Проєкт рішення міської ради  "Про затвердження Положення про порядок звільнення дея..."  № 142 від 03.10.2023р. 
Документ №142 від 03.10.2023р. На розгляді
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
 
від 03.10.2023р.  № 142
м.Івано-Франківськ
 

















Про затвердження  Положення про порядок  звільнення деяких категорій осіб від сплати за житлово-комунальні послуги на 2023 – 2025 роки



Відповідно до Бюджетного кодексу України, керуючись ст. ст. 26,52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою посилення соціального захисту учасників бойових дій з числа учасників АТО/ООС, членів їх сімей; учасників бойових дій з числа Захисників і Захисниць України, членів їх сімей; членів сімей загиблих (померлих) під час участі в АТО/ООС;  членів  сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України; учасників АТО/ООС та членів їх сімей - мешканців Івано-Франківської міської територіальної громади, міська рада


вирішила:


1.Затвердити Положення про порядок  звільнення деяких категорій осіб від сплати за житлово-комунальні послуги на 2023 – 2025 роки (додається).

2. Вважати таким, що втратило чинність рішення Івано-Франківської міської ради від 22.12.2022р. №221-32 «Про затвердження Положення про порядок звільнення учасників бойових дій АТО/ООС, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) під час участі в АТО/ООС та учасників АТО/ООС, членів їх сімей – мешканців Івано-Франківської міської територіальної громади від сплати за житлово-комунальні послуги на 2023-2025 роки».

3.Головним розпорядником коштів згідно даного Положення визначити департамент соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради (В.Семанюк).

4. Видатки на фінансування згідно даного Положення у 2023-2025 роках здійснювати в межах кошторисних призначень, передбачених в бюджеті Івано-Франківської міської територіальної громади на відповідні роки на дану мету по головному розпоряднику коштів у відповідності до кодів програмної класифікації видатків.

5. Секретаріату міської ради (С.Козлов) забезпечити опублікування рішення в газеті «Західний Кур’єр» та розмістити на офіційному сайті міста Івано-Франківська.

6. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Олександра Левицького та голову постійної депутатської комісії з питань гуманітарної політики Уляну Досюк.


Міський голова                                                    Руслан МАРЦІНКІВ







































Додаток

до рішення  міської ради

від _________2023р. №__



ПОЛОЖЕННЯ
про порядок  звільнення  деяких категорій осіб від сплати за  житлово-комунальні послуги на  2023–2025 роки


1.Положення про порядок  звільнення  деяких категорій осіб від сплати за  житлово-комунальні послуги на  2023–2025 роки (надалі – Положення) визначає порядок звільнення від сплати за житлово-комунальні послуги в межах норм, передбачених чинним законодавством, що надаються суб’єктами господарювання усіх форм власності:

-учасників бойових дій  з числа учасників АТО/ООС та членів їх сімей;

-учасників бойових дій  з числа Захисників і Захисниць України та  членів їх сімей;

- членів сімей загиблих (померлих) під час участі в антитерористичній операції;

- членів  сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України;

- учасників АТО/ООС та членів їх сімей.

2. Дія Положення поширюється на учасників бойових дій  з числа учасників АТО/ООС та членів їх сімей; учасників бойових дій  з числа Захисників і Захисниць України та  членів їх сімей; членів сімей загиблих (померлих) під час участі в антитерористичній операції та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, а також учасників АТО/ООС, членів їх сімей, які зареєстровані та/або проживають в Івано-Франківській міській територіальній громаді.

3. Право на звільнення від сплати за житлово-комунальні послуги відповідно до Положення надається:

3.1. Учасникам бойових дій  з числа учасників АТО/ООС та членам їх сімей;

3.2. Учасникам бойових дій  з числа Захисників і Захисниць України та членам їх сімей.

3.3. Членам сімей загиблих (померлих) під час участі в АТО/ООС.

3.4. Членам  сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

3.5. Учасникам АТО/ООС та членам їх сімей до отримання статусу учасників бойових дій АТО/ООС .

4. До членів сім’ї пільговика належать: дружина (чоловік), неповнолітні діти (до 18 років), неодружені повнолітні діти, визнані особами з  інвалідністю з дитинства І та ІІ групи, або особами з інвалідністю І групи,  непрацездатні батьки, особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням.

5. Пільги на житлово-комунальні послуги надаються в межах норм, передбачених чинним законодавством.

6. Для звільнення від сплати за житлово-комунальні послуги особи, зазначені у пункті 3 цього Положення, подають в Центр надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська, його територіальні підрозділи та віддалені робочі місця адміністратора  такі документи:

6.1. Заяву за формою, затвердженою департаментом соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради.

6.2. Копію паспорта (всіх сторінок) пільговика та членів його сім’ї, на яких розповсюджується пільга.

6.3. Витяг з реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання пільговика та довідку про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб за даними Муніципального реєстру Івано-Франківської міської територіальної  громади (подають особи, які зареєстровані в Івано-Франківській міській територіальній громаді).

6.4. Копію довідки внутрішньо переміщеної особи, яка  зареєстрована згідно Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб в населених пунктах Івано-Франківської міської територіальної громади (подають особи з числа внутрішньо переміщених осіб).

6.5.Копію картки фізичної особи – платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті) пільговика та членів його сім’ї, на яких розповсюджується пільга.

6.6.Копію посвідчення учасника бойових дій АТО/ООС, Захисника/Захисниці України (подають учасники бойових дій, статус яким надано згідно постанови КМУ від 20.08.2014р. №413 (зі змінами).

