Проєкт рішення міської ради  "Про збільшення статутного капіталу та затвердження ново..."  № 169 від 13.10.2023р. 
Документ №169 від 13.10.2023р. На розгляді
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
 
від 13.10.2023р.  № 169
м.Івано-Франківськ
 

Про збільшення статутного капіталу та затвердження нової редакції статуту комунального підприємства «Електроавтотранс»




Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР,  ст.ст. 57, 78 Господарського кодексу України, міська рада


вирішила:


1. Збільшити статутний капітал комунального підприємства «Електроавтотранс» та встановити його у розмірі  600 000 000,00 грн. (шістсот мільйонів гривень 00 коп.).

2. Затвердити нову редакцію статуту комунального підприємства «Електроавтотранс» (додається).

3. Комунальному підприємству «Електроавтотранс» (В.Голутяк) провести заходи щодо державної реєстрації статуту комунального підприємства у порядку, встановленому чинним законодавством України.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови В. Сусаніну.



Міський голова                                                      Руслан  МАРЦІНКІВ



Затверджено
                                                                         рішенням сесії міської ради
                                                                            №____ від _______________















С Т А Т У Т

комунального підприємства
«Електроавтотранс»
Івано-Франківської міської ради

(нова редакція)










Івано-Франківськ – 2023 р.

1. Загальні положення

1.1. Комунальне підприємство «Електроавтотранс» Івано-Франківської міської ради, надалі «Підприємство» є унітарним комерційним підприємством, утвореним на базі відокремленої частини комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська відповідно до цивільного і господарського кодексів України і входить до сфери управління Івано-Франківської міської ради.

1.2. Засновником Підприємства є територіальна громада міста Івано-Франківська в особі Івано-Франківської міської ради (далі – Засновник).

1.3. Підприємство в своїй діяльності керується Конституцією України, законодавством України, відомчими та іншими нормативними актами, рішеннями Івано-Франківської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови міста Івано-Франківська, а також цим Статутом.

1.4. Підприємство є самостійним господарським суб’єктом, набуває прав та обов’язків юридичної особи від дня його державної реєстрації, має поточні та інші (в тому числі й валютні) рахунки в установах банків, круглу печатку, штампи, бланки зі своїм найменуванням, знаки для товарів і послуг, а також інші атрибути юридичної особи відповідно до законодавства України.

1.5. Підприємство у своїй діяльності підзвітне й підконтрольне Івано-Франківській міській раді та її виконавчому комітету.

Підприємство безпосередньо підпорядковане Управлінню транспорту та зв’язку Івано-Франківської міської ради (далі – Уповноважений орган).

1.6. Підприємство не несе відповідальності за зобов’язаннями Засновника та виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.


2. Назва і адреса Підприємства

2.1. Повне найменування Підприємства:

Комунальне підприємство «ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС» Івано-Франківської міської ради

2.2. Скорочене найменування Підприємства:

КП «ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС» та КП «ЕАТ».

2.3. Місцезнаходження Підприємства: 76008, м. Івано-Франківськ, вул. Тролейбусна, будинок 40.


3. Мета та предмет діяльності Підприємства

3.1. Підприємство створене з метою самостійної господарської комерційної діяльності для досягнення економічних і соціальних результатів та отримання прибутку.

3.2. Предметом діяльності Підприємства є:

  • надання послуг з перевезення пасажирів електротранспортом;
  • надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, в тому числі із залученням додаткових одиниць транспорту на міських маршрутах, що передані підприємству в обслуговування;
  • діяльність, пов’язана з будівництвом ліній енергозабезпечення;
  • технічне обслуговування та ремонт електро- і автотранспорту, контактних і кабельних ліній, тягових підстанцій та іншого технологічного обладнання;
  • надання послуг юридичним та фізичним особам з ремонту та технічного обслуговування транспортних засобів, електрообладнання та апаратури;
  • надання рекламних послуг;
  • виконання столярних, слюсарних та сантехнічних робіт, випробувальних та вимірювальних робіт електрообладнання і апаратури;
  • організація громадського харчування на підприємстві;
  • оптова та роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами;
  • реалізація проїзних, абонементних та електронних квитків;
  • друк проїзних та абонементних квитків, виготовлення транспортних карток;
  • організація автостоянок, надання платних послуг з відповідального зберігання;
  • здійснення професійно-технічної освіти на базі підприємства з метою підготовки кваліфікованих кадрів водіїв пасажирських тролейбусів, слюсарів з ремонту рухомого складу і діючого обладнання та інших професій (згідно єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника);
  • розробка технічної документації і виготовлення запасних частин до тролейбусів та контактної мережі;
  • надання медичних послуг (стоматологія та здійснення передрейсового медичного огляду водіїв транспортних засобів);
  • ведення автоматизованих  системи обліку та інформації.

4. Юридичний статус Підприємства

4.1. Підприємство є юридичною особою з дня його державної реєстрації.

4.2. У своїй діяльності Підприємство керується Конституцією України, чинним законодавством, рішеннями Івано-Франківської міської ради, іншими нормативними актами та цим Статутом.

4.3. Підприємство має право від свого імені виступати у цивільному обороті, укладати угоди (договори, контракти), набувати майнових та особистих немайнових прав та нести обов’язки, бути позивачем і відповідачем у суді, господарському і третейському судах, відкривати поточні та інші рахунки в фінансових установах (в т.ч. валютні) згідно із законодавством України.

4.4. Підприємство здійснює свою діяльність на засадах повної господарської самостійності, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, має печатку зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом. У разі необхідності Підприємство може мати штамп зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом, а також додаткові печатки та штампи, дозвіл на виготовлення яких отримується у встановленому законодавством порядку. Підприємство може мати товарний знак, який реєструється відповідно до законодавства України.

4.5. Підприємство має право, в установленому чинним законодавством України порядку:

  • створювати структурні підрозділи;
  • на добровільних засадах вступати в товариства, асоціації, концерни, корпорації, спільні підприємства та інші об’єднання за погодженням із Засновником;
  • отримувати кредити, залучати інвестиції;
  • визначати стратегію та основні напрями свого розвитку самостійно, а також відповідно до державних, місцевих програм та замовлень, плану розвитку Підприємства;
  • виступати замовником, залучати юридичних та фізичних осіб для виконання проектних, будівельно-монтажних та інших робіт, розміщувати замовлення на розробку і виготовлення необхідних для цих цілей технічних виробів (засобів);
  • вносити пропозиції до виконавчого комітету та Івано-Франківської міської ради з питань, належних до компетенції підприємства, а також організації пасажирських перевезень загалом.

4.6. Підприємство має право самостійно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність і користуватися повним обсягом прав суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності відповідно до чинного законодавства.

5. Майно Підприємства та статутний капітал

5.1. Майно Підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Підприємства.

Майно Підприємства є власністю територіальної громади міста Івано-Франківська і закріплюється за ним на праві повного господарського відання. Здійснюючи право повного господарського відання, Підприємство володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству та цьому статуту.

5.2. Розмір статутного капіталу Підприємства становить 600 000 000 грн. 00 коп. (шістсот мільйонів гривень 00 коп.). Статутний капітал Підприємства формується протягом 1-го року з дня державної реєстрації даної редакції статуту.

Джерелами формування майна Підприємства є:

  • грошові та інші матеріальні цінності, отримані від Засновника;
  • субвенції і дотації з бюджетів усіх рівнів та капітальні вкладення;
  • доходи, одержані від реалізації продукції, послуг, інших видів господарської діяльності;
  • кредити і проценти банків та інших кредиторів;
  • майно, придбане в інших суб’єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законодавством порядку;
  • безоплатні та благодійні внески, пожертвування організацій і громадян;
  • інші джерела, не заборонені законодавством України.

