Проєкт рішення міської ради  "Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд д..."  № 251 від 16.09.2021р. 
Документ №251 від 16.09.2021р. На розгляді
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
 
від 16.09.2021р.  № 251
м.Івано-Франківськ
 











 

Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Івано-Франківської міської територіальної громади


Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи вимоги Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», на підставі Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011р. №244, міська рада


вирішила:


1. Затвердити Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Івано-Франківської міської територіальної громади  (додається).

2. Вважати таким, що втратило чинність рішення міської ради від 15.12.2017р. № 391 - 17 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в м. Івано-Франківську».

3. Дане рішення набирає чинності з дня його оприлюднення в газеті «Західний кур’єр».

4. Секретаріату міської ради опублікувати дане рішення в газеті «Західний кур’єр» та оприлюднити на офіційному вебсайті Івано-Франківської міської ради.

        5. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови  В. Сусаніну та постійну депутатську комісію з питань розвитку територіальних громад, підприємництва, економіки та регуляторної політики (Р. Харук).





Міський голова                                                Руслан Марцінків



Секретар міської ради

В. Синишин______________________________________2021 р.


Перший заступник міського голови

В. Сусаніна_______________________________________2021 р.


Керуючий справами виконавчого

комітету міської ради

І. Шевчук_________________________________________2021 р.


Директор Департаменту

правової політики

Н. Кедик__________________________________________2021 р.


Голова з питань розвитку територіальних

громад, підприємництва, економіки та

регуляторної політики

Р. Харук_______________________________________2021 р.


Директор Департаменту економічного розвитку,

екології та енергозбереження міської ради

С. Криворучко _____________________________________ 2021р.


Директор Департаменту

містобудування та архітектури

О. Кошик__________________________________________2021 р.


Начальник управління правової роботи

Департаменту містобудування

та архітектури

Н. Шешурак ________________________________________2021р.


Заступник начальника відділу

з розпорядчими документами

управління документального

забезпечення

У. Панишак _________________________________________2021 р.


Заступник начальника відділу дизайну архітектурного

середовища та благоустрою міста Департаменту

містобудування та архітектури міської ради

О.  Крушельницька  ___________________________________ 2021р.

т.50-84-71





Додаток

до рішення сесії міської ради від___________ № _________


Порядок

розміщення тимчасових споруд для провадження

підприємницької діяльності на території

Івано-Франківської міської територіальної громади


Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Івано-Франківської міської територіальної громади (далі – Порядок) розроблено, враховуючи вимоги Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», на підставі Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 р. № 244, Постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.1994 р. № 198 «Про затвердження Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони», Положення про тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, торгових майданчиків, стаціонарних атракціонів та тимчасових гаражів та чинного законодавства України.

Порядок визначає на території Івано-Франківської міської територіальної громади правила та процедуру розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.

Розміщення тимчасових споруд торгівельного призначення із зупинками громадського транспорту здійснюється відповідно до Порядку проведення інвестиційних конкурсів на право встановлення зупинкових комплексів на зупинках громадського транспорту у м. Івано-Франківську.


1. Терміни та визначення, що вживаються у Порядку:


1.1. Тимчасова споруда для провадження підприємницької діяльності (далі – ТС) – одноповерхова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного призначення для здійснення підприємницької діяльності, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту, має закрите приміщення для тимчасового перебування людей, площею не більше 30 кв.м (зовнішній периметр).

1.2. Спеціально уповноважений орган з питань містобудування, архітектури Івано-Франківської міської ради – Департамент містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради (далі - Департамент).

1.3. Замовник – суб'єкт господарювання, який реалізує право розмістити тимчасову споруду на підставі паспорта прив'язки тимчасової споруди.

1.4. Елемент благоустрою (об’єкт) – покриття площ, тротуарів, алей, бульварів, пішохідних зон і доріжок відповідно до норм стандартів та інші елементи благоустрою.

1.5. Паспорт прив'язки тимчасової споруди - комплект документів, у яких визначено місце встановлення тимчасової споруди та благоустрій прилеглої території на топографо-геодезичній основі М 1:500, інженерне забезпечення, зовнішній архітектурний вигляд тимчасової споруди та напрям підприємницької діяльності;

1.6. Прилегла територія – територія для благоустрою та обслуговування тимчасової споруди на відстані 10 м по її периметру або до проїжджої частини дороги.

