктор Синишин        


Додаток 2
до рішення сесії міської ради
від ___________  №


Перелік заходів і видатків з реалізації Програми модернізації багатоквартирних житлових будинків

Івано-Франківської міської територіальної громади на 2021-2026 роки


№ з/п

Назва заходу

Загальна вартість, тис. грн

В тому числі за роками реалізації, тис. грн*

2021

2022

2023

2024

2025

2026

1

Будинкові трубопровідні мережі

30 000

5000

5000

5000

5000

5000

5000

2

Будинкові електромережі

45 000

7 500

7 500

7 500

7 500

7 500

7 500

2.1.

Ремонт електромереж та електрощитових

12 000

2 000

2 000

2 000

2 000

2 000

2 000

2.2.

Капітальна реконструкція мереж

30 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

2.3.

Встановлення енергозберігаючих світильників

3 000

500

500

500

500

500

500

3

Конструктивні елементи

42 000

7000

7000

7000

7000

7000

7000

3.1.

Ремонт дахів

30 000

5000

5000

5000

5000

5000

5000

3.2.

Ремонт фасадів, димо-вентиляційних систем та інш.

12 000

2000

2000

2000

2000

2000

2000

4

Ліфтове господарство

42 000

7 000

7 000

7 000

7 000

7 000

7 000

4.1.

Технічний огляд та експертне обстеження ліфтів

12 000

2 000

2 000

2 000

2 000

2 000

2 000

4.2.

Поточний та капітальний ремонт (модернізація) ліфтів

30 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5

Різне

60 000

10 000

10 000

10 000

10 000

10 000

10 000

5.1.

Заміна вікон на сходових

30 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5.2.

Ремонт сходових кліток

30 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

6

Поточний ремонт, капітальний ремонт та модернізація газових мереж

30 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

 

РАЗОМ ПО ПРОГРАМІ

249 000

41 500

41 500

41 500

41 500

41 500

41 500


* без урахування залучення коштів співвласників та інших джерел


Секретар міської ради                        Віктор Синишин



2011-2024 © Всі права застережено.