Проєкт рішення міської ради  "Про внесення змін у рішення міської ради від 26.11.2020..."  № 177 від 17.10.2023р. 
Документ №177 від 17.10.2023р. На розгляді
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
 
від 17.10.2023р.  № 177
м.Івано-Франківськ
 


Про внесення змін у рішення міської ради від 26.11.2020р. №307-1 зі змінами та затвердження Положення



Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 13-1 Закону України «Про запобігання корупції», міська рада


вирішила:


1. Внести зміни в рішення міської ради від 26.11.2020р. №307-1 (зі змінами), доповнивши абзац 1 пункту 1 рішення новим підпунктом:

     «1.3. Сектор з питань запобігання та виявлення корупції».

2.  Затвердити Положення про сектор з питань запобігання  та виявлення корупції (додаток).

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на міського голову Р. Марцінківа та керуючого справами виконавчого комітету І. Шевчука.


  1. Міський голова                                                                   Руслан МАРЦІНКІВ









Додаток

до рішення міської ради

від _________ №_______



ПОЛОЖЕННЯ

про сектор з питань запобігання  та виявлення корупції


  1. Загальні положення


    1. Сектор з питань запобігання та виявлення корупції Івано-Франківської міської ради утворюється як уповноважений підрозділ з питань  запобігання та виявлення корупції з метою організації та здійснення заходів із запобігання та виявлення корупції, передбачених виконанням вимог  Закону України «Про запобігання корупції».   
    2. Це положення визначає завдання, функції та права сектору з питань запобігання та виявлення корупції Івано-Франківської міської ради (далі – сектор).
    3. У цьому положенні терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі України «Про запобігання корупції» (далі – Закон).
    4. Міський голова забезпечує гарантії незалежності сектору з питань запобігання та виявлення корупції від впливу чи втручання у його роботу.
    5. Втручання у діяльність сектору з питань запобігання та виявлення корупції під час здійснення ним своїх повноважень, а також покладення на сектор обов’язків, що не належать або виходять за межі його повноважень чи обмежують виконання покладених на нього завдань, забороняються.
    6. Сектор з питань запобігання та виявлення корупції у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, а також указами Президента України і постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, Типовим положенням про уповноважений підрозділ (уповноважену особу) з питань запобігання та виявлення корупції, затвердженим наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 27.05.2021 № 277/21, рішеннями Івано-Франківської міської ради, виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, розпорядженнями міського голови, цим положенням.
    7. Працівникам сектору з питань запобігання та виявлення корупції забороняється розголошувати інформацію з обмеженим доступом, отриману у зв’язку із виконанням службових обов’язків, крім випадків, встановлених законом.
    8. Сектор з питань запобігання та виявлення корупції забезпечується окремим службовим приміщенням, матеріально-технічними засобами, необхідними для виконання покладених на нього завдань.


  1. Основні завдання сектору з питань запобігання та виявлення корупції


    1. Розроблення, організація та контроль за проведенням заходів щодо запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов'язаним з корупцією;
    2. Організація роботи з оцінки корупційних ризиків у діяльності виконавчих органів Івано-Франківської міської ради, підготовки заходів щодо їх усунення, внесення міському голові відповідних пропозицій.
    3. Надання методичної та консультаційної допомоги з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції працівникам виконавчих органів Івано-Франківської міської ради.
    4. Здійснення заходів з виявлення конфлікту інтересів у виконавчих органах Івано-Франківської міської ради, сприяння його врегулюванню, інформування міського голови, Національного агентства з питань запобігання корупції про виявлення конфлікту інтересів та заходи, вжиті для його врегулювання.
    5. Перевірка факту подання декларацій суб’єктами декларування та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному відповідно до Закону порядку.
    6. Здійснення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства у виконавчих органах Івано-Франківської міської ради.
    7. Розгляд повідомлень про порушення вимог Закону у виконавчих органах Івано-Франківської міської ради.
    8. Здійснення повноважень у сфері захисту викривачів відповідно до Закону.
    9. Інформування міського голови, Національного агентства з питань запобігання корупції, інших спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції у випадках, передбачених законодавством, про факти порушення законодавства у сфері запобігання і протидії корупції у виконавчих органах Івано-Франківської міської ради.





3. Функції сектору з питань запобігання та виявлення корупції

Сектор відповідно до покладених на нього завдань виконує наступні функції:

3.1. Розробляє проєкти рішень Івано-Франківської міської ради, виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, розпоряджень міського голови з  питань запобігання та виявлення корупції.

3.2. Надає працівникам виконавчих органів Івано-Франківської міської ради методичну та консультаційну допомогу з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції.