1.7. Договір на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності (далі – Договір) – це документ, укладений у письмовій формі, згідно якого виконавчий комітет міської ради зобов’язується передати у тимчасове користування окремі елементи благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових споруд, а суб’єкт господарської діяльності зобов’язаний сплатити в повному обсязі, частинами або єдиним платежем кошти за тимчасове користування окремими конструктивними елементами благоустрою комунальної власності.

Порядок укладення Договору передбачений Положенням про тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, торгових майданчиків, стаціонарних атракціонів та тимчасових споруд.

1.8. Схема розміщення ТС – графічні матеріали, виконані на топографо-геодезичній  основі  М  1:500 суб'єктом господарювання, який має у своєму складі архітектора, що має кваліфікаційний сертифікат, або архітектором, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат, які відображають розміщення ТС із прив’язкою до місцевості (будівлі, споруди, інженерні мережі тощо), планувальними обмеженнями та зазначенням заходів щодо благоустрою та озеленення прилеглої території, (розташування квітників,  під'їздів, урн, влаштування дорожнього покриття або мощення фігурними елементами тощо).

1.9. І торгова зона – територія м. Івано-Франківська в межах кільця, що об’єднує вулиці: Січових Стрільців – Пилипа Орлика – Кардинала Любомира Гузара – Галицька – Василіянок – Грюнвальдська – Привокзальна – Б. Лепкого - Незалежності – Січових Стрільців. У даному порядку межі торгової зони поширюються і на протилежну від центру міста сторону перечислених вулиць.

1.10. ІІ торгова зона – територія м. Івано-Франківська в межах кільця, що об’єднує вулиці: Незалежності – Степана Бандери – Академіка Сахарова – Чорновола – C.Гординського – Гетьмана Мазепи – Короля Данила – М.Вороного – Бельведерська – Довга – Гарбарська – Макогона – Лермонтова –Тарнавського – Вовчинецька – Деповська – Чайківського – Йосифа Сліпого – Незалежності. У даному порядку межі торгової зони поширюються і на протилежну від центру міста сторону перечислених вулиць.

До другої торгової зони належить також територія з обидвох сторін вулиць Василя Стуса, Гетьмана Мазепи, В. Івасюка, Гната Хоткевича, Євгена Коновальця, до будинку № 138.

1.11. ІІІ торгова зона – територія Івано-Франківської  міської об’єднаної територіальної громади, що не входить до І та ІІ торгових зон.

1.12. У випадку здійснення роздрібної торгівлі продовольчими товарами, замовник має право на встановлення поряд з  ТС холодильного обладнання, яке  розміщується поряд з ТС поза межами тротуарів та зон із інтенсивним пішохідним потоком.

Загальна площа холодильного обладнання (зовнішній периметр) не повинна перевищувати 25 відсотків від площі ТС (зовнішній периметр).

Холодильне обладнання, що розміщується поряд  з ТС, необхідне для забезпечення санітарних заходів чи дотримання вимог санітарних норм, має бути передбачено схемою розміщення ТС.

1.13. Розміщення ТС у межах ринків, інших торговельних об'єктів визначається планувальною документацією їх території або проектною документацією їх споруд.

1.14. Розміщення ТС під час проведення ярмарок, державних та місцевих святкових, урочистих масових заходів на строк проведення таких заходів здійснюється у порядку, встановленому виконавчим комітетом міської ради.


2. Вимоги до тимчасових споруд


2.1. Розміщення ТС на території Івано-Франківської міської територіальної громади здійснюється згідно цього Порядку.

2.2. При  розміщенні  ТС ураховуються всі наявні планувальні
обмеження, передбачені будівельними нормами та іншими нормативно- правовими актами.

2.3. При розміщенні двох і більше споруд в одній локації, їхня висота,  стиль, кольорове вирішення та матеріал оздоблення фасадів має бути однаковим.

2.4. Забороняється використання носіїв реклами для опорядження фасадів ТС.


3. Порядок оформлення паспорта прив’язки ТС


3.1. Замовник, який має намір встановити ТС,  звертається  у ЦНАП із заявою на ім’я керівника спеціально уповноваженого органу з питань містобудування, архітектури Івано-Франківської міської ради, до якої додає:

- графічні матеріали із зазначенням бажаного місця розташування  ТС, виконані замовником у довільній формі на топографо-геодезичній основі М 1:500 кресленнями контурів ТС з прив'язкою до місцевості;

- реквізити замовника (найменування/ ПІБ/ місцезнаходження/ контактна інформація) та напрям підприємницької діяльності.