5.3. Ризик випадкової загибелі або пошкодження майна, переданого Засновником в користування Підприємству, несе останнє. Збитки, завдані Підприємству внаслідок виконання рішень органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, підлягають відшкодуванню зазначеними органами добровільно або за рішенням суду.

5.4. Підприємство відчужує, здає в оренду, заставляє та іншим чином обтяжує чи розпоряджається майном в порядку встановлення цим Статутом та чинним законодавством України. Всі одержані внаслідок цього кошти спрямовуються для потреб підприємства.

5.5. Підприємство не має права безоплатно передавати належне йому майно крім випадків, передбачених законодавством чи рішенням Засновника.

5.6. Передача майна підприємства на баланс інших установ, організацій та прийняття  на баланс майна яке передається від інших установ, організацій та  підприємств, що відноситься до сфер управління Івано-Франківської міської ради здійснюється за рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

5.7. Для забезпечення поточної діяльності за рахунок грошових та майнових внесків Засновника формується статутний капітал Підприємства.

5.8. Розмір статутного капіталу та порядок його формування визначається рішеннями Засновника.

5.9. В ході господарської діяльності статутний капітал Підприємства може збільшуватися та зменшуватися згідно чинного законодавства.

5.10. Чистий прибуток Підприємства залишається в повному його розпорядженні після:

  • внесення до бюджету податків та інших платежів, передбачених законодавством України;
  • покриття матеріальних та прирівняних до них витрат;
  • сплати відсотків по кредитах банків та облігаціях.

5.11. Підприємство може створювати цільові фонди, призначені для покриття витрат, пов’язаних з його діяльністю, та для інших цілей.

Порядок утворення таких фондів та розмір відрахувань до них визначається директором підприємства за погодженням із Засновником.

5.12. За своїми зобов’язаннями Підприємство несе відповідальність належним йому майном.

5.13. Підприємство не відповідає за зобов’язаннями Засновника. Засновник не відповідає за зобов’язаннями Підприємства.

6. Управління Підприємством

6.1. Вищим органом управління Підприємством є Засновник.

6.2. Рішення, прийняті Засновником, які не суперечать цьому Статуту та чинному законодавству України є обов’язковими для Підприємства.

6.3. Оперативне управління Підприємством здійснює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади розпорядженням міського голови або наглядовою радою підприємства в межах чинного законодавства у випадку її створення.

З директором укладається контракт, у визначеному порядку.

6.4. Виключною компетенцією Засновника є:

  • визначення основних напрямів діяльності Підприємства;
  • внесення змін та доповнень до Статуту Підприємства, зміна розміру статутного капіталу;
  • визначення форм контролю за діяльністю Директора;
  • обрання та відкликання Наглядової ради;
  • прийняття рішення про припинення Підприємства;
  • надання дозволу на відчуження та передачу в оренду нерухомого та рухомого майна, якщо інше не передбачено рішенням Засновника;
  • вирішення інших питань, які законодавством України та цим Статутом віднесені до виключної компетенції міської ради.

6.5. За рішенням Засновника для здійснення контролю за виробничою, фінансово-господарською діяльністю Підприємства та регулювання його діяльності може створюватись Наглядова рада у складі п’яти членів (якщо інше не встановлено спеціальним рішенням Засновника). Директор не може входити до складу Наглядової ради.

Члени Наглядової ради обираються Засновником. До складу Наглядової ради входять Голова, секретар та члени Наглядової ради.

6.6. Директор самостійно у межах своєї компетенції вирішує питання діяльності Підприємства та розпоряджається майном з урахуванням обмежень, що віднесені законодавством та цим Статутом до компетенції Засновника, органу управління та Наглядової ради.

Директор діє без доручення від імені Підприємства, представляє його інтереси в інших установах, укладає договори, видає доручення, відкриває в банках поточні рахунки, здійснює прийом на роботу і звільнення своїх заступників, головного інженера, керівників служб і відділів та інших працівників Підприємства.

Право укладання колективного договору від імені власника надається директору, а від імені трудового колективу – профспілковому комітету, діючому на підприємстві.