3.3. Здійснює контроль за дотриманням антикорупційного законодавства у виконавчих органах Івано-Франківської міської ради.

3.4.  Взаємодіє з уповноваженими підрозділами (уповноваженими особами) інших відповідних органів, Національним агентством з питань запобігання корупції, іншими спеціально уповноваженими суб'єктами у сфері протидії корупції.

3.5. За результатами роботи за звітний рік надає до Національного агентства з питань запобігання корупції інформацію щодо своєї діяльності до 10 лютого року, наступного за звітним.

3.6. У разі зміни структури, штатної чисельності, контактних даних, а також керівника уповноваженого підрозділу (уповноваженої особи) повідомляє про це Національне агентство з питань запобігання корупції протягом десяти робочих днів.

3.7. Організовує роботу з оцінки корупційних ризиків у діяльності  виконавчих органів Івано-Франківської міської ради, з підготовки заходів щодо їх усунення, вносить міському голові пропозиції щодо таких заходів, залучається для виконання цих функцій до роботи комісії з оцінки корупційних ризиків.

3.8. Забезпечує підготовку антикорупційних заходів, подання їх на затвердження та моніторинг їх виконання.

3.9. Здійснює підготовку звітів за результатами періодичного моніторингу та оцінки виконання антикорупційної програми, а також надає пропозиції щодо внесення змін до них.

3.10 Щопівроку надає Національному агентству з питань запобігання корупції інформацію щодо виконання атикорупційних заходів.

3.11 Візує проєкти рішень Івано-Франківської міської ради, виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, проєкти розпоряджень міського голови з кадрових питань, основної діяльності, адміністративно-господарських питань.

3.12. Вживає заходів з виявлення конфлікту інтересів та сприяє його врегулюванню, інформує керівника та Національне агентство з питань запобігання корупції про виявлення конфлікту інтересів та заходи, вжиті для його врегулювання.

3.13. Надає консультаційну допомогу в заповненні декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

3.14. Проводить перевірку факту подання суб'єктами декларування, які працюють у виконавчих органах Івано-Франківської міської ради (працювали або входять чи входили до складу утвореної у відповідному органі конкурсної комісії), відповідно до частини першої статті 51-2 Закону декларацій та повідомляє Національне агентство про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному законодавством порядку.

3.15. Співпрацює з викривачами, забезпечує дотримання їхніх прав та гарантій захисту, передбачених Законом.

3.16 Надає працівникам виконавчих органів Івано-Франківської міської ради методичну допомогу та консультацію щодо здійснення повідомлення про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону та захисту викривачів, проводить внутрішні навчання з цих питань.

3.17. Організовує роботу внутрішніх каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень вимог Закону, отримує та організовує розгляд повідомленої через такі канали інформації.

3.18.Здійснює перевірку отриманих повідомлень про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону;

3.19. Інформує міського голову, Національне агентство з питань запобігання корупції або інших спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції у випадках, передбачених законодавством, про факти, що можуть свідчити про вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень та інших порушень вимог Закону працівниками виконавчих органів Івано-Франківської міської ради.

3.20. Здійснює моніторинг Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення, з метою забезпечення дотримання відповідним органом вимог частини першої статті 59 та частини другої статті 65-1 Закону.

3.21. Повідомляє у письмовій формі міського голову про вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов'язаних з корупцією, та інших порушень вимог Закону працівниками виконавчих органів Івано-Франківської міської ради з метою забезпечення дотримання вимог частини другої, четвертої та п’ятої статті 65-1 Закону.

3.22. У разі отримання офіційної інформації стосовно вчинення працівником виконавчих органів Івано-Франківської міської ради корупційного правопорушення  або правопорушення, пов’язаного з корупцією, здійснює моніторинг офіційного вебпорталу « Судова влада», Єдиного державного реєстру судових рішень з метою отримання інформації щодо результатів розгляду відповідної справи судом.

3.23. Організовує роботу та бере участь у службовому розслідуванні, яке проводиться з метою виявлення причин та умов, що призвели до вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правоворушення, або невиконання вимог Закону в інший спосіб, за поданням спеціально уповноваженого суб’єкту у сфері протидії корупції або припису Національного агенства з питань запобігання корупції.

3.24. Інформує Національне агенство з питань запобігання корупції к разі ненаправлення засвідченої у встановленому порядку паперової копії документа про накладення (скасування документа про накладення) дисциплінарного стягнення та інформаційної картки до розпорядчого документа про накладення (скасування розпорядчого документа про накладення) дисциплінарного стягнення на особу за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень для внесення відомостей до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або повязані з корупцією правопорушення.