      Цей перелік документів є вичерпним.

3.2. Про відповідність намірів замовника щодо місця розташування ТС містобудівній документації, будівельним нормам та іншим нормативно- правовим  актам  замовник повідомляється Департаментом письмово протягом десяти робочих днів з дня отримання відповідного пакету документів або замовнику  надається  аргументована  відмова  щодо  реалізації намірів розміщення ТС.

3.3. Одночасно, з метою подальшого отримання паспорта прив’язки тимчасової споруди замовником до заяви додаються  (в двох примірниках):

    - схема розміщення ТС (додаток 3);

   -  ескізи фасадів  ТС у кольорі М 1: 50  виготовлені суб'єктом господарювання, який має  у  своєму  складі архітектора, що має кваліфікаційний сертифікат, або архітектором, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат (додаток 2);

    - технічні умови щодо інженерного забезпечення (за  наявності),
отримані  замовником  у  балансоутримувача  відповідних інженерних
мереж;

- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців (замовляється адміністратором ЦНАП).

Зазначені документи замовником отримуються самостійно.

3.4. Для продовження терміну дії паспорта прив’язки ТС замовник звертається з відповідною заявою у ЦНАП, до якої додає:

- паспорт прив’язки ТС та його копію;

- фотофіксацію ТС, виконану не раніше, ніж за місяць до подачі заяви до ЦНАП;

- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців (замовляється адміністратором ЦНАП).

3.5. У разі коли власник ТС має намір змінити її
естетичний вигляд та/або схему розміщення ТС він звертається до Департаменту  з  письмовою  заявою  на ім’я керівника (Додаток 5) щодо внесення змін  до паспорта  прив'язки  у частині ескізів фасадів, до якої додає оригінал паспорта прив’язки та ескізи фасадів ТС у кольорі (у масштабі М 1:50) із зазначенням матеріалу опорядження, виготовлені суб'єктом господарювання, що має ліцензію на виконання проєктних робіт або архітектором, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат у двох примірниках.

Департамент розглядає нові ескізи фасадів ТС протягом десяти робочих днів. За відсутності обґрунтованих заперечень керівник (заступник) Департаменту візує нові ескізи фасадів ТС та замовнику видається паспорт прив’язки ТС зі змінами.

3.6. Паспорт прив'язки включає:

- титульний аркуш із зазначенням реквізитів замовника (найменування/  ПІБ/ місцезнаходження/ контактна інформація) та напряму підприємницької діяльності (Додаток1);

  • схему розміщення ТС, виконану на топографо-геодезичній основі у    масштабі 1:500;

-  ескізи фасадів ТС у кольорі М 1: 50;

- технічні умови щодо  інженерного  забезпечення  ТС,  отримані
замовником у балансоутримувача відповідних мереж;

Цей перелік документів є вичерпним.

3.7. Паспорт прив'язки ТС підписується керівником (заступником керівника) Департаменту.

3.8. Для виконання паспорта прив’язки ТС містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки не надаються.

3.9. Паспорт прив'язки ТС видається на безоплатній основі.

3.10. Паспорт прив'язки ТС підлягає реєстрації Департаментом в публічному електронному журналі реєстрації паспортів прив'язки ТС з подальшим внесенням інформації про ТС до містобудівного кадастру.

3.11. Строк дії паспорта прив'язки ТС визначається Департаментом.

3.12. У випадку змін, які відбулися у містобудівній документації на місцевому рівні, будівельних нормах, розташуванні існуючих будівель і споруд, інженерних мереж або з ініціативи суб'єкта господарювання, паспорт прив'язки ТС може переоформлятись на строк дії цього паспорта або на новий строк.

3.13. Відхилення від паспорта прив'язки ТС не допускається.

3.14. Документація щодо встановлення ТС, видана до набрання чинності цього Порядку, дійсна до закінчення її строку дії.

3.15. Підставою для розміщення ТС є паспорт прив'язки ТС.

3.16. Після розміщення ТС Замовник подає до Департаменту письмову заяву за формою наведеною у додатку 4 даного Порядку, у якій зазначає, що він виконав вимоги паспорта прив’язки ТС, та фотофіксацію ТС.

3.17. Паспорт прив'язки ТС виготовляється у двох примірниках. Один примірник зберігається у Замовника ТС, другий – у Департаменті.