6.7. Копію посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) учасника АТО/ООС, Захисника/Захисниці України (подають члени сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, статус яким надано відповідно до постанови КМУ від 23.09.2015р. №740 (зі змінами)).

6.8 Довідку про безпосередню участь особи в АТО/ООС (подають особи, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України до 24.02.2022р.).

6.9. Довідку про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку  з військовою агресією російської федерації проти України (подають особи, які беруть (брали) участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України з 24 лютого 2022 року).

6.10. Копію свідоцтва про шлюб  (при наявності).

6.11. Копії свідоцтв про народження дітей  пільговика, на яких поширюється пільга.

6.12. Копію документа про інвалідність члена сім’ї пільговика (при наявності).

6.13. Копію документа непрацездатних батьків пільговика (пенсійне посвідчення при наявності).

6.14. У разі звернення заявника відповідно до п.3 про призначення пільги за фактичним місцем проживання необхідно надати: копію Договору оренди за іншою (відмінною від місця реєстрації) адресою, а у разі його  відсутності - акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства /фактичного місця проживання особи.

В акті обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/ фактичного місця проживання особи зазначаються:

-відомості про пільговика (прізвище, власне ім’я, по батькові);

-інформація про задеклароване (зареєстроване) місце  проживання (перебування)/фактичне місце проживання  (вулиця, номер будинку, номер квартири, населений пункт, район, область, поштовий індекс);

-відомості про осіб, які фактично проживають у житлі (прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), родинний зв’язок (стосовно пільговика).

6.15. Копію документів про характеристику житла (технічний паспорт, свідоцтво на право власності).

7. Під час подання копій документів заявники надають їх оригінали для огляду та засвідчення їх копій.

8. Департамент соціальної політики веде облік учасників бойових дій  з числа учасників АТО/ООС та членів їх сімей; учасників бойових дій  з числа Захисників і Захисниць України, членів їх сімей;  членів сімей загиблих (померлих) під час участі в антитерористичній операції; членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

9.Підприємства, які надають житлово-комунальні послуги, подають департаменту соціальної політики розрахунки на відшкодування витрат, пов’язаних з наданням пільг окремим категоріям громадян  у межах норм, передбачених чинним законодавством за попередній місяць за Формою, затвердженою департаментом соціальної політики у паперовому та електронному форматі  (DBF) щомісячно, не пізніше 25 числа поточного місяця.

10. Після звіряння розрахунків на відшкодування витрат, пов’язаних з наданням пільг окремим категоріям громадян, отриманих від підприємств та організацій, які надають послуги, департамент соціальної політики забезпечує подання у  фінансове управління міської ради інформації про фактично нараховані суми звільнення від плати за житлово-комунальні послуги для проведення розрахунків за надані послуги за попередній місяць.

11. Підставою для відшкодування коштів підприємствам за звільнення учасників бойових дій  з числа учасників АТО/ООС; учасників бойових дій з числа Захисників і Захисниць України, членів їх  сімей; членів  сімей загиблих (померлих) під час участі в АТО/ООС; членів  сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, а також учасників АТО/ООС та членів їх сімей – мешканців Івано-Франківської міської територіальної громади від плати за житлово-комунальні послуги є подані підприємствами та організаціями, які надають послуги, розрахунки на відшкодування витрат, пов’язаних з наданням пільг окремим категоріям громадян на паперовому носії.

12. Пільги учасникам бойових дій  з числа учасників АТО/ООС, учасникам бойових дій  з числа Захисників і Захисниць України, членам їх сімей надаються у розмірі 75 % з державного бюджету та 25 % з  бюджету Івано-Франківської територіальної громади, а членам сімей загиблих (померлих) під час участі в антитерористичній операції та членам  сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України у розмірі 50 % з державного  та 50 % з бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади. У разі, коли членам сімей загиблих (померлих) Захисників/Захисниць не надаються пільги з державного бюджету в розмірі, визначеному законодавчо, пільги надаються  у розмірі 100% з бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади.

13. Пільга учасникам АТО/ООС та членам їх сімей, бійцям добровольцям АТО/ООС надається з бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади в розмірі 100 % до отримання учасниками АТО/ООС, бійцями добровольцями АТО/ООС посвідчень учасників бойових дій.

       Про надання статусу та отримання посвідчення учасника бойових дій учасник АТО/ООС зобов’язується повідомити у строк не пізніше, ніж протягом 30 календарних днів з дати отримання.

14. Якщо серед зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку є особи, які мають право на пільги, передбачені законодавством України та місцевими нормативно-правовими документами, і користуються ними, сума, яка підлягає відшкодуванню згідно з цим Положенням, визначається з врахуванням наявних пільг.

15. Учасники бойових дій  з числа  учасників АТО/ООС, учасники бойових дій з числа Захисників і Захисниць України, члени їх сімей; члени сімей загиблих (померлих) під час участі в антитерористичній операції та члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України  мають право на звільнення від сплати за житлово-комунальні послуги з місяця звернення.

16. Пільги учасникам бойових дій  з числа учасників АТО/ООС та членам їх сімей, учасникам бойових дій  з числа Захисників і Захисниць України та  членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) під час участі в антитерористичній операції та членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, а також учасникам АТО/ООС та членам їх сімей надаються на такі житлово-комунальні послуги:

16.1. Комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів, розподіл газу тощо);

16.2. За користування житлом (послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій).


Секретар міської ради                                                    Віктор СИНИШИН









2011-2024 © Всі права застережено.