3.25. Веде облік працівників виконавчих органів Івано-Франківськї міської ради притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

    1. Здійснює інші заходи щодо запобігання та виявлення корупції.


  1. Права сектору з питань запобігання та виявлення корупції

Сектор з метою виконання покладених на нього завдань та функцій, має право:

    1. Мати доступ до документів та інформації, розпорядниками яких є Івано-Франківська міська рада та виконавчі органи Івано-Франківської міської ради з урахуванням обмежень, встановлених законом, робити чи отримувати їх копії.
    2. Витребовувати від виконавчих органів Івано-Франківської міської ради документи та їх копії, у тому числі і ті, що містять інформацію з обмеженим доступом (крім державної таємниці).

4.3. Здійснювати обробку інформації, у тому числі персональних даних, з дотриманням законодавства про захист персональних даних

4.4. Викликати та опитувати осіб, дії або бездіяльність яких стосуються повідомлених викривачем фактів, у тому числі міського голову, заступників міського голови, секретаря міської ради, керівників виконавчих органів Івано-Франківської міської ради, керівників  , підприємства, установи та організації, що належать до комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська.

4.5. Звертатися до Національного агентства з питань запобігання корупції щодо порушених прав викривача, його близьких осіб.

4.6. Вносити міському голові подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників виконавчих органів Івано-Франківської міської ради, винних у порушенні Закону.

4.7. Виконувати інші визначені Законом повноваження, спрямовані на всебічний розгляд повідомлень про вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень та інших порушень вимог Закону, у тому числі повідомлень викривачів, захист їхніх прав і свобод.

4.8. Отримувати від посадових та службових осіб виконавчих органів Івано-Франківської міської ради письмові пояснення з приводу обставин, що можуть свідчити про порушення вимог Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та інших передбачених вимог, обмежень та заборон.

4.9. Брати участь та проводити для працівників виконавчих органів Івано-Франківської міської ради внутрішні навчання, а також ініціювати проведення нарад з питань запобігання і виявлення корупції.

4.10. Надсилати за підписом керівника сектору запити до виконавчих органів Івано-Франківської міської ради, з метою отримання від них інформації та матеріалів, необхідних для виконання покладених на уповноважений підрозділ (уповноважену особу) завдань.

4.11. Ініціювати перед міським головою питання проведення перевірки стану організації роботи із запобігання корупції у виконавчих органах Івано-Франківської міської ради.

4.12. Проводити аналіз потенційних та наявних контрагентів у виконавчих органах Івано-Франківської міської ради і надавати інформацію про них міському голові.

4.13. Витребувати від виконавчих органів Івано-Франківської міської ради інформацію щодо виконання антикорупційних заходів.

4.14. Вести листування з уповноваженими підрозділами (уповноваженими особами) інших відповідних органів, Національним агентством з питань запобігання корупції, іншими спеціально уповноваженими суб'єктами у сфері протидії корупції з питань, що належать до компетенції сектору.

4.15. Надавати на розгляд міського голови пропозиції щодо удосконалення роботи  сектору. 


5. Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції


5.1. Сектор з питань запобігання та виявлення корупції очолює завідувач, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою в порядку, визначеному законодавством України.

5.2. Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції  підзвітний і підконтрольний міському голові.

5.3. Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції забезпечує своєчасність та повноту виконання завдань та обов’язків сектору з питань запобігання та виявлення корупції.

5.4. Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції підписує та направляє повідомлення до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції щодо порушень вимог Закону працівниками виконавчих органів Івано-Франківської міської ради, в тому числі міським головою.

5.5. Посадова інструкція завідувача сектору затверджується міським головою, а посадові інструкції працівників сектору затверджуються міським головою за погодженням з завідувачем сектору.

5.5. Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції визначає окрему особу, відповідальну за реалізацію повноважень із захисту викривачів, а у разі її тимчасової відсутності – іншу особу, яка виконуватиме такі повноваження.


6. Структура сектору з питань запобігання та виявлення корупції


6.1. Штатний розпис Сектору затверджується у встановленому порядку.

6.2. Сектор очолює завідувач сектором з питань запобігання та виявлення корупції.

6.3. Працівники сектору  з питань запобігання та виявлення корупції призначаються та звільняються міським головою згідно з чинним законодавством України.


7. Відповідальність сектору з питань запобігання та виявлення корупції


7.1. Працівники сектору з питань запобігання та виявлення корупції несуть дисциплінарну відповідальність за невиконання, несвоєчасне або неналежне виконання функцій, покладених на сектор, в межах і порядку, визначеному чиним законодавством України та посадовими інструкціями.



Секретар міської ради                                                    Віктор СИНИШИН





2011-2024 © Всі права застережено.