3.18. Дія паспорта прив'язки ТС призупиняється за таких умов:

- необхідність проведення планових ремонтних робіт на земельній ділянці, на якій розміщена ТС, з обов'язковим попередженням власника ТС за один місяць до проведення таких робіт та узгодженням тимчасового місця для розміщення такої ТС спеціально уповноваженим органом з питань містобудування, архітектури Івано-Франківської міської ради;

- необхідність проведення аварійних ремонтних робіт на земельній ділянці, на якій розміщена ТС - без попередження, з наступним узгодженням тимчасового місця для розміщення такої ТС спеціально уповноваженим органом з питань містобудування, архітектури Івано-Франківської міської ради.

3.19. Дія паспорта прив'язки ТС анулюється за таких умов:

- недотримання вимог паспорта прив'язки при встановленні ТС; 

- не встановлення ТС протягом 6 місяців з дати отримання паспорта прив'язки ТС;

- надання недостовірних  відомостей у документах,  зазначених у
пункті 3.3. цього Порядку.


4. Порядок роботи та припинення функціонування ТС.


4.1. Режим роботи ТС встановлюється суб'єктом господарювання відповідно до Порядку встановлення режиму роботи закладів торгівлі, ресторанного господарства, сфери послуг, відпочинку та розваг.

4.2. У випадку проведення балансоутримувачем планових ремонтних робіт або аварійних ремонтних робіт на інженерних мережах власнику ТС надається тимчасове місце для розміщення ТС, узгоджене з Департаментом. На період до надання Замовнику тимчасового місця розташування ТС, така ТС розташовується в межах місця проведення ремонтних робіт.

Підставами для відновлення дії паспорта прив’язки ТС є завершення планових ремонтних робіт або аварійних ремонтних робіт.

4.3. Суб’єкт господарювання зобов’язаний:

- забезпечити зовнішнє  штучне  освітлення;

- впритул  до  ТС влаштувати покриття вдосконаленого  типу;

- постійно утримувати прилеглу територію на відстані 10 м по периметру ТС або до проїжджої частини дороги в належному санітарному стані;

- біля ТС встановити урну для сміття;

- укласти угоду з перевізником на вивіз твердих побутових відходів (згідно норм накопичення);

- дотримуватись вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 р. № 2704, «Порядку розміщення зовнішньої реклами на території Івано-Франківської територіальної громади» та використовувати ліцензійну музичну продукцію;

- не встановлювати гральні автомати, призначені для проведення азартних ігор;

- підтримувати належний експлуатаційний стан та естетичний вигляд ТС та відповідного технологічного обладнання, що використовується разом з ТС;

- не вносити доповнення або зміни до зовнішнього вигляду тимчасової споруди без  попереднього погодження проєктної документації;

- виконувати приписи уповноваженого представника Івано-Франківської міської ради  у сфері дотримання та виконання вимог законодавства про благоустрій населених пунктів, що вказують на необхідність усунення порушень, недоліків зовнішнього вигляду чи санітарно-технічного стану тимчасової споруди або прилеглої території.

4.4. У випадку закінчення строку дії/анулювання паспорта прив'язки, суб’єкт господарювання зобов’язаний в 30-денний термін демонтувати ТС, а конструктивні елементи благоустрою, що використовувались, привести до належного санітарно-технічного стану.

4.5. Самовільне розміщення ТС забороняється.

4.5.1. Виявлення самовільно встановлених ТС здійснює уповноважений представник Івано-Франківської міської ради  у сфері дотримання та виконання вимог законодавства про благоустрій населених пунктів.

4.5.2. При виявленні самовільно встановлених ТС, виконавчий комітет міської ради приймає рішення про примусовий демонтаж ТС, в порядку, передбаченому Положенням «Про порядок звільнення земельних ділянок, що зайняті без правових підстав та належать до комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська».

4.5.3. Підготовка проєктів рішень про примусовий демонтаж ТС ( в тому числі холодильного обладнання) здійснюється  Департаментом.

4.6. Департамент містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради та Департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження здійснюють постійний обмін інформацією та звірку щодо зареєстрованих паспортів прив'язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності та Договорів на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності.

4.7. Переоформлення паспорта прив’язки ТС на іншого суб’єкта господарювання здійснюється відповідно до п. 3.3 цього Порядку.

Додатково надається:

- заява про анулювання діючого паспорта прив’язки ТС від суб’єкта господарювання на якого оформлений паспорт прив’язки (додаток 6);

- паспорт прив’язки тимчасової споруди, оформлений на ім’я попереднього власника для анулювання.



