Проєкт рішення міської ради  "Про звернення Івано-Франківської міської ради..."  № 232 від 14.12.2023р. 
Документ №232 від 14.12.2023р. На розгляді
        

 
Рішення

Рішень немає

 
Пов'язані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає



ПРОЄКТ РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
 
від 14.12.2023р.  № 232
м.Івано-Франківськ
 

Про звернення Івано-Франківської міської ради



       Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Івано-Франківська міська рада


вирішила:


  1. Схвалити звернення до Голови Верховної Ради України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики щодо необхідності перегляду проекту Закону України № 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» та внесення правок щодо повної заборони діяльності православної церкви московського патріархату в Україні (додається).
  2. Секретаріату міської ради (С.Козлов) направити дане звернення до Голови Верховної Ради України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, оприлюднити в газеті «Західний кур’єр» та на офіційному вебсайті міської ради.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на секретаря міської ради (В.Синишина).





Міський голова                                                         Руслан МАРЦІНКІВ






Голові Верховної Ради України

Руслана Стефанчуку


Голові Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики

Микиті Потураєву


Звернення Івано-Франківської міської ради

щодо необхідності перегляду проекту Закону України № 8371

«Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні

релігійних організацій» та внесення правок щодо повної заборони

діяльності православної церкви московського патріархату в Україні


Ефективна боротьба проти поплічників московського режиму є одним з шляхів до перемоги у боротьбі проти російської агресії. Одними з таких колаборантів у рясах є представники російської православної церкви московського патріархату. Впродовж всіх років свого існування на території України вони працювали і досі працюють на користь росії, є шпигунами на користь ФСБ та носіями ідеології «русского міра» в нашій державі.

Повномасштабна війна частково відкрила завісу внутрішньої кухні агентів ФСБ в рясах. Для супротиву агресору мають бути також потужні законодавчі ініціативи для продовження боротьби проти окупанта. Відповідно до цього, в найвищому керівництві держави повинні з’являтися стійкі важелі впливу щодо повної заборони діяльності московського патріархату в Україні.

Верховною Радою України було прийнято в першому читанні законопроект № 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій». Вважаємо, це важливим кроком вперед, проте недостатнім. Оскільки, саме цей варіант законопроекту  не забороняє одразу діяльність російської церкви в Україні та є досить лояльним за змістом. Редакція даного законопроекту дає можливість проросійським релігійним організаціям оскаржувати рішення про припинення своєї роботи в судовому процесі, таким чином, продовжуючи своє існування як мінімум на час судового розгляду, як максимум – подальшої своєї роботи. Відповідно, довгі тяганини в судах та релігійні експертизи не зможуть вирішити загальної проблеми в час війни.

Законопроект ще можливо доопрацювати до другого читання і врахувати правки, які дозволять впровадити дієвий механізм законодавчого впливу на церкву, яка підпорядковується агресору. Знаємо, що подано більше 1200 правок. Багато з яких мають н6а меті затягнути розгляд даного законопроекту. Та попри те є ряд правок, які дозволять зробити його максимально ефективним. Зокрема, правки щодо заборони діяльності московського патріархату в Україні зареєструвала народний депутат Оксана Савчук, крім того ряд народних депутатів також внесли правки щодо посилення відповідальності релігійних організацій, які варто підтримати на комітеті та внести законопроект в сесійний зал в покращеній редакції.

Саме зараз треба діяти рішуче. Не можна зволікати в питанні національної безпеки. Церкві, яка підпорядковується країні окупанта, потрібно дати гідну законодавчу відсіч. 

На основі вищезазначеного, ми, депутати Івано-Франківської міської ради, звертаємося до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, до голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики з вимогою якнайшвидше внести в порядок денний найближчого засідання та проголосувати законопроект № 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», Звертаємось до профільного комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та голови комітету Микити Потураєва з вимогою розглянути та підтримати правки, подані народним депутатом Оксаною Савчук та іншими народними депутатами щодо заборони діяльності російської православної церкви в Україні. Саме дієве законодавче поле дозволить підсилити наш духовний фронт та звільнитись від російської пропаганди «руского міра».



Схвалено

на черговій 39 сесії

Івано-Франківської міської ради

15 грудня 2023 року



2011-2024 © Всі права застережено.