Проєкт рішення міської ради  "Про звернення Івано-Франківської міської ради..."  № 36 від 15.02.2022р. 
Документ №36 від 15.02.2022р. На розгляді
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
 
від 15.02.2022р.  № 36
м.Івано-Франківськ
 

ПРОЕКТ

Вносить депутат міської ради

Петечел Олексій Юрійович

Фракція ПП «Європейська солідарність» 
















Про звернення Івано-Франківської міської ради





       Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Івано-Франківська міська рада


вирішила:


  1. Схвалити звернення до Верховної Ради України, Президента України (додається).
  2. Секретаріату міської ради (С.Козлов) направити дане звернення до Верховної Ради України, Президента України, оприлюднити в газеті «Західний кур’єр» та на офіційному вебсайті міської ради.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на секретаря міської ради (В.Синишина).





Міський голова                                              Руслан МАРЦІНКІВ










Верховній Раді України

Президентові України


Ми, представники місцевого самоврядування обурені спробами окремих політичних сил за допомогою законодавчих механізмів, рішень Конституційного суду України заблокувати вільне волевиявлення виборців на майбутніх парламентських виборах.

12 лютого 2021 року до Конституційного Суду надійшло подання, яким депутати від «Слуги народу» і «За майбутнє» намагаються оскаржити окремі положення Виборчого кодексу України, а саме скасувати пропорційну систему виборів за відкритими списками та повернутися до мажоритарної системи.

Також у грудні 2021 року у ВРУ зареєстровані законопроекти №6444, 6444-1, подані депутатами від «Слуги народу» і «За майбутнє», які передбачають повернення до пропорційно-мажоритарної системи на виборах народних депутатів України.

Подібні ініціативи свідчать про те, що існує загроза відновлення масового підкупу виборців як основної технології перемоги на виборах. Адже саме мажоритарний компонент виборчої системи, як показує досвід, є основним джерелом політичної корупції.

Ми відповідально заявляємо, що апробовані на місцевих виборах норми Виборчого кодексу з запровадження відкритих партійних списків продемонстрували високу ефективність. Нова виборча система суттєво посилила конкуренцію не лише серед політичних сил, а й активізувала внутріпартійну роботу. Суттєво скорочено масштаби підкупу виборця і впливу адміністративного ресурсу, оскільки система, закладена у Виборчому кодексі, демотивувала застосування такої форми «роботи» з виборцями. Як наслідок, зросла якість представницьких інститутів влади – професіоналізму депутатського корпусу, рівня представництва інтересів громад, роботи депутатів з виборцями.

Отже, система виборів у жодному випадку не може бути змінена.

Також є неприйнятними пропозиції окремих політиків з «цифровізації» виборчого процесу, що означає запровадження механізму дистанційного голосування. Такі ідеї - це шлях до порушення фундаментального принципу таємниці голосування і масової фальсифікації результатів, зокрема з боку держави-агресора Російської Федерації. Простійні кібератаки на органи влади наочно демонструють високий ризик подібного втручання.

Викликає також занепокоєння ідея про перенесення дати виборів до Верховної Ради України на 2024 рік, про що натякнув у листопаді 2021 року президент Володимир Зеленський. Це пряме порушення Конституції України, яке аж ніяк не може бути озвученим самим гарантом Конституції України.

Ми, представники місцевого самоврядування вимагаємо від Президента України та Верховної Ради України відмовитися від спроб ревізії діючої пропорційної системи виборів за відкритими партійними списками, та повернення до дискредитованої мажоритарної системи.

Також ми заявляємо, що будемо вживати усіх передбачених законом заходів із залученням громадянського суспільства та міжнародної спільноти для протидії такому законодавчому реваншу, який через маніпуляції, підкуп і фальсифікацій призведе до спотворення волевиявлення та результатів голосування.



2011-2024 © Всі права застережено.