6.7. Директор несе персональну відповідальність перед Засновником за діяльність Підприємства, забезпечує збереження майна Підприємства. яке передане йому в повне господарське відання.

7. Трудовий колектив і його самоврядування

7.1. Трудовим колективом вважаються всі працівники підприємства, які власною працею беруть участь у діяльності на основі трудового договору, контрактів, колективної угоди, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівників з Підприємством.

7.2. Виробничі і трудові відносини з працівниками, включаючи питання прийому на роботу та звільнення, оплати праці, робочого часу та відпочинку, гарантій та компенсацій регулюються чинним законодавством України, цим Статутом, колективним договором, правилами внутрішнього розпорядку а також трудовими контрактами  що діють на Підприємстві.

7.3.Підприємство гарантує діяльність професійних спілок, створених на підприємстві, забезпечує їх утримання згідно колективного договору та чинного законодавства.

7.4 Повноваження трудового колективу Підприємства реалізуються загальними зборами та їх виборним органом – профспілковим комітетом, члени якого обираються на зборах трудового колективу.


8. Зовнішньоекономічна діяльність Підприємства

8.1. Підприємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність згідно з чинним законодавством України, враховуючи мету і напрями своєї діяльності.

8.2. Підприємство має право самостійно укладати договори (контракти) з іноземними юридичними та фізичними особами в межах, встановлених Статутом та чинним законодавством.

8.3. Валютні надходження використовуються Підприємством відповідно до чинного законодавства України.

9. Облік та звітність

9.1. Підприємство здійснює облік результатів своєї діяльності, веде бухгалтерську, податкову та статистичну звітність у встановленому порядку і несе відповідальність за її достовірність.

9.2. За різними видами господарської діяльності Підприємство може вести відокремлений облік фінансових результатів із збереженням консолідованого балансу.

9.3. Відомості, не передбачені державною статистичною звітністю, можуть бути надані Підприємством на договірних засадах з дозволу Засновника або на вимогу органів, яким законодавством надано право здійснювати контроль за окремими сторонами діяльності Підприємства.

9.4. Втручання в господарську діяльність Підприємства політичних партій, рухів, громадських організацій не допускається, крім випадків, передбачених законодавством України.

9.5. Склад та обсяг відомостей, які є комерційною таємницею та порядок їх захисту визначаються законодавством України і окремими положеннями, що затверджуються Засновником та/чи директором. Відповідальність працівників за їх розголошення обумовлюється законодавством чи окремими положеннями.

9.6. Засновник та/чи Уповноважений орган можуть встановлювати форми організації та ведення бухгалтерського обліку та звітності.

10. Припинення діяльності Підприємства

         10.1. Підприємство ліквідується або реорганізується:

  • за рішенням Засновника;
  • на підставі рішення суду, або господарського суду;
  • в інших випадках, передбачених законодавством України.

10.2. Ліквідація Підприємства проводиться ліквідаційною комісією, склад якої визначається Засновником або уповноваженим ним органом

10.3. Засновник встановлює порядок та визначає строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію.

10.4. Підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про припинення його діяльності.

10.5. При реорганізації і ліквідації Підприємства працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх прав відповідно до трудового законодавства України.

11. Заключні положення

11.1. Якщо внаслідок змін у законодавстві України окремі положення цього Статуту суперечать діючому законодавству України, вони втрачають силу і до моменту внесення відповідних змін до цього статуту Засновник та Підприємство керуються нормами законодавства.

11.2. Якщо будь-яке положення цього Статуту стає недійсним або неможливим для виконання, то це не впливатиме на чинність та/або можливість інших положень цього Статуту.






ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до  проекту рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Про внесення на розгляд сесії міської ради проекту рішення  «Про збільшення статутного капіталу та затвердження нової редакції статуту комунального підприємства «Електроавтотранс»


1. Обґрунтування необхідності прийняття даного рішення.