Секретар міської ради                                                Віктор Синишин



















Додаток  1

до Порядку розміщення тимчасових споруд для             провадження  підприємницької діяльності на території Івано-Франківської  міської територіальної громади

від______________№______________


ПАСПОРТ ПРИВ’ЯЗКИ ТС

________________________________________________________________________________

(назва ТС із зазначенням напряму підприємницької діяльності)

________________________________________________________________________________

Замовник _______________________________________________________________________

(найменування/прізвище, ім’я та по батькові (за наявності)/місцезнаходження ТС / контактна інформація)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Примірник №* ________________

Реєстраційний № _____________

Паспорт прив’язки ТС виданий

________________________________________________________________________________

(керівник (заступник керівника) органу з питань містобудування та архітектури сільської,
селищної, міської ради, районної державної адміністрації)


Паспорт прив’язки ТС дійсний до «___» _______________20___ року.


(посада)

(підпис)

(Власне ім’я та ПРІЗВИЩЕ)

М. П. (за наявності)


Дата видачі «___»_______________ 20____ року.


Паспорт прив’язки продовжено до «___» _______________20___ року.


(посада)

(підпис)

(Власне ім’я та ПРІЗВИЩЕ)

М. П. (за наявності)

__________
* Паспорт прив’язки ТС складається у двох примірниках. Перший примірник надається замовнику, другий - зберігається в органі містобудування та архітектури, який видав паспорт прив’язки ТС.




Додаток  2

до Порядку розміщення тимчасових споруд для            провадження  підприємницької діяльності на території Івано-Франківської  міської територіальної громади від______________№______________




ЕСКІЗИ ФАСАДІВ ТС

у кольорі М 1 : 50 (для стаціонарних ТС)

М 1 : 50


Місце креслення


Додаток  3

до Порядку розміщення тимчасових споруд для             провадження  підприємницької діяльності на території Івано-Франківської  міської територіальної громади

від______________№______________



СХЕМА РОЗМІЩЕННЯ ТС

М 1 : 500

Місце креслення

Експлікація:

місце розташування ТС;

червоні лінії;

лінії регулювання забудови;

місця підключення до інженерних мереж.

Умовні позначення:

________________________________________________________________________________

____________                                   _________________________________________________

(підпис)                                            ПРІЗВИЩЕ керівника (заступника) підприємства,

                                                                     установи, організації, розробника)

М. П. (за наявності)

Дата складання ____ ____________ 20____ року


















Додаток  4

до Порядку розміщення тимчасових споруд для             провадження  підприємницької діяльності на території Івано-Франківської  міської територіальної громади

від______________№______________




__________________________(ПІП, посада керівника спеціального уповноваженого органу з питань містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради)

       




Заява


Заявник (суб'єкт господарювання) ____________________________


Цією заявою повідомляю, що вимоги паспорта прив'язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності, виданого  _____________ за №    _____,  виконані у повному обсязі.


_________________________________________________________________

(П.І.Б. керівника підприємства, установи,

організації або П.І.Б. фізичної особи - підприємця,

підпис, дата, печатка (за наявності)

















Додаток  5

до Порядку розміщення тимчасових споруд для             провадження  підприємницької діяльності на території Івано-Франківської  міської територіальної громади

від______________№______________



__________________________(ПІП, посада керівника спеціального уповноваженого органу з питань містобудування, архітектури Івано-Франківської міської ради)

       




Заява


Заявник (суб'єкт господарювання) ___________________________________


Прошу внести зміни до паспорта прив’язки ТС, виданого  _________________ за № _____ в частині естетичного вигляду тимчасової споруди.


_________________________________________________________________

(П.І.Б. керівника підприємства, установи,

організації або П.І.Б. фізичної особи - підприємця,

підпис, дата, печатка (за наявності)



















Додаток  6

до Порядку розміщення тимчасових споруд для             провадження  підприємницької діяльності на території Івано-Франківської  міської територіальної громади

від______________№______________


__________________________ ПІП, посада керівника спеціального уповноваженого органу з питань містобудування, архітектури Івано-Франківської міської ради)

       




Заява


Заявник (суб'єкт господарювання) ___________________________________


Прошу анулювати паспорт прив’язки ТС, виданого  _________________ за № _____ у зв’язку із_____________________________________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________

(П.І.Б. керівника підприємства, установи,

організації або П.І.Б. фізичної особи - підприємця,

підпис, дата, печатка (за наявності)










2011-2024 © Всі права застережено.