Статут комунального підприємства «Електроавтотранс» затверджений рішенням виконавчого комітету міської ради від 18.05.2021 р. № 198-9. Відповідно до п. 5.2. Статуту розмір статутного капіталу Підприємства становить 400 000 000,00 грн. Протягом 2021-2023 років статутний фонд підприємства неодноразово поповнювався. В зв’язку з цим виникла необхідність збільшити статут комунального підприємства та затвердити нову редакцію  статуту.


         2. Мета  і шляхи їх досягнення.

Метою прийняття даного рішення є збільшення статутного фонду  комунального підприємства.


          3. Правові аспекти.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».


          4. Фінансово-економічне обґрунтування.

          Збільшення статутного фонду сприятиме покращенню фінансового стану підприємства.


          5. Позиція заінтересованих органів.

При підписані рішення розбіжностей щодо шляхів вирішення питання  не виникало.


          6. Регіональний аспект.

Не вимагається.


          7. Громадське обговорення

Не вимагається.


8. Прогноз результатів.

Врегулювання питання розміру  статутного капіталу.



Директор КП «Електроавтотранс»                               В. ГОЛУТЯК



ДОВІДКА


про погодження проекту рішення виконавчого комітету міської ради

Про внесення на розгляд сесії міської ради проекту рішення «Про збільшення статутного капіталу та затвердження нової редакції статуту комунального підприємства «Електроавтотранс»


         Проект рішення  виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради розроблено КП «Електроавтотранс» у зв'язку зі зміною структури виконавчих органів влади та з метою збільшення статутного капіталу  комунального підприємства та затвердження нової редакції статуту, погоджено без зауважень:


Перший заступник міського голови

  В. Сусаніна

Заступник міського голови –

директор  департаменту

інфраструктури, житлової та

комунальної політики                        

  М. Смушак        

Керуючий справами 

виконавчого комітету міської ради        

  І. Шевчук

Директор департаменту

правової політики

  Н. Кедик

Начальник фінансового управління        

  Г. Яцків

Начальник управління транспорту та

зв’язку

  А. Гіглюк

Начальник відділу з питань державної

реєстрації юридичних осіб та

фізичних осіб-підприємців управління реєстраційних процедур

  В. Струтинський

Заступник начальника відділу роботи з розпорядчими документами управління документального забезпечення

  У. Панишак


        Структурні підрозділи виконавчого комітету міської ради, його апарату, інші органи, які відповідно до Регламенту виконавчого комітету виконавчих органів Івано-Франківської міської ради, затвердженого рішенням сесії міської ради від 01.12.2015 року №05-1, вважаються такими, що погодили проект без зауважень.


Директор КП « Електроавтотранс»                             В. ГОЛУТЯК






























       









ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Івано-Франківської міської ради Про збільшення статутного капіталу та затвердження нової редакції статуту комунального підприємства «Електроавтотранс»



1. Обґрунтування необхідності прийняття даного рішення.

  Статут комунального підприємства «Електроавтотранс» затверджений рішенням виконавчого комітету міської ради від 18.05.2021 р. № 198-9. Відповідно до п. 5.2. Статуту розмір статутного капіталу Підприємства становить 400 000 000,00 грн. Протягом 2021-2023 років статутний фонд підприємства неодноразово поповнювався. В зв’язку з цим виникла необхідність збільшити статут комунального підприємства та затвердити нову редакцію  статуту.

 

2. Мета і шляхи їх досягнення.

Метою прийняття даного рішення є збільшення статутного фонду  комунального підприємства.


3. Правові аспекти.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

         

4. Фінансово-економічне обґрунтування.

Збільшення статутного фонду сприятиме покращенню фінансового стану підприємства.     

 

5. Позиція зацікавлених органів.

При підписані рішення розбіжностей щодо шляхів вирішення питання  не виникало.


6. Регіональний аспект.

Не вимагається

        

7. Громадське обговорення

Не вимагається


8.Прогноз результатів.

Врегулювання питання розміру  статутного капіталу.

       

     




Директор КП «Електроавтотранс»                                     В. ГОЛУТЯК




2011-2024 © Всі права застережено.